Dikkat Eksikliği

mü'HÜR

Ordinaryus
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
2,563
Tepkime puanı
422
Puanları
0
Yaş
37
Dikkat Esksikliğinde Gözlenen Şikayetler Ve Tanı Testleri

Dikkat eksikliği bozukluğu bireyin sosyal ve akademik hayatını olumsuz etkileyen bir sorundur. Aslında dikkatte bir eksiklikten ziyade kişinin dikkatini istemli olarak bir işleme,özellikle zihinsel uğraş gerektiren ve kişinin ilgi alanının dışında olan konulara -ki bu öğrencilerde sıklıkla ders çalışmadır- yöneltmekte ve sürdürmekte güçlük çekmesidir.

Dikkat eksikliği tek başına görülebildiği gibi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun bir parçası olarak da görülebilir. Okul öncesi çağlarda gözden kaçabilmekte, farkedilmesi okul hayatının başlamasıyla birlikte olmaktadır.

En sık rastlanan yakınmalar;

  • Sanki aklı başka bir yerdeymiş gibi
  • Soruları okumadan cevaplıyor
  • Dersin başına oturamıyor
  • Hiç tekrar yapmıyor
  • Sınavlarda bildiği soruları bile yanlış yapıyor
  • Çok basit işlem hataları yapıyor
  • Çok dağınık
  • Eşyalarını orda burda unutuyor
  • Sık sık birşeyleri bahane edip dersin başından kalkıyor
  • Başladığı işleri tamamlamakta güçlük yaşıyor
  • Ödevlerini hep son ana bırakıyor
  • Kendi başına ders çalışamıyor
Dikkat eksikliğinde sorun beynin ön bölgesinde (prefrontal bölge) yer alan dikkat sistemindeki işlevsel bozukluktur.

Dikkat eksikliğinin tanısı ayrıntılı psikiyatrik muayene, okul ve ebeveynden alınan bilgiler ışığında çocuk psikiyatristi tarafından konur.

Dikkatin Ölçülmesi

Dikkatin değerlendirilmesinde kullanılan çeşitli dikkat testleri vardır. Bu testler dikkati sürdürülebilmesi, dikkatin çelinebilirliği, dikkati yönlendirme becerisi gibi dikkatin alt bileşenlerini değerlendirir, tanı, tedavi ve takip sürecinde objektif değerlendirmeye katkı sağlar.
dikkat%20testi.jpg


Dikkatin Değerlendirmesinde Yardımcı Testler

WISC-R: Bir çeşit zeka testidir. Çocuğun/gencin dikkat becerileri konusunda fikir verdiği gibi, öğrenme alanlarında yaşanan sorunlar hakkında da bilgi vericidir.

CPT: Özellikle dikkati sürdürme ve uygunsuz tepkileri bastırma becerisinin değerlendirilmesinde yardımcıdır.

Stroop: Dikkatin çelinebilirliği, SAT: Dikkatin yönlendirilebilmesi gibi becerilerin değerlendirilmesinde faydalıdır.

Dikkat eksikliği, Depresyon, Sınav Kaygısı ve Uyum Bozuklukluğu gibi durumlarda da sık gördümüz bir yakınmadır. Özgül Öğrenme Bozuklukluğu olan çocuklarda da Dikkat Eksikliği Bozukluğu/Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu sıklıkla birlikte görülebilmektedir.

Tedavi:

Dikkat eksikliği tedavisinde en önemli basamak tespitin doğru yapılmasıdır. Dikkat Eksikliği Bozukluğu/Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ile depresyona/sınav kaygısına ikincil olarak yaşanan bir dikkat dağınıklığının tedavisi farklıdır. Sorunun kaynağına göre dikkat eğitimi,
bireysel psikoterapi, farmakoterapi, ebeveyne rehberlik ve danışmanlık yapılması ve eğitim başlıca kullanılan yöntemlerdir.

Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
 

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
37
Konum
forvet arkası
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite[/b]

ADHD (Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) son 25-30 yılda daha yoğun ele alınan çocukluk dönemindeki önemli psikiyatrik problemlerden biridir. Bu bozukluk, ilk olarak 1902 yılında George STILL ismindeki İngiliz doktor tarafından tanımlanmıştır.

