Edebi Müdahele Dergisi

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45



DEVRİMCİ EDEBİYAT İÇİN!
22825.jpg



Hamza'sı ile çok sevilen Ömer Faruk Dönmez devrimci bir edebiyat dergisi çıkaracak. Müdahale dergisine genç devrimci kalemler bekleniyor!



Öğrendiğimize göre önümüzdeki günlerde yeni bir dergi çıkacakmış. Fakat yayın kurulu dergiyi 1 Ocak 2011’e değil de 1 Safer 1432’ye yetiştirmeye çalışıyormuş. Çünkü modernizmden hiç hoşlanmıyormuş bu arkadaşlar!

Kadroda kimler var?

Derginin kadrosu da dikkate değer doğrusu. Kimler mi var? Birkaç isim sayalım: Ömer Faruk Dönmez, Bülent Akyürek, Güven Adıgüzel, Mustafa Ökkeş Evren vs.
Tanıdık üç beş isim var evet; fakat daha önemlisi ve asıl mevzu şu: Derginin sayfaları tanıdık bildik yazarlar tarafından işgal edilmeyecekmiş hep. Genç yazarlara sayfaları sonuna kadar açıkmış bu derginin… Ama bir şartla!
22826.jpg


Nasıl bir edebiyat?

Kuşlardan duyduğumuza göre ‘Müdahale’ dergisinin ilk sayısında genç yazarlara yönelik şöyle bir ifade yer alacakmış:
‘Suya sabuna dokunmayan çiçek böcek edebiyatını reddediyoruz. Fakat emperyalizme/kapitalizme/modernizme müdahale etmek isterseniz, metinlerinizi bize yollayabilirsiniz.’



Sert bir şeyler!
Sert bir şeyler duymak, görmek isteyen edebiyatseverlere müjde verelim istedik. İnternette ‘Edebi Müdahale’ diyerek arayınca bir sayfa çıkıyor karşımıza: Tatar Ramazan… Elinde bir bıçak… ve o unutulmaz sahne:
‘Burda vurulacak bir adam vardı; onu da ben vurdum! Gücün yetiyorsa gelip alsana!’
Müdahale dergisinin yayın kurulu adeta şöyle bağırıyor:
‘Burda çıkarılacak bir dergi vardı; onu da biz çıkardık! Gücün yetiyorsa gelip alsana!’



İşte hadis, işte kalem!
‘Bir kötülük gördüğünüzde onu elinizle değiştirin; gücünüz yetmezse dilinizle değiştirin; ona da gücünüz yetmezse kalben buğzedin ki bu, imanın en zayıf derecesidir.’ hadisinin ışığında yola çıkmış bu arkadaşlar.
‘Hadi ilk sayı çıkış sayısı; fakat ikinci sayıya şöyle sert bir şeyler bekliyoruz genç yazarlardan’ diyorlarmış, ona göre!
Devrimci bir edebiyat bana uyar diyen kalemler Müdahale'ye yazılarını buradan ulaştırabilir: [email protected]
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
DÜN 1 SAFER 1432 İDİ!
23127.jpg

Müdahale dergisi çıktı!
‘Müdahale’nin edebi nasıldır, nedir, devrimci bir ruhla edebiyat nasıl olur, bu dergi ?

Yazar kadrosu derginin ilk sayfasında sıralanıyor. Üç beş tanıdık isim dışında, yazılar, yirmili yaşlarda genç kalemlerden çıkmış. Ve derginin bundan sonraki sayıları da, genç yazarlara ve gençliğini öldürmeyenlere her daim açık olacakmış!

Dua ile başlanır mı, entel olun biraz!

Dergi dua ile başlıyor. Kovulmuş ve aşağılanmış şeytanın ve onun yolundan gidenlerin şerrinden Allah’a sığınarak, Rahman ve Rahim olan Allah’ın ismiyle başlamışlar söze…
‘Sözlerimizi bereketli, edebi Müdahalemizi hayırlı kıl Allahım.’ diye bitiyor giriş yazısı.

