Diş Ağrısı ve Bitkisel Tedavisi

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
Diş ağrısı; diş çürümesi, diş minesinin aşınması, diş etlerinin iltihaplanması veya bunlara benzer sebeplerden kaynaklanır. Diş ağrısı, neredeyse herkesin yaşamının bir veya birden fazla döneminde yakındığı bir rahatsızlıktır. Genel kanaat, diş ağrılarının basit ağrılar olduğu yönündedir ve bu sebeple dayanılmaz hale gelinceye kadar diş hekimine gitmek genellikle ertelenir. Ayrıca yine aynı kanı sebebiyle bilinçsiz ağrı kesici kullanımının ve çeşitli yöntemlerin en sık görüldüğü ağrı türlerinden biridir.

Diş Ağrılarının Sebepleri


Diş minesinin aşınması


Dişeti hastalıkları

Diş çürükleri ve diş apseleri

Gömülü Dişler (yirmilik dişler)

Sinüzit gibi ağız dışı hastalıklar olarak sıralanabilir.



Diş ağrıları nedenleri arasında en sık görülen diş çürükleridir. Toplumun %97’sinde diş çürüklerine rastlanmaktadır. Bu durum özellikle yetersiz veya kötü ağız hijyeninden kaynaklanır. Ağız içine yerleşen bakteriler şekerli ve unlu yiyecek kalıntıları ile asit oluşturur ve bu da dişin koruyucu tabakasını zayıflatarak çürüklere sebep olur. Diş ağrıları genellikle zonklama biçiminde ve son derece rahatsız edici olarak hissedilir. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Özellikle apse gibi iltihabi bir durum mevcutsa dışarıdan fark edilecek kadar şişliklere sebep olabilir. Sıcak – soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar görülebilir.

Diş ağrısı başladığında zaman kaybetmeden bir diş hekimine gitmekte yarar vardır. Çünkü diş ağrısı sebeplerinden de anlaşılacağı gibi, ağrı kendi kendine geçme özelliği göstermez ve tedavi gerektirir.

Diş Ağrısı için Kullanılan Bitkiler

Papatya çiçeği, Nane yaprağı, Haşhaş başı, Hatni kökü ve Karanfil esansı

Kullanım Şekilleri;

Papatya çiçeği ve Nane yaprağı birer kaşık bitkilerden alınır yarım su bardağı kaynamış suyun içerisine konulur ve 10 dk demlendirilir. Bu karışımla ağız sık sık çalkalanır.

Haşhaş başı bir çay kaşığı ve Hatmi kökü iki çay kaşığı yarım su bardağı soğuk içine konulur hafif ateşte yavaş yavaş kaynatılır. Kaynadıkdan sonra süzülür. Bu karışımla ağız sık sık çalkanalır.

Karanfil esansı diş çürüğünün içine 1-2 damla damlatılır.
 
Üst