*.Diyalogda El-Ehzer'in ikinci Adımı.*

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
El Ezher, Yahudilerle diyalog yasağını kaldırdı
http://www.haber7.com/
Mısır'daki El Ezher alimlerinin, Yahudiler ile diyalog yasağını kaldıran bir deklarasyon yayımladıkları belirtildi. "Beni İbrahim" (İbrahim Oğulları) adlı deklarasyon, Yahudiler ile diyaloğun kapısını araladı.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, El Ezher Üniversitesi Daimi Diyalog Komitesi Başkanı Şeyh Fevzi El Zifzaf tarafından dikkatle hazırlanan "Beni İbrahim" (İbrahim Oğulları) adlı deklarasyon, Yahudiler ile diyaloğun kapısını araladı.

Gazetenin haberinde, deklarasyonun salı günü Londra'da, Lordlar Kamarası'nda inanç aleminin temsilcileri ve siyasi liderlerin katıldığı dinlerarası diyalogla ilgili bir toplantıda okunduğu belirtildi.

Deklarasyon, özellikle İslam'ın, kardeşlik, karşılıklı anlayış ve Müslümanlar ile diğer dinlerin takipçileri arasındaki bağların kuvvetlendirilmesine yönelik çağrısına vurgu yapıyor. Deklarasyonda, Avrupa ve Amerika'da bilimsel kurumlar arasındaki diyalog köprüsünün kurulması öngörülüyor.

Söz konusu deklarasyonda, Yahudilikten isim verilerek bahsedilmediği belirtilirken, İngiltere'deki Müftülük sözcüsü ve El Ezher mezunlarından Şeyh Prof. Muhammed Eşşarkavi Jerusalem Post'a yaptığı açıklamada, mesajın Yahudilere yönelik olduğunu söyledi.

Sözcü, "bu konuda aşırı hassasiyet olduğunu", metni hazırlayanların büyük risk ve tehlike aldıklarını, bu nedenle deklarasyonun çok dikkatli bir şekilde kaleme alındığını ifade etti.

Eşşerkavi, deklarasyonun Müslümanlar ve Yahudiler arasında daha iyi ilişkiler kurulmasının önünü açacağına yönelik ümidini dile getirirken, "Bizim çerçevesini çizdiğimiz yol, bir tür flört gibi" ifadesini kullandı.
Sözcü Eşşerkavi, bu deklarasyonun ardından, Avrupa ve Amerika'daki hahamlardan cevap beklediklerini belirtti, ayrıca bu cevapların ötesinde "yüksek düzeyde düzenli ve istikrarlı bir diyaloğun ortaya çıkabileceğine" yönelik umutlarını dile getirdi.

-YAHUDİ KURUMLARI TEMSİLCİLERİNDEN ÖVGÜ-

El Zifzaf'ın deklarasyonu, Yahudi kurumları temsilcilerince memnuniyetle karşılandı.

Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı ve Kuzey Amerika ile Avrupa'da İslam-Yahudi yakınlaşması çabalarının önde gelen isimlerinden Haham Marc Schneider, El Ezher alimlerinden övgüyle bahsetti.

Schneider, El Ezher'in "dönüm noktası" niteliği taşıyan bu deklarasyon nedeniyle övgüyü hak ettiğini söyledi.
Schneider, önde gelen bir İslami düşünce merkezinin deklarasyonun, İslam içindeki tüm ılımlı güçlere muazzam katkıda bulunacağını belirtti.

Haham Schneider ayrıca, bu deklarasyonun, dinlerarası diyalogun önemini vurguladığını ve her iki taraftan liderlerin bu fırsatı iyi değerlendirip, Müslüman-Yahudi ilişkilerini bir sonraki aşamaya çıkarmaları gerektiğini kaydetti.
Toplantının, İbrahim Oğulları Hayır Kurumu ile El Ezher Üniversitesi Dinlerarası Diyalog Enstitüsü'nce ortaklaşa düzenlendiği bildirildi.

Jerusalem Post gazetesinin haberinde, El Ezher'in Vatikan ile 1990'lı yıllardan bu yana karşılıklı diyalog içinde bulunduğu, Yahudiler ile şimdiye kadar resmen görüşmelerin içinde yer almadığı ifade edildi.
AA

http://www.haber7.com/haber/20101125/El-Ezher-Yahudilerle-diyalog-yasagini-kaldirdi.php
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
Jerusalem Post gazetesinin haberinde, El Ezher'in Vatikan ile 1990'lı yıllardan bu yana karşılıklı diyalog içinde bulunduğu, Yahudiler ile şimdiye kadar resmen görüşmelerin içinde yer almadığı ifade edildi.



El-Ezherdeki hocalar alim değiller harhalde ki diyaloga sıcak bakmışlar...

ve 1990 dan beridir de diyalog yapıyorlarmış... breh .. breh.. breh..

Bizim bazı kardeşlerimiz duymasınlar.. yoksa alimliklerini ellerinden alır diplomalarını da yırtarlar...
 
Üst