Dünyaya Bakışımızın Sırrı Beynimizde...

YagmuR

Üye
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
2,504
Tepkime puanı
586
Puanları
0
Yaş
35
Konum
¤´ UnuTuLu§taN `¤
Web sitesi
www.gencislam.com

20101208094716_brain.jpg


Dünyayı nasıl göreceğimizi beynimizdeki bir bölümün büyüklüğü belirliyor.


Yapılan bir araştırmaya göre, dünyayı nasıl gördüğümüz, beynimizdeki küçük bir bölümün büyüklüğüne bağlı.

Etrafımızda gördüklerimizi işlemekle sorumlu olan ve primer görsel korteks adı verilen arkadaki bölgenin, büyüklüğü bireyden bireye değişebiliyor. Bir bireyde bu alanın büyüklüğü bir başka bireyinkinin üç katı kadar olabiliyor.

London College Üniversitesi'nden Doktor Samuel Schwarzkopf, "Çalışmamız bir kişinin beyninin bu bölümünün büyüklüğüne göre görsel çevrelerini nasıl algıladıklarının belirlenebilmesini göstermeye yönelik bir ilk araştırma niteliğinde" diyor.

Araştırmacı ekip, otuz sağlıklı gönüllüye bir dizi optik göz yanılmasamı gösterdi. Bunlar arasında çok iyi bilinen Ebbinghaus ilüzyonu da vardı (Etrafında büyük daireler olan daire diğerine göre daha küçük görünüyor ama aslında aynı büyüklükteler.) Çoğu insan ilk dairenin ikincisine göre daha küçük oludğunu düşünüyor. Bir dizi bu şekilde testin ardından, araştırmacılar her bir gönüllünün ilüzyonları farklı gördüğünü gösterebildi. Sözgelimi, bazıları testlerdeki şekilleri yanılmakla birlikte, farklı büyüklüklerde gördüler. Bazıları ise büyüklük farkı görmekte zorlandı.

Bu sırada yapılan beyin taramalarıyla beyindeki söz konusu bölgenin her bir bireyde değişkenlik gösterdiği ortaya konuldu. Şaşırtıcı bir şekilde, bu bölgenin büyüklüğü ve gönüllülerin algıladığı ilüzyon büyüklüğü arasında güçlü bir bağlantı tespit edildi. Bölge küçük olduğunda, görsel ilüzyon daha belirgin oluyor. Araştırma sonuçları Nature Neuroscience dergibinde yayınlandı.
 
Üst