Neye müdahale ediyorlar?

Yabancı güçler, ülkenin iç işlerine mi müdahale ediyor? Yoksa ordu siyasete mi müdahale ediyor? Kim neye müdahale ediyor? Neler oluyor?
‘Edebi Müdahale’ adının hemen üstünde bir ifade dikkatleri çekiyor:
‘Emperyalizme / Kapitalizme / Modernizme’
Biz sistemlerin ve kurumların insanlara müdahale etmesine alışkınız da, galiba şimdi farklı bir durum var: Bu kez birtakım adamlar, sistemlere ve kurumlara müdahale etmeye azm ü cezm ü kast ediyorlar!

Gelin tanış olalım!

Yunus’un ‘Kastım budur şehre varam / Feryad u figan koparam’ mısraları yine bir ‘ilke’ olarak dergide yerini almış.
Hıristiyanların Roma’ya gösterdikleri tepki gibi, manastırlara çekilmeye niyetleri yok belli ki bu arkadaşların. Müdahale için mekân olarak ‘şehri’ seçişlerinden anlaşılıyor bu.
Bu ilk sayıda kâfi miktarda ‘feryad u figan’ koparamamış olabiliriz diyor yayın kurulu. Anlaşılan o ki, bu tanışma sayısının, bundan sonra ‘omuz omuza müdahale’ edebilmek için, genç yazarlara bir çağrı olarak anlaşılmasını istiyorlar.

Tröstlere karşı kardeşlik ağı!

Dağıtım şirketlerinin tröstleştiği ve ‘işine gelmeyen’ yayını dağıtmadığı bir vasatta, bir kardeşlik ağı kuruyor Müdahale dergisi. Bugün yola çıkan dergi üç beş güne kadar memleketin birçok köşesine ulaşacak inşaallah!


Regaib Albayrak
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Tavır Alan Dergi: Edebi Müdahale



Edebi Müdahale dergisi, iyi niyetli, bıçkın bir başlangıç yapmış. İnşallah edebiyat dünyasındaki muhalif damarı besleyen nitelikli adımlar atar.


“Millilik” kavramıyla ilgili biraz daha kafa yormalılar. Emperyalizmin, kapitalizmin karşıtı millilik değildir. İslamcı iddialarla yola çıkan bir dergi bu hususlarda daha çok çalışmalı.


Edebi Müdahale dergisinin tavır alan duruşunu tebrik ediyoruz. Nice esaslı sayılara!
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
MÜDAHALE BUGÜN NAMLUDA!
25358.jpg

Sana Cemaziyelevvel'ini bildiririz!
Bugün 1 Cemaziyelevvel 1432 ve Müdahale Dergisinin ikinci sayısı çıktı!

25359.jpg


Müslümanların Edebiyatının varlık sahalarından biri olma iddiasıyla hareket eden Edebi Müdahale dergisinin ikinci sayısı yine namluya sürüldü!

Omuz omuza müdahale!
Yıldız Ramazanoğlu, Cemal Şakar, Yunus Develi ve Güray Süngü ‘müdahaleci’ öykülerle bu sayıya destek veren yazarlar arasında. Anlaşılan Müdahale ekibi sözünü tutacak ve piyasadaki dergilerden farklı bir tonda ‘kavgamızı haykıracak’. Allah nefeslerine kuvvet versin.

‘Derin Ümmet!’
Dergi Ömer Faruk Dönmez’in ‘Derin Ümmet’ adlı yazısıyla başlıyor. Yazarın emperyalistlere cesaretle meydan okuduğu ve müminler için de sadra şifa tespitler yaptığı bu satırlar, dikkatle okunmalı ve tahlil edilmeli.
Ayrıca Dönmez, bu metniyle düşünce yazılarının da bir ‘edebi tür’ olduğunu ve edebiyat dergilerinde rahatlıkla yer alabileceğini bize tekrar hatırlatıyor.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
25360.jpg


Peygamberle röportaj yapılır mı?

