Dostoyevski Kitapları

  • Konbuyu başlatan Murat Sâki
  • Başlangıç tarihi
M

Murat Sâki

Guest
getimageV3.asp
Dostoyevski+suc+ve+ceza.jpg


ESER HAKKINDA:
Suç ve Ceza Dostoyevski’ nin engüzel eserlerinden biridir. Romandaki ana düşünce, başkalarına yapılan suçun cezası mutlaka çekilir esasına dayanmaktadır. Rusya’ nın büyük şehirlerinden birindeki yoksul halkın hayatı dile getirilmektedir. Bu romanını paraya duyduğu ihtiyaç nedeniyle yazdı. Eseri yazmaya başladığı zaman karısı ağır hastaydı.Karısının başucunda beklerken bu şaheserini yarattı. İlk kez, 1886 yılında yayımlandı. Romanın kahramanı Rodion Raskolnikov’ un Rus Faust’ u olduğunu söyleyenler var .Ortak yönleri ikiisnin de yoksul öğrenci ; gururlu ve ihtiraslı olmalarıdır. Her ikisi de üstün zekalarından ötürü duydukları gururla suç işlerler.Kendilerine bağlı bir kadının aşkı ile doğru yolu bulurlar.



Değişik kelimeler arayan, kelime haznesini geliştirmek isteyen ve dahası ilham almak isyenler için zamanın en ünlü yazıtlarından bir eser -suç ve ceza-

kitabın yazarını bilmeyen yoktur; Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

kitabın eski olması sizi etkilemesin hala günümüzde okunan kitaplar arasında

kesinlikle tavsiyemdir
 

Onur

Paylaşımcı
Katılım
6 Haz 2006
Mesajlar
244
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
34
Konum
Karaman
Web sitesi
www.yenidendogus.net
Bende okumuştum bu kitabı ilk başlarında acayip sıkıldım bırakmak istedim ama sabredince baya birşeyler anladım..
Okumanız tavsiye edilir :)
 
S

SaLtan

Guest
okuduğum ve kafayı yediğim bir kitap.bence serseri gençliğe tanıtılması gereken bir yazar.anarsiyi önlemede yahut kişinin ruh dünyasının derinliklerini tanımasında büyük rol oynayabilir. keşke dosteyevskiyi tanımasaydım.zeki olduğundan utanan adam olurmu ya...üstün düzweyde bir deha ama ömrü boyunca yoksul ömrü boyunca çaresiz ve hasta buna ragmen va hala gençliği etkilemeye devam eden yüz küsür baş yapıt.nobel ödüllü bir çok yazar dosteyevski den etkilenip kısmen onun sayesinde yazar olduklarını itiraf ederler.ayrıca yaşamının son yıllarını mümin bir ortadox yaşantısıyla incil i okurken hayata gözlerini yummuştur.
suc ve ceza nın baş yapıtı olduğu iddia edilsede,kendisi başyapıtı olarak öteki yi görür.ezilenler bana göre en enfes eserdir.
 
M

Murat Sâki

Guest
aslında hayatı gerçektende ilginçtir suç ve cezada bazı sözleri acaba bu adam müslümanmıdır etkisi uyandırıyordu bende özellikle kitapta geçen ''zalimler için yaşasın cehennem sözü'' çok puslu bir kişilik gerçekten Dostoyevski
 

meftun

Paylaşımcı
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
246
Tepkime puanı
4
Puanları
0
İsimlere alışmakta biraz zorluk çeksemde, farklı ve güzel bir kitaptı.
 
S

SaLtan

Guest
zınar' Alıntı:
aslında hayatı gerçektende ilginçtir suç ve cezada bazı sözleri acaba bu adam müslümanmıdır etkisi uyandırıyordu bende özellikle kitapta geçen ''zalimler için yaşasın cehennem sözü'' çok puslu bir kişilik gerçekten Dostoyevski

kendisi müslüman değildir.kürek mahkumuyken pek çok tatar müslümanıyla tanışır ama onlara ilgisi müslümanlıktan dolayı değil onlari insani özellikleriyle alakalıdır.sürgün yıllarını '' ölü evinden notlar kitap ıyla anlatır''orda ali diye bir gençten bahseder ali nur yüzlü,gürbüz bir gençtir.sık sık gece kalkıp kuran okuduğunu görü.ve ali i çok sevdiğini ve ömrü boyunca unutmuyacagını söyler.hatta ona rusca öğretir.neyse mevzu bu değil.dosteyevski mümin bir ortadoxtur ama bu müminliği hiç bi zaman faşizan düzeye çıkmamış ve diğer dinleri karalalamıştır.hatta hz Muhemmedin kahramanlığından szö eder bi çok eserinde.
ruh dünyasınının derinliklerini nerdeyse annsiklopedik bilgi düzeyinde ve güçlü bir sezişle anlatan tek yazardır.her sıradan okuyucu O nun eserlerinde kendisini bulur.çünkü yapıtlarında her zamana kendi yaşantısından esintiler vardır.doğallıkla onda müslümanlık eğilimi görmek normaldir.çünkü modern psikolojinin temelinde harcı bulunan insan üzerine yazılabilecek herşeyi yazdığı iddia edilenokudukça bu iddianın doğruluğuna inanılan biri olduğu için bi nebzede olsa kendimizi onda bulmamız normal...
 

med-cezir

Profesör
Katılım
13 Haz 2006
Mesajlar
1,692
Tepkime puanı
33
Puanları
0
Yaş
116
Konum
Hiçbir Yerde...
ben 1. cildini okudum, baya da sıkıldım. okul dersler hep bi arada olmadı, 2.

cildine de başlamaya cesaret edemedim bu yüzden, sonunu arkadaşlardan öğrendim:O

ama fırsat bulduğum anda okuyacağım inşallah;)
 

DemokraT

Yorgun Demokrat
Katılım
13 Haz 2006
Mesajlar
22
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Web sitesi
www.blogcu.com
Suç ve ceza güzel olmakla birlikte Dostoyevski nin bir çok kitabında basitlik ve olağanlık akıyor.Ünü bir çok hatayı kapatıyor zannımca.

