Diş çürüklerini önleyen 12 altın kural

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,114
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
Prof. Dr. Şölen Günal, 12 altın kuraldan geçen diş çürüklerini önlemenin yolunu şöyle sıraladı:
“Dişler düzenli olarak sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez doğru olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Yiyecek artıkları dişlerin çiğneme yüzeylerinde, dişlerin birbirine değdiği ara yüzeylerde ve dil üzerinde biriktiği için diş fırçaları küçük başlıklı seçilmeli ve ağız hijyeni bu fırçalarla sağlanmalıdır. Diş fırçası, orta sertlikte ya da yumuşak kıllı olmalı ve 3-4 ayda bir değiştirilmelidir. Başkasının diş fırçası kullanılmamalıdır. Diş macunu su ile ıslatılmadan, kuru diş fırçası üzerine sürülerek fırçalanma sağlanmalıdır.
Abur cubur tüketimi azaltılarak dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Dişleri çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren florlama ve fissür örtücü uygulamaları için diş hekimine başvurulmalıdır. Florürlü diş macunları seçilerek, dişlerin korunmasına yardımcı olunmalıdır. Diş fırçalamaya ek olarak ağız kokusunu gidermeye yardımcı alkolsüz gargaralar kullanılmalıdır. Şekerli gıdaların ara öğünlerde değil, ana öğünlerde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Sıcak ve soğuğa duyarlı dişler, ağrılı dişler, tebeşirimsi renkte olan başlangıç çürükleri, kahverengi renklenmeler ve oyuklar görüldüğünde vakit geçirilmeden diş hekimine başvurulmalıdır. 6 ayda bir diş hekimi ziyaret edilmeli, düzenli olarak yapılan ağız ve diş sağlığı muayeneleri ile çürük oluşumu önlenmelidir."
 

Mugalata

Kıdemli Üye
Katılım
10 Mar 2014
Mesajlar
4,252
Tepkime puanı
146
Puanları
0
Konum
izmir
çok az macun sürülmeli.

ayrıca dişi günde iki kere fırçalamak, her seferinde diş ipi kullanmak sıkıcı ve zor. günde bir kez fırçalamak ve haftada birkaç kez de diş ipi kullanmak yeterli olabilir bence.

asıl önemli olan şekerli gıdaların ve gazlı içeceklerin tüketilmemesi. bunlar sadece dişlere değil, tüm vücudumuza zararlı.
 

can feda

Profesör
Katılım
11 Ocak 2015
Mesajlar
1,014
Tepkime puanı
13
Puanları
0
Konum
dünya...
Sevgili kardeşler... @Büşra hanım hoş bir konuya değinmiş...Allah razı olsun...

Günde 2 defa fırçalamak öneriliyor bildiğimiz gibi diş ipi konusunda sevgili @Mugalata nın dediği gibi biraz esnetilebilir...Haftada 2veya 3 kez...çünkü diş fırçası her yere ulaşamadığından diş ipi kullanımı önemli.

Fırça dediğiniz gibi ne sert ne yumuşak olmalı...orta sertlikte olmalı...değiştirmek için 3-4 ay bile beklenmemeli...

Özellikle helal diş macunlarından florür içerenler tavsiye ediliyor...Dişleri beyazlatmak için...Ayrıca diş macunu markasının bir önemi olmadığını belirtmek isterim...

Ayrıca dediğiniz gibi fırçaya az macun sürülmeli ve suya tutulmamalı macun!!! içeriğindeki maddeler su ile gidebiliyormuş...

Ayrıca fırçalama yönleri diş etlerinden dişe doğru olmalı...yatay şekilde dişler fırçalanmamalı...

Asitli gıdalar kesinlikle kullanılmamalı...dişlere çok zarar veriyor...

Gece özellikle dişlerinizi sıkıyorsanız...Gece plağı kullanmanız gerek...dişlerin ciddi derecede aşınmasını önlemek için...

Rabbim bu günzel nimeti de bize bahşetmiş...inşAllah hepimiz hakkıyla şükredenlerden oluruz...
 

talib

Kıdemli Üye
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,906
Tepkime puanı
1,076
Puanları
0
Konum
İstanbul
Bitkisel macunlar kullanın. Diğerleri epifiz bezini öldürüyor diyorlar ki, manevi aleme açılış kapısı derler onun için.
 

Dut_agaci

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
7,219
Tepkime puanı
330
Puanları
0
Web sitesi
www.Menzil.Net
Yakinen tanıdığım diş hekimidir.

Bu gargaralar, dildeki tat alma dokularına zarar veriyormuş.

Kesinlikle tavsiye etmiyor
 
Üst