‘Röportaj’ kelimesine takılmayın siz. ‘Söyleşi’ diyelim isterseniz; Mustafa Ökkeş Evren ilginç bir çalışmaya imza atmış. Efendimiz aleyhisselama birtakım sorular sormuş ve tabii ki cevapları da onun mübarek hadislerinden derlemiş. Böylece ‘söyleşi formatında’ bazı hadisleri bizlere hatırlatıyor. Bu söyleşi güzel bir söyleşi. Düşünmesi bile güzel.

Sıra dışı genç yazarlar ‘Müdahale’ ediyor!
Çoğu 90 doğumlu birçok genç yazar da derginin sayfalarında kendilerine yer bulmuş durumda. İnsan henüz yirmili yaşlardaki bu yazarları okuyunca geleceğe dair umutlanıyor.
Örneğin geçtiğimiz aylarda Şeyh Sait’le ilgili bir öyküsüyle dikkatleri üzerine çeken Veysel Altuntaş, Müdahale’nin bu sayısında yine oldukça ilginç bir öykü yazmış: Kürt kökenli bir Müslüman gencin yaşadığı çelişkiler ‘bildik siyasi tarafgirlikten öte’ çok hoş insani/fıtri tespitlerle aktarılıyor. Okumadan geçemezsiniz!

Müdahaleye katılın!
Siz de ‘Edebiyat müdahale eder!’ diyorsanız, dergiye şu adresten ulaşmanız mümkün: [email protected]. com


Regaib Albayrak haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Edebi Müdahale caiz midir?

Edebi Müdahale, bütün izm-i mevtaların çifte kalelerine derin salvolar yapmaya devam ediyor….
İlk sayısıyla oldukça ses getiren -yeni neslin ekol olmaya aday- İslamcı damar dergisi ‘Edebi MÜDAHALE’ 2. sayısında da yine emperyalizmin, kapitalizmin ve modernizmin kalelerine derin salvolar yapmaya devam ediyor.

Adana merkezli bağımsız Müslümanlar hareketi tarafından yayınlanan derginin bu sayısıyla birlikte artık iddiasının altını doldurmaya başladığını da söyleyebiliriz. Çiçek-böcek edebiyatına reddiye niteliği taşıyan yayın politikasını içeriksizleştirmeden sertleştiren, düşünce yazılarının edebiyat dergilerinde sıklıkla yer bulmasından hoşnutsuzluğu olanların ‘bir yaraya derman’ metinlere alışması gerektiğinin altını kalın harflerle çizen, Müslümanlar neden dergi çıkarırlar? Sorusuna samimi cevaplar vermenin edebiyatla ilgilenen herkesin boynunun borcu olduğunu ısrarla dile getiren, Müslüman yazarların özellikle Müslüman gibi görünmemek adına kalem oynatmalarını kariyerist- stratejik bulan ve suya-sabuna dokunmadan yazı yazmanın kirliliğe yol açacağına tüm kalpleriyle inanan adamların mevcut duruma müdahale etmesinin özeti aslında bu sayı.

Modernizm pençesinde kıvranan, kapital ekonomi modeline mecbur bırakılmış ve (kültürel-siyasal-ekonomik) emperyalist sömürüye direnme metotlarını bir türlü geliştirememiş Müslümanlara bir damla da olsa su vermek amacıyla karıncayla aynı sebebe iştigal etme gayesini de omuzlanmışlar Müdahaleciler.


07_Nisan_2011_11_27_32_7984582781.jpg



Yeni sayılarıyla birlikte mizanpaj değişikliğine ve sayfa sayısında önemli bir artışa gitmeleri ilk bakışta dikkati çeken olumlu gelişmelerden. Yıldız RAMAZANOĞLU, Bülent AKYÜREK, Güray SÜNGÜ, Cemal ŞAKAR ve Yunus DEVELİ gibi nispeten daha tanıdık isimler de dergiye omuz verenler arasında yerlerini almışlar. Genç imza sayısının oldukça fazla oluşu dergiciliğimiz adına sevindirici bir gelişme.

