Efendimiz (SAV)’in doğum tarihi kesin olarak 12 Rebiülevvel mi?

Ehl-i Sünnet

Kıdemli Üye
Katılım
5 Şub 2011
Mesajlar
3,061
Tepkime puanı
139
Puanları
0
Soru: Peygamber Efendimiz (SAV)’in doğum tarihi kesin olarak 12 Rebiülevvel mi?

Cevap:
Efendimiz (s.a.)’in doğum gününün “Rabîu’l-evvel ayının on ikinci pazartesi günü” olduğu kasidelerde, mevlitlerde ve halk arasında meşhur olmuştur. Doğumun 12 Rabîu’l-evvel’de olduğu rivayetini Hâkim Müstedrek'inde Muhammed b. İshak'a kadar senetli ancak ondan sonrasında senedsiz olarak nakletmiştir. Yani rivayet İbni İshak'tan senetsiz olarak gelmiştir (1). Hadis ilmi açısından ise senedsiz rivayet bir değer taşımamaktadır (2). Ayrıca Allame Zahid el-Kevseri mevlidi nebinin fil senesinde ve rebiulevvel ayında olduğunda ittifak olduğunu fakat 8 - 10 -12 si olduğunda ihtilaf olduğunu söyledikten sonra "bu üç günün öncesinde ve sonrasında doğduğunu belirten rivayetler yok hükmündedir. Çünkü itibar edilecekleri bir senetleri yoktur" demektedir. En nihayetinde tercih edilenin 8.günün bitiminde (yani dokuzuncu günde) doğmuş olduğu olarak belirtmektedir (3).

Bununla birlikte bu konuda Mısır’lı astronomi bilgini Mahmud Paşa, Fransızca bir eser yazmış, çok ince bir hesaplamayla bu şerefli doğumun 9 Rabîul-evvel (20 Nisan 571 M.) tarihinde olduğunu tesbit etmiştir (4). Seyfurrahman Mübarek Furi de Efendimiz’in (s.a.) “Rabîu’l-evvel ayının dokuzuncu Pazartesi günü sabahı” dünyaya geldiğini zikretmiş ve ilmi gerçeklere en uygun rivayetin de bunun olduğunu belirtmiştir (1).

Tarihi vaka’lara göre de Efendimiz (s.a.) Fil Vak’ası’nın birinci ve İran Kisrası Enuşirvan’ın tahta çıkışının 40. yılında Rabîu’l-Evvel ayının dokuzuncu Pazartesi günü sabahı Mekke’de, Haşimoğulları mahallesinde dünyaya gelmiştir.

Diğer taraftan Değerli âlim Muhammed Süleyman el-Mansur-Furi ile kıymetli astronomi bilgini Mısır’lı Mahmud Paşa’nın ince tespitlerine göre, bu önemli hadise Miladi takvime göre de 20 Nisan 571 veya 22 Nisan 571 tarihine rastlamaktadır (5).

Şüphesiz Allah (cc) en doğruyu bilendir.

Ebu Taha bin Mahmud
2 Rebiülahir 1439
(m. 20 Aralık 2017)​

Kaynaklar:

1. Hâkim, el-Müstedrek. Darul kütübil ilmiyye Beyrut 1990. 2/659. 4182 nolu hadis.

2. Seyfurrahman Mübarek Furi. Peygamberimizin Hayatı ve Daveti. Risale Yayınları, İstanbul 2016; s. 60; 17 no’lu dipnot.

3. Makalatü’l-Kevseri, s. 305-8.

4. Bu eser Ahmed Zeki tarafından Netaiciül-Efham fi’l-Takvimi’l-Arabi Kable’l-İslâm ve fı Tahkiki Mevlidi’n-Nebi ve Umrihi Aleyhi’s-Salâtü ve's-Selâm adıyla 1304 H. yılında Mısır’da basılmıştır.

5. el-Hudarî, Muhadaratu Tarihi’l-Ümemi’l-İslâmîyye, 1/62; el-Mansur-Furi, Rahmetün li'l-Âlemin, 1/38-9. Nisan ayının gününün belirtilmesinden ihtilaf miladi takvimlerdeki farklılıktan doğmaktadır.
 
Üst