DSM-IV’e göre Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğunun üç tipi vardır...

Dikkat eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu Birleşik tip;

Dikkat sizlik, hiperaktivite (aşırı hareketlilik) ve impulsivite (dürtüsellik) bir arada görülmektedir.

Dikkat eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu-Dikkatsizliğin önde geldiği tip;

Dikkatsizliğin ön planda olduğu görülmektedir.

Dikkat eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu-Hiperaktivite-İmpulsivitenin önde geldiği tip

Dikkat Eksikliği

Dikkatini ayrıntılara verememe , okul aaaalerinde , derslerde ve diğer etkinliklerde dikkatsizce hatalar yapma , dikkatin dağılması , verilen işin-görevin tamamlanamaması, oyuncak ve eşyaların kaybedilmesi , dikkatin dış uyaranlarla çok kolay dağılması , unutkanlık, kendisiyle konuşulduğunda dinlemiyormuş gibi hissedilmesi belirtilerini içerir.

Hiperaktivite (Aşırı Hareketlilik)

Ellerin-ayakların kıpır-kıpır olması , sürekli hareketlilik (koşma , tırmanma), sakin zaman geçirme-oyun oynama zorluğunun olması , çok konuşma belirtilerini içermektedir.

İmpulsivite (Dürtüsellik)

Sırasını bekleme güçlüğü, başkalarının sözünü kesme, oyunun arasına girme, sorulan soru tamamlanmadan cevabını verme belirtilerini içerir. Bu semptomların 7 yaşından önce de bulunması, en az iki ortamda (okulda- evde) bu belirtilerin olması, kişinin veya çocuğun günlük yaşantısını bozacak derecede olması gerekmektedir.
 

m-angel

Nam-ı diğer TÜRBEDAR
Katılım
20 Eyl 2007
Mesajlar
1,629
Tepkime puanı
260
Puanları
0
Yaş
55
benim küçük oğlumda üçüde var. Bu konuda uzun zamandır tedavi görüyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi uzun ve sabır isteyen bir rahatsızlık.
 

mü'HÜR

Ordinaryus
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
2,563
Tepkime puanı
422
Puanları
0
Yaş
37
Ne kadar önemli konular! lütfen, çocukları olanlar dikkatlice okusunlar bu konuları...

"Çocuğum yaramaz" demek yerine, "acaba bir problemi mi" var demeyi seçiniz!

"Amaan canım çocuk işte, tabi yaramaz olacak" demek en büyük zaman kaybı.

Bizler böyle düşünürken, küçücük beyinlerde ne fırtınalar gizli kim bilir?

"Yaramaz çocuk" diye çevresi tarafından horlanan,rencide edilen çocuk elinde olmadan yaptığı yaramazlığın ceremesini daha büyük sonuçlar ile çekebiliyor...

Lütfen, anne babalar dikkat!

Teşekkür ederiz Erdem.
 

m-angel

Nam-ı diğer TÜRBEDAR
Katılım
20 Eyl 2007
Mesajlar
1,629
Tepkime puanı
260
Puanları
0
Yaş
55
malesef öyle. Ben oğlumu doktora ilk götürdüğümde eşim dahil etrafımda ki herkes karşı çıkmıştı. Eski köye yeni adet mi çocuk bu yaramazlık yapar diyorlardı. Ama tabi ki işin aslı hiç te öyle değilmiş. Nasıl ki tedaviye başladık hem oğlum hem ben rahat bir nefes aldık. Burada en büyük zararı çocuk görüyor. Çünkü isteklerinin önüne geçemediği için sürekli eleştiriliyor. Bu da bir zaman sonra güven eksikliği ve toplumdan soyutlanmaya kadar gidiyor. Konu çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir konu.
 

mü'HÜR

Ordinaryus
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
2,563
Tepkime puanı
422
Puanları
0
Yaş
37
Hiperaktif çocuklar çok zeki olurlar. Hiperaktif çocuk, eğitildi mi o hiperaktifliğin olumlu yanlarını alır.

Her hastalığın bir olumlu bir olumsuz tarafı vardır; hiperaktif çocuk, lider olmak ister aslında bu olumlu bir durumdur fakat, rahatsızlığından ötürü liderliği şiddetle çözmeye çalışır. Tedavi olduğu zaman ise, elde kalan olumlu yönlerdir.