Kapakta kavmiyetçiliğe hayır diye bağıran Malkım abi bizi karşılıyor. Dergiyi açtığınızda hemen orta sayfa da göreceğiniz Mustafa Ökkeş EVREN imzalı ‘Peygamber Efendimizle söyleşi’ bölümünü ilk bakışta çılgınca bir iş olarak değerlendirebilirsiniz lakin okuduktan sonra içeriği ve sunuluşu ile bu söyleşinin hayırlara vesile olacağı kanaatini taşımanız içten bile değil.

Ömer Faruk DÖNMEZ ‘Derin Ümmet’ diyerek -hala tam olarak ele geçirilememiş olmamızın- nedenlerini sayarak durmamız gereken yerin koordinatlarını veriyor bize. Mustafa Ökkeş EVREN, ‘Her şey satış için’ yazısında kapital düzenim köpekbalıklarını deşifre ederken, Çağatay Hakan GÜRKAN ‘Çil Horoz’ öyküsüyle hayatın çok damar bir noktasına değiyor. Salim Nacar ‘Suçluluğun Çalımı’ denemesiyle ontolojik bir vakaya çalım atarken, Güven ADIGÜZEL,‘İçimizdeki Putlara Ağıt’ yazısında bize modern putların ve tağutların eşkalini verirken, Rebeze çöllerinde uyuyan o yalnız adamı da selamlamayı ihmal etmiyor.

Edebi MÜDAHALE’de toplam 28 imza var, canlı, dinamik, derinlikli, heyecan dozu yüksek ve illa ki müdahale eden önemli metinlerin yer aldığı derginin 2. sayısı çıktı!!!

mertedebiyat@gmail adresinden de bilgi alınabilir.


Ahmet Yokuş
HaberKültür.Net

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
27339.jpg


ÜÇ AYLARDA MÜDAHALE!

27340.jpg

Gençler nasıl dava sahibi yapılır?
Edebî Müdahale dergisi bu sayısında kapaktan Aliya İzzetbegoviç’in resmi ile üç ayları selamlıyor.


Edebî Müdahale bu kez kapaktan Aliya İzzetbegoviç’in resmi ile üç ayları selamlıyor ve Peygamberimizin “Ya Rabbi, Receb’i ve Şaban’ı bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” duasıyla okuyucusuna merhaba diyor.
Ömer Faruk Dönmez ‘Hikmet ve Kudret’ adlı yazısında ‘gece teheccüd kılan, gündüz devlet yöneten’ bir peygamberin ümmeti olarak, günümüz Müslümanlarının ‘manevi ve siyasi’ planda sahip olması gereken dengeli tavrı dile getiriyor.
Güven Adıgüzel, Ahmet Özcan’la uzun bir söyleşi gerçekleştirmiş. Devleti ve milleti yeniden formatlayacak akil Müslümanlık devriminden tutun da, son otuz yılda türeyen ‘dindar burjuva sınıfına’ kadar; genç nüfusun nasıl dava sahibi yapılacağından tutun da, millilik kavramına ve edebiyata kadar ‘baba mevzuların’ dile getirildiği bu söyleşi son zamanların en baba röportajı olmuş.
Bülent Akyürek ‘Kanaat Önderleri’ klişesini ‘Kabahat Önderleri’ne dönüştürerek ters köşe goller atmaya devam ediyor.

