Düğü yemeği

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Yöresel bir yemek olan 'Düğü' bir çok kişinin damak zevkine hitap edecek kadar lezzetli. Özellikle çocuklar için muhteşem bir besin kaynağı. Bu özel lezzeti denemek ister misiniz?
Eskişehir 'in Sivrihisar ilçesinde yapılan yemeğin ana malzemesi "Düğü".

Düğü Nedir?
Bulgurun un haline, düğü deniyor bu yörede. Biz de bu güzel tarifi yapabilmek için , düğüyü evimizde elde edebiliriz. İnce bulguru kahve çekme makinasında çekerek un haline getiriyoruz. Yemeğimizin ana malzemesi bu olacak.

Malzemeler
- 1 su bardağı düğü
-2 kaşık dolusu un
-4 kaşık zeytinyağı
-yeteri kadar su
-1 adet patlıcan
-5-6 adet domates
-2 adet sivri biber
-1 adet kırmızı biber
-1 baş orta boy soğan
-yarım demet maydanoz
-tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
Servis sırasında:
İsteğe bağlı -Sirke +dövülmüş sarımsak karışımı
veya sarımsaklı yoğurt sos olarak yemeğin üzerine gezdirilir.



Yapılışı

Düğü ve un , bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kimyon eklenerek yeteri kadar su ile hamur haline getirilir. Bu hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır.
Diğer tarafta tencereye yağ, ince kıyılmış soğan ve biberler konur. Tencerenin ağzı kapatılarak birkaç dakika pişirilir . Patlıcan ve domates küçük doğranarak tencereye eklenir.Domatesler eriyene kadra pişirilir. 4-5 bardak kaynar su eklenir.


Düğüler atılır. En az yarım saat kısık ateşte kapağı kapatılarak pişirilir. Piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz , birkaç tutam kimyon ve kırmızı biber eklenir.Servis sırasında sarımsaklı yoğurt veya sirke eklenebilir. Afiyet olsun.
 

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
Tokatta da düğü çorbası yapılır, salçalı... Çok güzel olur, hatta bu çorba geleneksel olarak sabahları kahvaltıda sofraya gelir. :)
Yemeği nasıl olur bilemiyorum ama resimdeki müthiş... :p
 

MüGe

Ben, Keyfim ve Kâhyam
Katılım
22 Ağu 2009
Mesajlar
2,423
Tepkime puanı
583
Puanları
0
Konum
İZMİR / K.YAKA
Rahmetli Anneannemin meşhur düğü çorbası vardı,bize her gelmesinde ne yemek yapalım dediğimizde düğü çorbası yapalım derdi,çok severdi...Şimdi burada da yemeğini görünce duygulandım...
 

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
Şenol abi de gelirse, biz 3 Tokatlı Eskişehir'in bu güzide yemeğini sabote edebiliriz Müge... Değil? :p:D
 

cicek demeti

Sükut
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
11,683
Tepkime puanı
3,778
Puanları
0
Bizdede bu un haline bulgurun kuftelik denir ama gercekten cok lezzetlidir...Tesekkurler....
 
Üst