Eğitim deneme tahtası değildir

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Tökezlemekten bir türlü ilerleyemeyen eğitim sistemimiz, mütemadiyen değişen “sistemlerle” çorbaya dönerken, olan genç nesillere oluyor…

Üç dört senede bir ya sınav sisteminin ya da bakanın değiştiği eğitim sistemi, bir arpa boyu yol alamadığı gibi ne öğrencileri ne de velileri memnun ediyor. Her gelen “sistemle” mesele daha da içinden çıkılmaz bir hâl alırken, yapboza dönen eğitim sistemi için tehlike zilleri daha da güçlü çalıyor. Son olarak TEOG meselesiyle ortaya çıkan acı gerçek ise şu; yapılan her değişikliği “devrim” olarak nitelendiren siyasiler, 3-4 sene önce yaptıklarını bozarken bile “devrim” demeyi ihmal etmiyor! Eğitim, deneme tahtası; öğrenciler ise deneğe dönüyor!

“Bu sene TEOG sınavı yapılmayacak” diyen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “TEOG’un kaldırılması da Türkiye’nin önünün açılması. Evlatlarımızı yarış atı konumuna koyduk yani. İnanın evlatlarımız büyüyor, büyüdüğünü fark edemiyorsunuz. Etüt merkezleri ne kadar artmıştı değil mi? Niye arttı? TEOG yüzünden arttı. Evladının yarış atı konumuna girmesini hangi aile ister? Biraz sevin, biraz sayın...” ifadelerini kullandı.


Türkiye’de ortaöğretimdeki öğrenci sayısı 17 milyon 320 bini, okullardaki öğretmen sayısı da 1 milyonu aşıyor. Ancak 18 milyonu doğrudan, 80 milyonu dolaylı olarak etkileyen milli eğitim sistemi bir türlü düzeltilemiyor. Göreve gelen her bakan, sistemi değiştireceğini iddia ediyor ama hiçbir şey değişmiyor. 94 yıllık cumhuriyet tarihinde öğrenciler 61 bakan gördü. 15 yıllık Ak Parti döneminde ise 5 Milli Eğitim Bakanı görev aldı. Bu liste içinde Hüseyin Çelik dışında hiçbir bakan bir dönemi tamamlayamadı. LGS ile başlayan Ak Parti’nin eğitim denemeleri OKS, SBS ve TEOG ile devam etti. Erdoğan’ın son direktifi ile kaldırılan TEOG’un yerine gelecek deneme tahtasının adı ise henüz konmadı.


BAKAN’DAN İRONİK SİSTEM ELEŞTİRİSİ


Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG sınavı ile ilgili bir soru üzerine, “TEOG bu sene uygulanmayacak. Çocuklarımız yarış atına dönüyor. Çocuklar büyüyor, büyüdüğünün farkına varmıyor. TEOG’dan dolayı etüt merkezleri arttı. Çocukların yarış atına dönmesini hangi anne-baba ister? Bize güvenin. Hiçbir kimsenin kaygılanmasına gerek yok” diyerek daha önceki sistemi eleştirdi. Bakan Yılmaz’ın Ak Parti döneminde hazırlanan sistemi eleştirmesi, siyasi bir ironi olarak yorumlandı.


AK PARTİ’NİN EĞİTİM TABLOSU


LGS, 1998 yılında Hikmet Uluğbay zamanında getiriliyor.


OKS, 2005 – 2006 yılında Hüseyin Çelik tarafından getiriliyor.


SBS, Nimet Çubukçu tarafından 2010-2011 yılında 6. sınıfa başlayanlardan itibaren kaldırılıyor. Sadece 8. sınıflarda kalıyor.


TEOG, İsmet Yılmaz tarafından 19.09.2017 tarihinde kaldırılıyor.

MİLLİ EĞİTİM’DE GARİP 3 YIL KURALI


İsmail Safa Özler ile başlayan Türkiye’nin eğitim yolculuğu şaşırtıcı veriler ile dolu. Milli Eğitim Bakanları incelendiğinde karşınıza ilginç bir istatistik çıkıyor. Bütün cumhuriyet tarihi boyunca 3 yıldan fazla görev yapan sadece üç bakan var; M.Necati Uğural, (20.12.1925-1.1.1929) Hasan Âli Yücel, (28.12.1938-5.8.1946) Hüseyin Çelik. (17.03.2003-03.05.2009) En fazla bakanlık yapan 8 yıl ile Hasan Ali Yücel. Onu 6 yıl ile Hüseyin Çelik izliyor. Bakanların yüzde 90’ı ise 1 veya 2 yıl görev yaptıktan sonra bakanlıktan alınan isimler. Adeta Milli Eğitim de adı konulmamış bir üç dönem kuralı var.


MİLLİ EĞİTİM’DE AK PARTİ DÖNEMİ


Bakan Erkan Mumcu (19 Kasım 2002 - 17 Mart 2003): Eğitimi sil baştan değiştiriyoruz.


Bakan Hüseyin Çelik (17 Mart 2003 - 3 Mayıs 2009): Önceki sistem problemli sistemi değiştiriyoruz.


Bakan Nimet Çubukçu (3 Mayıs 2009 - 7 Temmuz 2011): Eğitim çok önemli. Eski sistemi değiştiriyoruz.


Bakan Ömer Dinçer (7 Temmuz 2011 - 25 Ocak 2013): Böyle sistem olmaz. Sistemi değiştiriyoruz.


Bakan Nabi Avcı (25 Ocak 2013 - 23 Mayıs 2016): Sistem çok sıkıntılı, değiştiriyoruz.


Bakan İsmet Yılmaz (23 Mayıs 2016 - devam ediyor): Böyle sistem mi olur? Sistemde köklü değişiklik yapıyoruz.


“DEĞİŞİKLİK YAPTIĞIMIZDA HERKES KAYGILANIYOR”


Milli Eğitim Bakanlığı’nın ölçme, değerlendirme konusunda en deneyimli kuruluş olduğunu vurgulayan Yılmaz, “İnşallah bu TEOG’un kaldırılması da çok daha iyi olacaktır” diye konuştu.


Hiç kimsenin kaygılanmasına gerek olmadığını dile getiren Yılmaz, “Eğitimle ilgili biz bir değişiklik yaptığımızda herkes kaygı duymaya başlıyor. İyi ama Türkiye’ye bir bakın. Geçmişten daha iyiye gitmiyor muyuz? Geçmişten daha iyiye gidiyor. Buyurun vatandaşımıza sorun. Türkiye, geçmişten daha iyiyse bugün hiç şüpheniz olmasın, yarın da bugünden daha iyi olacaktır” şeklinde konuştu.


GELENEK DEĞİŞMEDİ!


Türkiye’de ortaöğretimdeki öğrenci sayısı 17 milyon 320 bini, okullardaki öğretmen sayısı da 1 milyonu aşıyor. Aileleri de hesaba katınca toplumun tamamını ilgilendiren bu en önemli mesele ise bir türlü düzeltilemiyor.


94 yıllık Cumhuriyet tarihinde öğrenciler 61 bakan görürken; 15 yıllık AK Parti döneminde ise şu an itibariyle 6. Milli Eğitim Bakanı görevde bulunuyor. LGS, OKS, SBS ve sonrasında da TEOG ile devam eden “eğitim sistemi değiştirme” geleneği, yeni bir sisteme doğru yelken açıyor. Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile kaldırılan TEOG’un yerine gelecek “yeni sistem” ise herkesin merakını celbediyor.


Milli Gazete Tolgahan Saçıkaralı
 
Üst