Salim Nacar “Müslüman devrimcilerin irtibatlandığı İslam ruhu; soyluların rahatlığından, liberallerin genişliğinden, özgürlükçülerin soykıran tekinsizliğinden daha geniş, daha özgür, daha lekesiz bir geçmiş ve gelecek vaat eder bize.” diyor ve ‘özgürlüğümüz ile yazarak Müslüman olmamız’ arasında derin bağlar kuruyor.
Her zaman olduğu gibi bu sayısında da Müdahale genç yazarlara en fazla yer veren dergi olma özelliğini koruyor. Yazarlarının çoğu yirmili yaşlarda ve Müdahale bir mektep olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
İslam Edebiyatının damar dergilerinden Müdahale’ye devrimci yazılarınızı [email protected] adresinden ulaştırabilirsiniz.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Edebi Müdahale Dergisi

edebi-mudahale-3.jpg
Hikmet ve Kudret



Edebi müdahale 3. sayısında Ahmet Özcan’ı konuk ediyor. Ağırlık merkezini siyaset oluşturuyor söyleşinin.
Ömer Faruk Dönmez’in Hikmet ve Kudret yazısıyla açılan dergi, öykü ve denemelerle müdahalesine devam ediyor.
Bu sayıda müdahale’yi sırtlayanlar ise şu isimler:
Mustafa Ökkeş Evren
Hüseyin Çelik
Yasin Kara
Abdullah Yıldırım
Bülent Akyürek
Yıldız Ramazanoğlu
Çağatay Hakan Gürkan
Yiğit Sürerdamar
Ramazan Tahir Aydın
Ahmet Özaysın
Ali Tavşancıoğlu
Ahmet Özcan
Kübranur Ayar
Fatih Çalışkan
Güven Adıgüzel
Güray Süngü
Zeynep Ubeyde
Mahmut Sami Özşahin
Ahmet Kahraman
Regaib Albayrak
Veysel Altuntaş
Günseli Işık Dönmez
Salim Nacar

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
http://www.ihvanforum.org/index.php
Edebiyat müdahale eder!

Bugün 1 Zilkade 1432. Edebi Müdahale dergisinin 4. sayısı çıktı.


Hicri takvimi unut(tur)muyorlar!
Kaç Müslüman farkında bilmiyoruz ama bugün 1 Zilkade 1432. Edebi Müdahale dergisinin 4. sayısı çıktı. Böylelikle dergi ilk yılını doldurmuş oluyor.
Ebubekir Sifil Hoca’yla söyleşi
Müdahale bu sayıda da yine nefis bir söyleşi ile okuyucusunun karşısına çıkıyor. Ebubekir Sifil Hoca ile modernizmin, hadislerin, sünnetin, geleneğin konuşulması tam Müdahale’ye göre olmuş. İlgililerinin dikkatine…
Türk – Kürt kardeş; ayrım yapan kalleş!
Ömer Faruk Dönmez, derginin ilk sayfalarında önemli mevzulara değinmeye devam ediyor. ‘Bölünmeye karşı’ olmanın ‘rejimden yana’ olmak anlamına gelmediğini ince bir dille anlatan Dönmez; İslam kardeşliğinden başka çerçeve tanımadıklarını ilan ediyor.
edebi-mudahale-sayi-4_1.jpg

İskilipli Atıf Hoca
Kapakta ‘hak-an’ imzalı bir resim var: İskilipli Atıf Hoca… Giriş yazısında da şöyle söylenmiş: Neler olup bittiğini bir gün herkes öğrenecek!
Usta kalemler, Genç kalemler
Yakından tanıdığımız Yunus Develi, Mustafa Ökkeş Evren, Aykut Ertuğrul gibi isimler hoş metinler, güzel öyküler yazmışlar. Fakat Genç kalemler de onlardan geri kalmış değil. İlk sayıdan bu yana dikkat çeken ve ‘90 doğumlular’ kategorisinde Türkiye’de ilk sıraları tutan Hüseyin Çelik, Veysel Altuntaş, Regaib Albayrak gibi isimler yine yerlerini almışlar dergide. Büşra Polat, Günseli Işık Dönmez; Zeynep Ubeyde ve Kübranur Ayar da derginin ‘bayan yazarlar’ listesinde dikkatleri çekiyor.
Şiir yayımlamayan dergi
Salim Nacar, yayın kurulunda kitap sahibi üç şair bulunmasına rağmen derginin neden şiir yayımlamadığını kendine has üslubuyla anlatmış ve ‘şiir yayımlamayan dergi’ şeklindeki tanımdan çok da hoşnut olmadıklarını; çünkü şiire fazlasıyla değer verdiklerini ifade etmiş.
Devrimci Edebiyat
Hasılıvelkelam, edebiyatın devrimci bir iş olduğunu düşünenlere ısrarla Müdahale’yi tavsiye ediyoruz.

