Diliniz sağlığınızla ilgili ne söylüyor?

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
30 yıl önce doktorlar için tanı koymanın ilk adımlarından biri hastanın diline bakmaktı. Gelin, bu eski geleneğin bize gösterdiklerini bir kez daha hatırlayalım.
diliniz-sagliginizla-ilgili-ne-soyluyor-3.jpg

Küçük bir kızken ne zaman iyi hissetmediğimi söylesem, doktor olan anne-babam dilimi göstermemi isterdi. Hatırlar mısınız bilmiyorum ama 20-30 yıl önce Batı’daki hastanelerde de doktorlar tanı koymanın ilk adımlarından biri olarak hastanın dilini incelerdi.
10 yılı aşkın süre sonra, nihayet anne-babamın ve doktorların neye baktığını öğrenmeye başladım. Dil, ayrıntılı bir sağlık haritasıdır. Dilimizin rengi, tonu, şekli, yüzey dokusu değişir ve sağlık durumumuzla ilgili bize bir durum güncellemesi verir. Dil analizi eski zamanlardan gelen bir sağlık değerlendirme tekniği olarak halen Çin tıbbında ve Ayurveda uygulayıcıları tarafından kullanılıyor.
Refleksolojide olduğu gibi, dilin farklı kısımları farklı organlara karşılık gelir. Bedenin sindirim sisteminin aynası olan dil, sindirim kanalındaki toksin düzeyini yansıtabilir, potansiyel gıda hassasiyetlerini veya zayıf sindirim dokusunu gösterebilir, gıda maddelerinin emilim bozukluğuna işaret edebilir ve bedenin diğer organlarının sağlık durumunu ortaya koyabilir.
Dilimiz bol miktarda bilgi barındırır; dilimizin görünümlerinin nasıl yorumlanacağını öğrenmek bedenimizi daha derin düzeyde anlama konusunda çok faydalı olabilir. Zihin ile beden arasında daha yakın bir ilişki kurmanın harika bir yoludur. Güven dolu, sağlıklı her ilişki karşılıklı anlayışa dayanmalıdır. Dilimize günlük olarak bakmak, gıdaların bedenimize etkisini daha iyi fark etmemize yardımcı olur. Dil yalan söylemez. Dün akşamki yemekle ilgili sabah ilk iş dürüst bir geri bildirimde bulunacaktır. Bu sizin günlük ücretsiz sağlık raporunuzdur.
Dilden tanı koymanın güzelliği, herkesin temel prensiplerini öğrenerek kendi sağlığını takip etmek için kullanabilmesidir. Dil tanısının inceliklerini öğrenmek yıllar alabilse de, herkesin genel sağlık ve sindirimi değerlendirmek için kullanabileceği birtakım temel rehber ilkeler bulunur.
Her sabah dişlerinizi fırçalamadan önce dilinize bakın
Dilinize baktığınızda dikkat edeceğiniz birkaç unsur var. Şekil, tonlar, izler, ıslaklık, doku ve kaplama. Sağlıklı bir dil yavru kedinin veya bebeğin dili gibi görünmelidir. Simetrik ve eşit şekilde pembe. Titrememelidir. İnce, şeffaf bir tabakayla kaplı olmalı. Tat alıcılar düz ve düzenli olmalı, çıkıntı, çizgi, çatlak ve leke olmamalı. Köpük, kıl, tüy bulunmamalı, çok ıslak veya çok kuru olmamalı, kötü bir kokusu veya tadı bulunmamalı.

diliniz-sagliginizla-ilgili-ne-soyluyor-2.jpg
Yeni başlayan bir dil kâşifi olarak dikkat etmeniz gereken birkaç şey:

Dil kaplaması
Dilin aşırı bir tabakayla kaplanmış olması genellikle sindirimin ağır işlediği ve kalın bağırsakta toksinler bulunduğu anlamına gelir. Yediğiniz yiyeceklere bağlı olarak kaplama günden güne değişecektir. Akşam geç saatte makarna ve şaraptan oluşan ağır bir yemek yediyseniz diliniz muhtemelen şişmiş ve daha kalın bir tabaka ile kaplı olacaktır. Diliniz bu şekilde size sindirim sisteminizin aşırı yüklenmiş olabileceğini anlatmaya çalışıyordur. Kalın bağırsağınızın oraya ait olmayan şeylerle dolu olduğunu, toksinlerin kanınıza karıştığını, sizi halsiz bıraktığını, cildinizi donuklaştırdığını, kafanızı sersem ettiğini bilmek, beslenme düzeninizi değiştirmek için tam da ihtiyaç duyduğunuz şey olabilir. Diliniz ağır bir tabakayla kaplanmış halde uyanırsanız yağlı, ağır, işlenmiş gıdalara ara verin, kaplama geçene kadar hazmı kolay yiyeceklere yönelin.