Tebrik ederim sizi, çocuğunuz için yaptığınız bu atılım, onun tüm hayatının yönünü değiştirecek emin olunuz. Tedavi olmayan hiperaktif çocuk, ne okul da başarılır olabilir,ne çevre de önemli yer tutabilir. Her zaman horlanarak bakılan bir çocuk olmak çok kötü sonuçlara gebe bir durum.

Anne baba çocuğunu yetiştirirken genel olarak ahirette çocuğundan sorumlu olacağını unutur.Çocuk, yarın ahirette "ben her yaptığım olumsuz hareketi elimde olmadan yaptım, sen anne olarak beni bir doktora getirmedin" dese ne yaparız?

Ne diyeyim, Rabbim bilgili insanlarla karşılaştırsın.
 

Yeni-OSMANLI

Yasaklı
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
0
Tepkime puanı
195
Puanları
0
dikkat eksikligi zihin kirliliginden meydana geliyor diye biliyorum...Nefsin terbiyesi ve suursuzlukla ilgili bir konu...
 

mü'HÜR

Ordinaryus
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
2,563
Tepkime puanı
422
Puanları
0
Yaş
37
Dediğiniz yetişkinler için geçerli olabilir ama,küçücük çocukların ne gibi şuursuzlukları olmuş olabilir? Çok geniş bir konu, birçok sebep var.
 

boritta

Üye
Katılım
12 Kas 2012
Mesajlar
4
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Dikkat Eksikliği-Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Bozukluğu belirtileri ve tedavisi hakkında Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı’nın bir makalesini buldum:


Dikkat Eksikliği - Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite Bozukluğu, bireyin akademik başarısı, aile hayatı, sosyal ilişkileri ve benlik saygısı üzerine çeşitli olumsuz etkileri olan ve oldukça sık görülen psikiyatrik bir bozukluktur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun çocuk ve ergenlerde görülme sıklığı %5-10, erişkinlikte %4 civarındadır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun en sık gözlenen temel belirtileri şunlardır:

- Hareketlilik
- Dikkat eksikliği
- Dürtüsellik


Bozulukta her üç belirti birada görülebileceği gibi, dikkat eksikliği - dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) özellikle dikkatsizliğin ön planda olduğu ve hiperaktivite ve dürtüselliğin ön planda olduğu alt tipler şeklinde kendisini gösterebilir. Bir kişide Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ( DEHB ) varlığından söz edebilmek için, bu belirtilerin 7 yaştan önce başlamış olması, birden fazla ortamda görülüyor olması, sürekli olması ve kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olması gerekir.

DİKKAT EKSİKLİĞİ

Dikkat Eksikliği ifadesinden kastedilen aslında dikkatin olmaması değil daha ziyade dikkati belli bir süreyle özellikle zihinsel uğraşı gerektiren ders çalışma, problem çözme veya çocuk için çok da eğlenceli olmayan bir görev esnasında kendisini gösteren bir konsantre olamama durumudur. Dikkat eksikliği - dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar tam tersi eğlenceli, ilgilerini çeken, renkli ve canlı görüntülerin olduğu televizyon ve bilgisayar oyunları karşısında saatlerce sıkılmadan durabilmektedirler.

Dikkat eksikliği
ve hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) sahip çocukların dikkatlerinin dış uyaranlarca kolayca çelinebilmesi nedeniyle, sıklıkla bizlerin farketmedikleri ayrıntıları farkedebilir bu nedenle yanlışlıkla fazlaca dikkatli olarak değerlendirilebilirler. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrencilerin öğretmenleri sıklıkla öğrencinin derste dalgın olduğunu, kendisini dinlemiyormuş göründüğü veya kalemi silgisi veya etrafıyla ilgilendiğinden şikayetçidirler.

Dikkat eksikliği - dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğuna sahip çocuklar sınav sırasında dikkatsizce hatalar yapma ve soruları okumadan işaretleme eğilimindedirler.


Kaynak Makale: http://cocukvegenc.com/icerikdetay-16/dikkat-eksikligi-ve-hiperaktivite-bozuklugu-dehb.html
 
Üst