Yiğit Sürerdamar haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Müdahale’nin ikinci yılı



Müdahale dergisinin 5. sayısı çıktı. Dergi; emperyalizme / kapitalizme / modernizme müdahale etmeye devam ediyor.

Kapakta Sezai Karakoç var bu kez… Ve giriş yazısında, modern algılarla Müslüman zihnin nasıl bulandırıldığına değiniliyor.

Atasoy Müftüoğlu ile söyleşi…

Bu kez, Atasoy Müftüoğlu ağabey ile bir söyleşi yapılmış. Geçen sayıdaki Ebubekir Sifil söyleşisinden sonra, derginin bu alanda da “müdahaleci” tavrı netleşiyor. Dikkatle okunması gereken bu önemli söyleşiden, ‘tadımlık’ sadece bir bölüm alalım. Şöyle diyor Atasoy ağabey:

“Edebiyat insanların hoşça vakit geçirmelerini sağlayan bir alan değildir, olamaz. İslami edebiyat ve Müslüman edebiyatçı, her şeyden önce, İslam toplumlarına arız olan zihinsel sömürge durumuna son vermek üzere, bir seferberlik sorumluluğu içerisinde olmalıdır.”

Soylu bir başkaldırı edebiyatı!

Müdahale, Ömer Faruk Dönmez’in yazısıyla başlıyor. “Müslümanların Edebiyatı” başlıklı yazıda Dönmez, Atasoy ağabeyin söyledikleriyle paralel olarak, edebiyatın işlevi üzerinde duruyor.

“Bazı asil müminlerin, inançları uğruna hapislere atıldığı; bazı gevşeklerin de televizyon karşısında geviş getirdiği bir dönemde ‘delikanlı bir edebiyata’ özlem duyuyoruz.” diyen Dönmez, günümüz edebiyatının genel olarak laik / seküler / dindışı / profan bir edebiyat olduğunu söylüyor ve yazısını bir çağrıyla bitiriyor:

“Müslüman edebiyatçıları, dünyada şu an yürürlükte olan küfür sistemine karşı, soylu bir başkaldırı edebiyatını tesis etmeye davet ediyoruz.”

Nefis hikâyeler, nefis metinler…

Hece dergisinden tanıdığımız Yunus Develi’den öyle bir öykü var ki bu defa; anlatılmaz… ‘Dişil Çağ’ göndermesiyle başlayan öykünün başlığını söyleyelim de, metni merak ettirelim: “Tanrıya Ev Ödevi”. Bu sansasyonel başlığı, öyküyü okuyunca daha iyi anlayacaksınız.

Arka sayfada ise Yıldız Ramazanoğlu’ndan, naif, sıcacık bir öykü var: “Gülbahar’ın Gelin Oluşu.”

Cafcaf’tan tanıdığımız Salih Kılınç, o net ve tertemiz üslubuyla Müdahale’ye katılmış: “Bir Arayış Hikâyesi.”

Müdahale’de şiir nasıl yayımlanır?

Şiirlerini, Arif Ay’ın Edep dergisinden takip edebildiğimiz Mustafa Ökkeş Evren ise, şiir yayımlamayan Müdahale dergisinde, şiir yayımlamanın zarif bir yolunu bulmuşa benziyor. Evren’in “Allah Şairleri Affetsin” adlı yazısı şiirlerle dolu bir metin… Ayrıca, neredeyse insan boyunda kitap yazdıkları halde, Gazali’ye, Mevlânâ’ya, İbn-i Sina’ya ‘yazar’ denmemesiyle ilgili tespiti de, on numara.