Dilinizdeki değişiklikler, beslenme düzeninizdeki değişikliklerin etkilerini yansıtacaktır. Beslenme düzeninizi iyileştirip sindirim sisteminizi sağlığına kavuşturdukça dilinizdeki değişiklikleri izleyebileceksiniz. Her gün dil kazıyıcı kullanmayı önemle tavsiye ederiz. Kazıyıp atabilecekken neden bir dolu toksinle dolaşasınız ki? Sabah ilk iş olarak dilinizi kazımak, gece boyu birikmiş olan bakteri ve toksinleri ortadan kaldırır. Dilinizi fırçalamak sadece bakteri ve toksinleri dilin içine ittiğinden, dilinizi bir dil kazıyıcı veya kaşıkla kazıyın. Metal veya bakır bir malzeme kullanabilirsiniz. Dilinizi kazımak için dilinizi iyice çıkarın, kazıyıcıyı sizi rahatsız etmeyecek kadar geriye yerleştirin.
Uzun bir hareketle kazıyıcıyı nazikçe öne doğru çekin, böylece diliniz istenmeyen tabakadan kurtulmuş olur. Kazıyıcıyı durulayın ve gerekirse tekrarlayın. Bunu genellikle beş-altı kez yapın.
Diş izleri
Dilin kenarlarında diş izleri olması besinlerin kötü emilimi, iltihap veya fazla tuz tüketimi anlamına gelebilir. Dilinizde diş izleri varsa sindirim sisteminiz pek mutlu değildir. Muhtemelen aşırı yüklenmiş ve zayıf düşmüştür. Doğal, sağlıklı bir şekilde sindirimi canlandırmak için zencefil çayı için, buzlu içeceklerden sakının ve hangi yiyecekleri birlikte tükettiğinize dikkat edin.

Dil titremesi
Bu korku veya kaygı işaretidir. Yaşadığımız toplumda stres düzeyleri o kadar yüksek ki kaygı siz farkında olmadan içinize sokulabilir. Hatta kalıcı durumunuz halini alabilir ve o kadar alışmışsınızdır ki ayırt edemezsiniz. Kafeine biraz ara verin, papatya çayı için ve hazmı kolay, hafif, ılık çorbalarla sinir sisteminizi destekleyin.

“Refleksolojide olduğu gibi, dilin farklı kısımları farklı organlara karşılık gelir. Bedenin sindirim sisteminin aynası olan dil, vücudunuz hakkında yol gösterir.”

Pozitif Dergisi 2015/01
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Dil adaleden oluşmuş boğaz tabanına bağlı olan bir organdır. Görevi, çiğnemeye ve besinleri yutmaya yardımcı olmak, tad almak ve konuşmaya yardımcı olmaktır. Tat alma kabarcıkları (papilla) dilin her iki yanında bulunur. Ayrıca dil üzerinde, gırtlakta da bulunmaktadır. Frenilum da denen ince bir zar dili ağız tabanına bağlar. Bunun kısa olması peltek konuşmalara yol açar. Basit bir operasyon bu problemi küçük yaşlarda çözer.
Normal bir dil pembemsi beyaz renkte, nemli ve temizdir. Dilin koyu renk alması, kuruması, üzerinde tüylenme olması hastalık belirtisi olarak sayılır. Dil ile ilgili şikayetlerden biri dilde ki yanma ve acıdır hissidir. Dil yanması genellikle sindirim sistemindeki bozukluklardan kaynaklanır. Bu durum sindirim sistemi şikayetleri için doktora gitmekle çözülebilir. Bazen de dildeki yanma ve yaraların dişlere yapılan dolgu sonucu ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Dolgu olan yerdeki elektrik potansiyelinin farkında bu durum oluşur.
Bazen dil düzeyi girintili çıkıntılı olabilir. Buna “coğrafya dili” denir. Antiseptiklerle, ağız yıkamakla vitaminlerle, kansızlığa karşı kullanılabilecek ilaç ve besinlerle tedavi edilebilir. Papillaların (tat alma kabarcıkları) aşırı uzayıp küçük siyah kıllar şeklini almasına “siyah kıllı dil” (Lingua nigra pilosa) denir. Bazı mantarlar, mikroplar ve antibiyotikler bu hastalığa sebep olarak gösterilmektedir.
Kızıl hastalığında, dil şişer, dil üzerinde küçük kabarcıklar belirir ve parlak, kırmızı bir renk alır. Görünün çileğe benzer bu yüzden “çilek dili” adı verilir.
Dilin mikropla, mantarlar ve virüslerle veya sivri ve çarpık dişler yüzünden iltihaplanmasına “glossit” denir.
Dil Yarası Tedavisi:
Ağız Gargarası: Antiseptik özelliği olan ağız gargaraları dil üzerinde bulunan yaranın iltihabının daha da büyümesini engeller.
Tuz ve Karbonat: Tuz ve karbonatla doğal bir antiseptik karışım yapabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı tuz ve eşit miktarda karbonatı ılık bir bardak suda karıştırıp gargara yapılabilir. Bu işlemi günde 3-4 kez tekrar etmek yararınıza olur.
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
@Büşra sen de doğal tedavi yöntemleri ile ilgileniyordun.

