Divan Şiiri Şerh Yarışması

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
serh-afis.jpg


Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî adlı mümtaz eserde yer alan şiirlerin(gazel, kaside, naat, koşma, muhammes vb) günümüz insanının özellikle gençlerin daha iyi anlaması için ödüllü şerh yarışması düzenlenmiştir.

Kitap_20100906151910_16141_6.jpg


Ödüller:
1. 5 Adet Cumhuriyet Altını
2. 3 Adet Cumhuriyet Altını
3. 2 Adet Cumhuriyet Altını
7 Adet Mansiyon: Darende Tarihi Kitabı
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Yarışma Şartları

1. Yarışma herkese açıktır.
2. Her katılımcı yarışmaya en fazla üç eserle katılabilir.
3. Dîvân-ı Hulûsî-i Darendevî’den çalışma yapacak olanlara kitap gönderilecektir.
4. Eserlerin daha önce her hangi bir yarışmaya katılmamış ve yayınlanmamış olması gerekmektedir.
5. Dîvân’da yer alan şiirlerden birinin tamamı, edebî ve tasavvufî unsurlar dikkate alınarak şerhi yapılacaktır.
6. Makalede sözcük sayısında sınırlama yoktur.
7. Yarışmaya katılan şerh çalışmalarında, özgün olma şartı aranmaktadır.
8. Yarışmada dereceye giren ve yayınlanması uygun görülen eserler geri iade edilmez. Telif hakları yarışmayı düzenleyen kuruma aittir.
9. Başvuru formlarında mutlak rumuz belirtilecek ve yarışmacılar açık isimleriyle değil rumuzla iştirak edeceklerdir. Birden fazla eserle katılmak isteyenler, her bir esere ayrı rumuz vermeyecek bir rumuzun devam eden numaralarını vereceklerdir. Eserler hasar görmeyecek şekilde paketlenip 1 adet başvuru formu ile birlikte yarışma sekretaryasına gönderilecek veya elden teslim edilecektir. Postadaki kaybolma, gecikme ve hasardan düzenleme heyeti sorumlu değildir.
10. Yarışma Sekretaryası: Zaviye Mah. Hulusi Efendi Cad. No. 71, 44700 Darende/Malatya Sorumlu Kişi: Musa TEKTAŞ GSM: 0538 688 01 25
11. Yarışma sonuçları Jüri tarafından 19 Haziran 2011 tarihinde açıklanacaktır.
12. Yarışmaya Jüri üyeleri ve birinci derece akrabaları katılamaz.
13. Yarışmaya şerh çalışması göndererek katılan tüm yarışmacılar, yukarıda belirtilen yarışma koşullarına uymayı kabul etmiş sayılır.

Yarışma Takvimi:
Yarışma ilan tarihi
: 30.Mart.2011
Yarışmaya katılım başlangıç tarihi : 10.Nisan.2011
Yarışmaya eser son kabul tarihi : 10.Haziran.2011
Jüri değerlendirme tarihi : 11 – 18 Haziran.2011
Derecelerin ilan tarihi : 19 Haziran 2011

Jüri

Prof.Dr. İskender PALA
Prof.Dr. Cihan OKUYUCU
Prof.Dr. Mehmet AKKUŞ
Prof.Dr. Ali YILMAZ
Prof.Dr. Nihat ÖZTOPRAK
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Darende'de Tarih, Kültür ve Doğa Konulu
MİNYATÜR, EBRU ve YAĞLI BOYA RESİM YARIŞMASI

minyatur-ebru-resim-afis.jpg



Yarışmanın Adı: “Darende” (Kültür, Sanat, Tarih ve Doğa) Temalı Minyatür, Ebru ve Yağlı Boya Resim Yarışması.
Yarışmanın Amacı: Darende ilçesindeki (kasaba ve köyleri dâhil) tarihî, doğal sanatsal ve kültürel güzelliklerin sanatçıların gözüyle yorumlanması ülkemizde ve dünyada tanıtılmasına katkıları amaç edinilmiştir.
Her dal için ayrı ayrı Ödüller:
1. 5 Adet Cumhuriyet Altını
2. 3 Adet Cumhuriyet Altını
3. 2 Adet Cumhuriyet Altını
Mansiyon: Darende Tarihi Kitabı


