Dünyanın En Pahalı Akaryakıtını Kullanmaya Devam!

K

Kaçak

Guest
Ali Örs / Özgün Duruş
Dünyadaki petrol varil fiyatlarının artışından dolayı ülkemizde petrol ürünleri olan akaryakıtlara zam üstüne zam geliyor. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanmaktayız. Avrupa ülkeleri bazında bakıldığında, makul fiyatların olduğu görülmektedir. Almanya’da litre fiyatı 1.33 euro, Fransa 1.26 euro, İtalya 1.29 euro, Yunanistan 1.04 Euro İngiltere 1.22 Euro, Bulgaristan 0.90 Euro dur. Türkiye ise 1.95 (4.01 TL) euro’dur. Dünyada petrol fiyatlarının artmasından dolayı yapılan zamlar diğer ülkelerde geri çekilmekte. Ülkemizde petrol varil fiyatları düştü. Akaryakıttan alınan vergiler litre fiyatının 2 katından fazla bir rakamdır. Bu rakam TL bazında 2.459 (Euro 1,2)’dur. Petrol varil fiyatlarının gerilemesi sebebiyle diğer ülkeler akaryakıt fiyatlarını geri çekerken bize hala zam yapılmaktadır. Petrol artışlarıyla doğru korelasyon varken düşüşte ise ters korelasyon uygulanmaktadır.
ULAŞIM ARTIK LÜSK
Coğrafi yapısı ve ülke sınırları doğrultusunda bakıldığında, ülkemizdeki ulaşımın ağırlıklı olarak otobüs taşımacılığı olduğu görülmektedir. Yüksek vergilerden dolayı 4,1 TL olan benzin fiyatları cepleri yaktığı gibi ulaşım da lüks hale getirdi. Ulaşımın her alanında yapılan zamlar insanları isyan ettirdi. En çok insanları şehiriçi ulaşımda etkileyen zamlar, şirketler acısından da nakliyede zam yapmaya mecbur bırakmıştır. Türkiye’de araç sahibi olmak lüks duruma geldiği halde diğer ülkelerde standart hayat şartı olarak kabul edilmektedir.
PETROL ZAMLARIYLA HAYAT PAHALANIYOR
Benzine ve diğer akaryakıt ürünlerine yapılan zamlar, hayatımızın her alanına yansımaktadır. Üretimden halka ulaşmasında, ulaşımın rolü tartışılmaz bir durumdur. Bu yansımalar sonucu hayat pahalılığı gittikçe artmaktadır. Nakliye maliyetleri akaryakıt zamları sonucunda üretim maliyetini iki katına çıkarmaktadır. Buda üreticiye ve tüketiciye zor durumda bırakmaktadır. Portekiz, Yunanistan, İrlanda gibi ekonomik krizle mücadele eden ülkeler petrol fiyatlarının yükselmesiyle yapılan zamları, petrol varil fiyatının düşmesiyle birlikte fiyatları geri çekmektedir. Her zamanki gibi bizim ülkemizde tam tersi olmaktadır. Fiyatların düşürmesi yada sabit tutulmadığı gibi hala zam yapılmaya devam edilmektedir. Alınan vergiler halkın alım gücünü, gün geçtikçe azalmaktadır. Ülkemizde asgari ücretle çalışan insanının fazla olduğu bilinmektedir. Bunun sonu ise; halkın gün geçtikçe de fakirleşmesi anlamına gelmektedir. Kış aylarında ısınma maliyetlerinin artması da ayrı bir sıkıntı sebebi durumuna gelmiştir. Enerji kaynaklarına yapılan zamlar, insanları ısınmada dahi tasarrufa yapmalarına neden olmaktadır. İnsanların alım gücünün azalması, yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
 

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
Bu konuda destekleyici bir konu açtığım hissine kapıldım :)
Nano borx diye bir şey varmış abi; benzinde oldukça tasarruf yaptığı söyleniyor...
Bu zamların karşısında ne kadar faydalıdır bilemem tabi...
 