Ekibin diğer iki ‘şair’ tandanslı yazarı ise, yine düzyazılarla karşımızdalar. Güven Adıgüzel “Sosyalist İslam ve Diğer Masallar Üzerine” yazarken, Salim Nacar “Mutluluk Denen İstila”yı anlatmış.

Devrimci genç kalemlerin kalesi: Edebi Müdahale

Dergi, genç kalemlere sayfalarını sonuna kadar açmaya devam ediyor. Çoğu henüz yirmi yaşlarında olan bu genç yazarlardan da, doğrusu nefis metinler çıkıyor: Hüseyin Çelik, Veysel Altuntaş, Büşra Polat, Fatih Çalışkan, Halit Selim Dönmez, Zeynep Ubeyde, Burak Akarsu bu isimlerden bazıları…

Müdahale’ye katılmak için [email protected]



Yiğit Sürerdamar sıcağı sıcağına haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Müdahale’nin 6. sayısı çıktı!

mucadele.jpg



Bugün 1 Cemaziyelevvel 1433; hicri takvimi esas alan Müdahale’nin son sayısı bugün kitapçılarda.


Zalimler devrilecekler!
“Bizim dergiler” uzun süredir Şuara suresinin son ayetini kapaklarına taşımıyorlardı. Doğrusu o heyecanı özlemişiz. Müdahale bize Şuara-227’yi hatırlatıyor: “Zalimler nasıl bir inkılâpla devrileceklerini pek yakında bilecekler!”
Kadro müthiş!
Cemal Şakar, Cihan Aktaş, Yıldız Ramazanoğlu, Yunus Develi, Güray Süngü, Aykut Ertuğrul gibi tanıdık isimler var dergide. Fakat her zaman olduğu gibi, ağırlık yine genç yazarlara verilmiş.
Müdahale ve şiir?
Mustafa Ökkeş Evren; Cahit Koytak’ın “Tanrı konuşmak için sizin susmanızı bekliyor.” mısralarını başlık edindiği bir yazı yazmış ve şiir yayımlamayan Müdahale’nin aslında nasıl da şiirsever bir dergi olduğunu göstermiş bize.
Ekibin diğer şairi Salim Nacar da “Şiirde söylenmemiş söz var mı?” diye soruyor ve Zarifoğlu şiiri hakkında oldukça kıymetli sözler ediyor.
Ekibin son şairi Güven Adıgüzel de öyle bir metin yazmış ki, adeta mensur şiir:
“Lazca fizik mesela, Kürtçe matematik, Çerkezce kimya ve Süryanice biyoloji… Türkçe ezan kadar dramatik bir final…”
Söyleşiler devam ediyor…
Abdurrahman Arslan ile müthiş bir söyleşi gerçekleştirilmiş. Dikkatle okunması gereken bir metin. Modernizme dair çok önemli tespitler var. Dil ile düşünce arasındaki ilişkiye temas eden Abdurrahman Arslan “Arapça, İslam’ın ve Müslüman zihnin evidir.” demiş. “Acaba şu an ülkemizdeki Müslüman yazarların kaçı Arapça biliyor?” diye muzır bir soru geldi aklımıza!
Müslümanca bir tasavvur…
Ömer Faruk Dönmez “Bu okullardan, bu üniversitelerden mezun olmuş; bu eğitim sistemine ve onun dayatmalarına maruz kalmış; bu piyasanın popüler kültürü içerisinde şahsiyeti şekillenmiş Müslümanlar olarak dürüstçe soralım: acaba bizler ‘akleden kalplere’ sahip miyiz?” diyor ve Müslümanca bir muhayyile inşa etme yolunda, edebiyatın imkânlarına değiniyor.
Hasılıvelkelam…
Hasılıvelkelam, yine fişek gibi bir sayı olmuş. Emek verenlerin ellerine sağlık!

Fatma Ünal haber verdi
 
Üst