Hastalanmadan önce yani meydana çıkmadan evvel dilimizde ve tırnaklarımızda görülmeye başlıyor aksilikler.
Gerçek bir hekim tırnaklardan ve dilden ne gibi rahatsızlıklarımız var yada olsalığı var anlayabilmeli.
Onlar artık bununla ilgilenmektense MR Ultrason ve diğerleri ile ilgilendiklerinden iş başa düşüyor bizler öğrenmeliyiz.
Büyüklerin bir sözü vardır Kendi kendinin doktoru ol. (bilemedim söz büyüklerin mi yoksa küçüklerin mi) :)
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul

:flwDilin rengi hastalıkların ön teşhisi. Yani bize ileriki zamanlarda ortaya çıkacak hastalığı önceden bildirir.
"Örneğin diliniz çok ıslak ve çok tükürüklüyse bu sizin sık beslendiğinizi ve vücudunuzda çok fazla su tuttuğunuzun göstergesidir. Bunun yanında tansiyonunuz yükseliyorsa çok fazla tuzlu, şekerli ve baharatlı besleniyorsunuz anlamına gelir."
Eğer dilimizin altındaki damarlar fazla ise aşırı şeker ve tuz alıyoruz demektir bunu azaltmamız lazım. Eğer dilin üstünde koyu kırmızı bir renk varsa, acıdan ve baharatlardan uzak durmamız gerekiyor. Eğer dil soluk kuruysa açık renkteyse, vücut sıvısız kalmış demektir.
Özellikle dilin ucunda oluşan değişikliklerin kalp ve akciğer ile ilgili problemleri gösteriyormuş :agla:dilin ortasının sarı, beyaz olması mide ve dalak ile ilgili fikirler verdiğini, bunun beraberin dilin yanlarında gördüğünüz diş izleri ve çatlaklar karaciğer ve safra kesesiyle ilgili problem olduğunu
göstermekteymiş.

derlediklerim böyle.

Bir ayna almak lazım öncelikle :)
 

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,114
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
@Büşra sen de doğal tedavi yöntemleri ile ilgileniyordun.

Hastalanmadan önce yani meydana çıkmadan evvel dilimizde ve tırnaklarımızda görülmeye başlıyor aksilikler.
Gerçek bir hekim tırnaklardan ve dilden ne gibi rahatsızlıklarımız var yada olsalığı var anlayabilmeli.
Onlar artık bununla ilgilenmektense MR Ultrason ve diğerleri ile ilgilendiklerinden iş başa düşüyor bizler öğrenmeliyiz.
Büyüklerin bir sözü vardır Kendi kendinin doktoru ol. (bilemedim söz büyüklerin mi yoksa küçüklerin mi) :)
İki gündür sağ karın boşluğunda kramp var
Hiç sevmiyorum doktora gitmeyi yahu
Doğal yolla iyileşmeye çalışıyorum
 

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,114
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
Teşhisi koydum Apandist
Şaka bir yana geçmiş olsun, Allah şafi ismiyle şifa versin
Bende öyle sandım
Doktor acaba taş mı dedi
Tahliller temiz çıktı iğne yedim damardan
Yok ağrı duruyor hâlâ
Allah razı olsun günahlara kefaret olsun inş
 
Üst