K

Kaçak

Guest
Bu Nano borx -inş. bunu telaffuz etmek zorunda kalmam - ne menem birşeymiş acaba ...
Nasıl bir tasarruf yaptıyormuş ?
İyi birşeyse kullanalım amenna ama ucuz benzindede tasarruf yapmaya engeli yoktur dimi ...
Eh nede olsa Müslümanız , israfı her halukarda sevmeyiz ...
Misal su benzinden ucuz , tasarruf yapmayacakmıyız bu konuda ?
 

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
Türkiye'ye ucuz benzin müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, artan akaryakıt fiyatlarını dengelemek için Venezuela'dan ucuz ürün getirmek istediklerini açıkladı. TPIC şirketiyle getirilecek benzin ve mazot gibi akaryakıtlar, TPAO'nun istasyonları aracılığı ile satılacak.

Diplomasi Muhabirleri Derneği'nin toplantısına katılan Yıldız, bu konuda en dikkat çekici açıklamayı ise artan akaryakıt fiyatlarını önlemek için alacakları yeni tedbirler hakkında yaptı. Yıldız, bu kapsamda, Venezuela'dan ucuz petrol ürünleri almayı planladıklarını açıkladı.

110 bayisi bulunuyor

Buna göre Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) alt kuruluşu olan TPIC, Venezuela'dan ucuz petrol ürünü, yani benzin ve mazot ithal edecek. TPIC'nin getireceği ucuz ürünler, TPAO'nun 110 istasyonu olan akaryakıt dağıtım şirketleri aracılığı ile satılacak. TPIC, ayrıca isterlerse diğer akaryakıt dağıtım şirketlerine de ürün verecek.

'Selamünaleyküm'

Venezuela'daki görüşmeleri hakkında detaylar da veren Yıldız, Devlet Başkanı Chavez'in kendilerini "Selamünaleyküm" diyerek karşıladığını söyledi. Chavez'in ayrıca oturduğu binanın duvarlardaki kurşun izlerini göstererek, zamanında bu saraya kurşun sıkanlar arasında olduğunu anlattığını belirten Yıldız, kendisinin "Sarayı kurşunlarken bir gün burada oturacağınızı düşünmüş müydünüz?" şeklinde soru sorduğunu, buna Chavez'in "Ben Allah'a inanıyorum, çünkü Allah ne istiyorsa o olur, ben burada halkım için oturuyorum" yanıtını verdiğini ifade etti.

Nükleer Fransa'ya kapalı


Türkiye'nin nükleer santral ihalesi için Japonya ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Yıldız, bunun mart sonuna kadar sonuçlanmasını umduklarını bildirdi. Fransa'nın teklifinin hatırlatılması üzerine Yıldız, önce Japonya ile görüşmelerin tamamlanması gerektiğini söyledi. Fransa'nın Türkiye'nin AB üyelik süreci ile ilgili olumsuz tutumunun görüşmelerde etkili olup olmayacağının sorulmasına karşılık da Yıldız, şunları söyledi: "Böyle bir süreç başlarsa Fransa'nın yaptıkları konusunda hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Hiçbir şey yokmuş gibi davranamayız."

Müteahhitler şubatta yolcu


Dün ayrıca, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji Bakanı Taner Yıldız, Venezuela'nın petrol karşılığı konut teklifini görüşmek üzere biraraya geldi. Bu konuda açıklama yapan Çağlayan, Venezuela'nın "petrol karşılığı konut" teklifini görüşmek üzere kendi başkanlığındaki teknik heyetin şubat ayının ikinci haftasında Venezuela'ya gideceğini bildirdi. Yıldız ise bir soru üzerine, rakamlarda mutabık kalınırsa 1 veya 1,5 yıl içinde petrol çıkarıp, getirme imkanı olabileceğini bildirdi.
 

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
Bu Nano borx -inş. bunu telaffuz etmek zorunda kalmam - ne menem birşeymiş acaba Teyze ...
Nasıl bir tasarruf yaptıyormuş ?
İyi birşeyse kullanalım amenna ama ucuz benzindede tasarruf yapmaya engeli yoktur dimi ...
Eh nede olsa Müslümanız , israfı her halukarda sevmeyiz ...
Misal su benzinden ucuz , tasarruf yapmayacakmıyız bu konuda ?

Her otomobile, her yakıta uygun diye biliyorum.
Tasarrufu seviyorsan bu tam senlik bir şey :)
 
Üst