Yarışma Şartları
1- Yarışma herkese açıktır.
2- Her katılımcı yarışmaya en fazla beş eserle katılabilir.
3- Darende’ye gelip saha çalışması yapacak olan ve kurul tarafından davet edilen sanatçılara 2 günlük konaklama hususunda destek verilecektir.
4- Eserlerin daha önce her hangi bir yarışmaya katılmamış olması gerekmektedir.
5- Eserler konuya uygun olmalıdır. (Darendeli büyüklerin portre çalışmaları da konu olarak seçilebilir.)
6- Eserlerin uzun kenarı 200 cm. den fazla, kısa kenarı 30 cm. den az olmayacaktır.
7- Yarışmaya katılan eserlerde, özgün olma (bir eserin kopyası olmama) koşulu aranmaktadır.
8- Yarışmada dereceye giren eserler geri iade edilmez. Yarışmayı düzenleyen kuruma aittir.
9- Diğer eserlerden sergilenmeye layık görülenler, sergi sonunda 25 Haziran 2011 tarihinden itibaren bir ay içerisinde eser sahipleri tarafından teslim alınabilir. Teslim alınmayan eserler düzenleme kuruluna ait olur.
11- Gönderilen resimlerin editoryal, ticari, sergi, reklam veya promosyon amacı ile, herhangi bir ödeme yapılmaksızın kullanım hakları düzenleme heyetine ait olacaktır.
12- Başvuru formlarında mutlak rumuz belirtilecek ve yarışmacılar açık isimleriyle değil rumuzla iştirak edeceklerdir. Birden fazla eserle katılmak isteyenler, her bir esere ayrı rumuz vermeyecek bir rumuzun devam eden numaralarını vereceklerdir. Eserler hasar görmeyecek şekilde paketlenip 1 adet başvuru formu ile birlikte yarışma sekretaryasına gönderilecek veya elden teslim edilecektir. Postadaki kaybolma, gecikme ve hasardan düzenleme heyeti sorumlu değildir.
13- Yarışma Sekretaryası: Zaviye Mah. Hulusi Efendi Cad. No. 71, 44700 Darende/Malatya Sorumlu Kişi: Musa TEKTAŞ GSM: 0538 688 01 25
14- Yarışma sonuçları Jüri tarafından 19 Haziran 2011 tarihinde açıklanacaktır.
15- Eserlerin herhangi bir hasar görmemesi için gerekli hassasiyet gösterilecek lakin istenmeyen bir kaza sonucu oluşabilecek hasarlarda yarışma heyeti maddî veya manevî bir bedel ödemeyecektir.
16- Yarışmaya Jüri üyeleri ve birinci derece akrabaları katılamaz.
17- Yarışmaya eser göndererek katılan tüm yarışmacılar, yukarıda belirtilen yarışma koşullarına uymayı kabul etmiş sayılır.
18- Yarışma Takvimi:
Yarışma ilan tarihi: 30.Mart.2011
Yarışmaya katılım başlangıç tarihi: 10.Nisan.2011
Yarışmaya eser son kabul tarihi: 10.Haziran.2011
Jüri değerlendirme tarihi: 16 – 18 Haziran.2011
Derecelerin ilan tarihi: 19 Haziran 2011


http://www.darendekulturyarismalari.org/
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Divan şiiri şerh edelim!

Es-Seyyid Osman Hulusî Efendi Vakfı divan şiirinden şiir tahlil etme yarışması düzenledi. Son katılım 1 Haziran.


“Divan edebiyatını gençlere sevdirelim” sloganıyla; Es-Seyyid Osman Hulusî Efendi Vakfı, bir şerh yarışması düzenledi. Yarışmanın amacı: Vakfa adını veren, 20. yüzyılda aruz veznini kullanarak geleneğe uygun şiirler kaleme alan ve divan teşkil eden mutasavvıf şair Es-Seyyid Osman Hulusî Efendi’nin Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî adlı eserinde yer alan şiirlerinin (Gazel, Kaside, Na’t Koşma, Muhammes vb.) günümüz insanının özellikle de gençlerin daha iyi anlaması. Ödüllü olan şerh yarışmasının son başvuru tarihi 1 Haziran 2011. Katılmak isteyenlerin, başvuru formunu http://www.darendekulturyarismalari.org sitesinden indirip, vakfın iletişim adresine göndermeleri gerekmekte.