Yinede okunası verimli kitapları var
 
S

SaLtan

Guest
ahhh dosteyevsky ne kadar yerilse haktır.ne kadar övülsede.ama biz dosteyevskiden zevk duyan okuyucu olarak hayranlığımızı gizleyemeyiz.çünkü kendi sonsuz zeka labirentlerinde insan ruhunu halini,tavrını bir güzel analiz masasına yatırıyor ve bana kalırsa oluşturduğu her bir karakterin çıkış noktası kendi içinde barındırdığı ruhsal debelenmeler, kendi dışında şeyler değil yazdıkları... ama sanki bu ruhsal tahlillere bir başlayınca kendini durduramıyor ve sonsuz olasılıklar içinde kendine belirlediği yol üzerinde etkileyicilik sınırlarını fazlasıyla aşarak bir büyülü atmosfere sokuyor pek değerli okuyucusunu...
 

Cümle Mühendisi

Ordinaryus
Katılım
2 Tem 2006
Mesajlar
4,181
Tepkime puanı
110
Puanları
0
Konum
İzmir
Web sitesi
muhammedesad.blogcu.com
Edebiyat hocamın tavsiyesiyle okudum.Çook da hoşuma gitti.Ama isimler birazcık kafayı karıştırıyor.Ben özetini okudum.O bile epey uzundu.
Yine de tavsiye ederim.Herkesin okuması gereken bir eser bence...
 

DJ MESNEVI

Doçent
Katılım
17 Haz 2006
Mesajlar
1,462
Tepkime puanı
3
Puanları
0
okudum :) gözünü para hırsı bürümüs birinin 5 dakkalık hatasının ömür boyu cezasını anlatıyor..ve gencliği
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
(d: 11 Kasım 1821, Jülyen: 30 Ekim, Moskova - ö: 9 Şubat 1881, Jülyen: 28 Ocak, Sankt Petersburg),
Rus roman yazarıdır. Çocukluğu sarhoş bir baba ve hasta bir anne arasında geçiren Dostoyevski, annesinin ölümünden sonra Petersburg'taki Mühendis Okulu'na girdi. Babasının ölüm haberini burada aldı. Okulu başarıyla bitirdikten sonra İstihkâm Müdürlüğü'ne girdi. Bir yıl sonra istifa ederek buradan ayrıldı. Ordudan ayrıldıktan sonra edebiyata yönelen Dostoyevski'nin ilk kitabı İnsancıklar, 1846
yılında yayımlandı. Bu eserinin ardından yazdığı kitaplarla beklediği başarıya ulaşamayan Dostoyevski'nin umudu kırıldı ve politikayla ilgilenmeye başladı.
1849 yılında devlet aleyhindeki bir komploya karıştığı iddiası ile tutuklandı. Sekiz ay hapisanede kalan Dostoyevski, kurşuna dizilmek üzereyken diğer sekiz tutuklu arkadaşı ile affedildi. Cezası dört yıl kürek, altı yıl da adî hapse dönüştürüldü. Cezasını çekmesi için Sibirya'da bulunan Omsk Cezaevi'ne gönderildi. Burada geçirdiği dört yılın ardından er rütbesi ile hizmete verildi. Subaylığa kadar yükseldi. 1857 yılında Maria Dmitrievna Isayeva ile evlendi. Beş yıl boyunca görev yapan Dostoyevski, 1859 yılında özgür bırakıldı ve Petersburg'a yerleşti.


Petersburg'a döndükten sonra

Ezilenler (1861) ve Ölüler Evinden Anılar (1862) adlı eserleri yazdı. Kardeşiyle birlikte iki dergi çıkardı. 1862'de arzuladığı Avrupa seyahatini gerçekleştirdi. Sara nöbetleri ve kumar bağımlılığı yüzünden maddi açıdan darlığa düştü.

Bu dönemde Yeraltından Notlar (1864), Suç ve Ceza (1866), Kumarbaz (1866), Budala (1868), Ebedi Koca (1870) ve Ecinniler
(1872) gibi eserleri yazdı.
Eşinin ölümünden sonra sekreteriyle evlendi. Yeniden borçlandı ve kumaranelerde gezmeye başladı. Kızının ölümünün ardından büyük bir sarsıntı geçirdi.

Delikanlı (1875), Bir Yazarın Günlüğü (1876) ve Karamazov Kardeşler (1879) adlı eserlerinde yazarlık hayatı boyunca konu edindiği temaları yeniden ele aldı.
Karamazov Kardeşler adlı yapıtını üç yılda bitiren Dostoyevski, bir ciğer kanamasıyla yatağa düştü ve 28 Ocak 1881 tarihinde öldü. Dostoyevski için 31 Ocak 1881 tarihinde yapılan cenaze töreninde yaklaşık otuz bin kişi tabutunun arkasından yürüdü.Dünya edebiyatını en çok etkileyen ve en çok okunan yazarlardan biri olan Dostoyevski'nin eserleri birçok 20. yüzyıl düşünürünün fikirlerini derinden etkiledi.
 
Üst