Dolar ve Euro Ticaret Savaşının Etkisiyle Tırmanışa Geçerken, Borsa Sürekli Düşüyor!

ihvanacar

Üye
Katılım
15 Nis 2018
Mesajlar
80
Tepkime puanı
15
Puanları
0
ABD'nin 200 milyar dolarlık Çin menşeli ürün listesini yayınlaması ile yeniden alevlenen ticaret savaşları doların ralli yapmasını sağladı. Dolar ve Euro yükselirken, borsadaki kayıplar arttı.

dolar-euro-yukseliyor-borsa-dusuyor-687x400.jpg


Dolar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’den gelecek olan 200 milyar dolarlık ürüne ek vergi koymayı planladığını açıklamasından sonra, Çin’in misilleme yapmak zorunda kalacağı haberi ile yükselişe geçti. Türk lirası karşısında bu sabah 4,70 civarında olan kur, şu dakikalarda 4,78′ çıkmış durumda. Dolara paralel yönde hareket eden Euro da tırmanışa geçerken, Borsa İstanbul’daki günlük kayıplar gittikçe genişliyor.

Çarşamba gününe 4,70’ten başlayan Dolar/TL, saat 15:15’te 4,7850’den işlem görüyor.

Yeni kabine sonrasında Türk varlıklarındaki değer kaybı bugün de devam ediyor. Sabah erken işlemlerde 4,70 olan kur, daha sonra tırmanışa geçti. Bunda ABD ile Çin arasındaki ek gümrük vergisi krizinin yeniden alevlenmesinin de etkisi oldu. Ticaret savaşlarının yarattığı endişe küresel piyasalarda tüm şiddetiyle hissedilirken, ABD Başkanı Donald Trump 200 milyar dolarlık Çin menşeli ürünün listesini yayımladı.

Açılışı 5,52 civarından yapan Euro kuru ise şu dakikalarda 5,6123 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlamasından sonra yeni kabinede yer alan bakanların açıklamalarının yakından izlendiğini belirtiyor. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilen Berat Albayrak’ın söylemleri ve ekonomiye dair izlenecek politikalar piyasaların radarında olacak. Söz konusu gelişmelerin yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasında en önemli faktör olduğu belirtiliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, yeni hükümetin politika platformunun ortaya çıktıkça yakından izleyeceklerini bildirdi.

Moody’s’in, Haziran ayında açıklanan Türkiye’nin reytingine ilişkin değerlendirmenin odağının kişiler değil, yeni hükümet olduğu bildirildi. Yeni sistemin ilk hükümetinin toplamda sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek politikaları uygulama ve kamunun mali gücünü koruma kapasitesinin yakından izleneceği ifade edildi.

Günün ilk yarısını %2,3 değer kaybıyla tamamlayan BIST 100 Endeksi, 93.593 puana geriledi.

Güne 95.281 puandan başlayan Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi, ilk yarıyı 94 puanın biraz üzerinde tamamladı, ancak ikinci yarıda düşüşünü hızlandırdı. Dün gün içerisinde etkisini artıran satış işlemleri, bugün de devam etti. Analistler 93.400 destek puanının kırılması halinde, 92.200 seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.


Haber Kaynak: Dolar | Paratic
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
İsmail Türüt'ün, "Erzurum'da kar yağsa Rize'de üşürik" demesi gibi batı osuruyor bizde deprem etkisi yaratıyor a.s
 
Üst