Diyanet

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0


ismali-kara.jpg


'Diyanet mü'minin değil devletin!'
Diyanet'i en iyi tanıyan akademisyen olan Prof. İsmail Kara'ya göre 'Diyanet her zaman devlet kurumuydu' ve hep devletin işlerine baktı...




Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. İsmail Kara, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın her zaman devlet kurumu olduğunu, müminlerin değil devletin din işlerine baktığını söyledi. Prof. Kara, mustafi başkan Ali Bardakoğlu'nun, nüfus cüzdanlarından İslam uibaresinin kaldırılmasına yönelik sözleri için de sert konuştu.
Radikal Gazetesi'nden Ezgi Başaran'a konuşan Prof. İsmail Kara, Prof. Ali Bardakoğlu'nun gidip Prof. Mehmet Görmez'in geldiği son dönemi ve gelişmeleri yorumladı. Söyleşide, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kuruluş sebeplerine de değinen İsmail Kara, Diyanet'e devletin verdiği en önemli görevin ise halk dindarlığı ile mücadele ve cemaatlerle tarikatlara karşı tavır alma olduğunu söyledib

İşte İsmail Kara'nın önemli değerlendirmeleri:
".....
Türk modernleşmesinde bir kurum olarak Diyanet İşleri’nin anlamı nedir? Diyanet’in çoğunlukla birbirini kesen iki-üç tane mühim vazifesi var: Biri dini bilgiyi ve din anlayışını dönüştürecek, modernleştirecek, bu çerçevede halk dindarlığı ile mücadele edecek.

Bu arada halk dindarlığıyla sıkı münasebeti olan cemaat ve tarikatlara karşı da tavır alacak. İkincisi ‘bir tür’ dindarlığı ve Müslümanlığı bir şekilde ayakta tutacak, ‘bir tür’ dindarlaşmayı sağlayacak. Üçüncüsü kritik dönemeçlerde tercihler söz konusu olduğunda kurumun yüzü Müslümanlara değil devlete dönük olacak. Onun için ben diyorum ki Diyanet esas itibariyle müminlerin değil devletin din işlerine bakar. Bunu yumuşatabilirim: Devletin istediği kadar ve istediği şekilde müminlerin din işleriyle ilgilenir.
...............
Diyanet İşleri Başkanlığı 15 yıldır, cumhuriyet devrinde hazırlanmış en büyük ve kıymetli hadis külliyatını, Tecrid-i Sarih Tercüme ve Şerhi’ni basamıyor biliyor musunuz? Mustafa Kemal Paşa devrinde basılmış, İnönü devrinde basılmış, DP, AP, CHP devirlerinde basılmış, şimdi basılamıyor.

Niçin? Resmi bir açıklama yok. Benim duyduğuma göre hadise şu: Dini konularda kayda değer hiçbir bilgi sahibi olmamasına rağmen bu sahada ahkâm kesip duran sosyal bilimci Prof. İlhan Arsel (yakın zamanda ölen akademisyen yazar) bu kitabı kaynak göstererek yazılar yazıyor, bunlar Milli Güvenlik Kurulu tarafından Diyanet’e gönderiliyor ve baskı durduruluyor.
..............
Cemaat ve tarikatlarla Diyanet ve devlet arasındaki son büyük düzenleme 12 Eylül sonrasında yapıldı, Diyanet’in tarikatları yarı-resmi olarak tanıması 90’lı yıllarda oldu. Yakın zamanlara kadar Diyanet’le cemaat ve tarikatların din anlayışları arasındaki mesafe daha fazlaydı. Alevilik meselesinin ortaya çıkışı devletin ve Diyanet’in Sünni cemaatlere bakışını, yaklaşımını değiştirmiştir.
.................
Bu sözleri söylemek bana düşmezdi, siyasilerin işine karışmıyoruz diyen Bardakoğlu için alrıca tezattır da. Sanıyorum ayrılık halet-i ruhiyesi içinde iz bırakacak bir iki cümle sarf etmek istedi ama görevi devralanlara yük bıraktı. Diyanet İşleri Başkanı nüfus cüzdanlarındaki 'İslam' ibaresinden niçin rahatsız olur, anlamak gerçekten zor. Bırakın onu nüfus idaresi konuşsun veya İslam'la problemi olan dile getirsin..."


 

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
Kardeş olduklarını biliyorum.
 
Üst