Yarışmanın jüri üyeleri ise önemli isimlerden oluşuyor: Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Prof. Dr. Ali Yılmaz ve Prof. Dr. Nihat Öztoprak’tır.

Dünya Bizim
http://www.dunyabizim.com/news_detail.php?id=6209
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Divan edebiyatı meraklıları yarışacak

Aruz vezniyle yazılmış şiirlerden oluşan "Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî", Somuncu Baba'nın ahfadından mânâ ve hizmet ehli Osman Hulusî Efendi'nin (1914-1990) gönül dünyasının zenginliklerini aksettiren kıymetli bir hatıra.

Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı tarafından bu yıl 20-25 Haziran arasında Darende'de gerçekleştirilecek 'Kültür Etkinlikleri' kapsamında, bu hatırayı tazelendirecek bir şerh yarışması düzenlendi. Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî'de yer alan şiirleri günümüz insanının daha iyi anlaması için düzenlenen ödüllü yarışmanın jürisi Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Prof. Dr. Ali Yılmaz, Prof. Dr. Mehmet Akkuş ile Prof. Dr. Nihat Öztoprak'tan oluşuyor. Yarışmaya son başvuru tarihi 1 Haziran 2011. (www.darendekulturyarismalari.org)

Zaman
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1131775&title=divan-edebiyati-meraklilari-yarisacak
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Şerh Yarışması Sonuçları Açıklandı

Darende'de bu yıl 10'uncusu düzenlenen ''Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri'' kapsamında, Divan Edebiyatı'nın sevdirilmesi amacıyla şerh yarışması düzenlendi. Türkiye'nin ünlü edebiyat ustaları ve yazarlarının jüriliğini yaptığı yarışmada birinciliği ''Muhib'' rumuzuyla katılan Dr. Hakan Yekbaş, ikinciliği ''Şerhi'' rumuzuyla Nagehan Uçan Eke ve ''Keşfi raz'' rumuzuyla da Nilüfer Tanç adlı iki yarışmacı, üçüncülüğü de ''Sivasi'' rumuzuyla Ramazan Süer ve ''Leylü nehar'' rumuzuyla Nihal Göktaş adlı katılımcılar elde etti.

Etkinlikleri düzenleyen Hulusi Efendi Vakfı'ndan yapılan açıklamada, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Prof. Dr. Ali Yılmaz, Prof. Dr. Nihat Öztoprak'tan oluşan jürinin şerh yarışmasına katılan 60 eseri değerlendirerek bunlardan 12'sini ödüle layık gördüğü belirtildi. Yarışmaya gönderilen 18 çalışmanın da yayımlanmaya değer bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, bu yüzyılda yetişen mutasavvıf ve divan şairi Osman Hulusi Ateş Efendi'nin Divanı Hulusi-i Darendevi adlı eserindeki şiirleri içerisinden seçtikleri beyitleri yorumlayan yarışmacıların, Divan Edebiyatı'nın gelecek nesiller tarafından daha iyi anlaşılması ve bu kavramların yaşatılması anlamında önemli bir çalışmaya imza atıldığı ifade edildi. Birinciye 5, ikincilere 3, üçüncülere de 3 Cumhuriyet altını ödül verileceği, yayınlanmaya layık görülen eserler için taltif ve tüm katılımcılara da teşekkür belgesi takdim edileceği bildirildi. Ayrıca jüri tarafından teşvik amacıyla mansiyon ve özel ödüller verildiği dile getirildi. Yarışmada dereceye giren ve yayımlanmaya layık görülen eserlerin bir kitap hallinde yayımlanacağı ve yarışmanın önümüzdeki yıl da yapılacağı duyuruldu.

Kaynak
 
Üst