Derin denizde gizemli bir dünya

yenibeyin

Asistan
Katılım
7 Eki 2006
Mesajlar
712
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Web sitesi
www.yenibeyin.com
73905.jpg

Okyanusların diplerini inceleyen bilim insanları, şimdiye dek hiç bilinmeyen yaklaşık 500 deniz canlısı keşfetti.

Araştırmacıların bulduğu en ilginç deniz canlılarından biri Atlas Okyanusu’nda Ascension Adaları yakınlarında 3.300 metre derinlikte, deniz altı volkanında bulunan karidesler. Bu karideslerin yaşadığı bölgedeki volkandan dolayı tabanın sıcaklığı 408 santigrat derece’ye kadar çıkabiliyor. Ancak o bölgedeki deniz suyu sıcaklığı ise sadece 2 derece. Araştırmacılar bölgeyi Venüs ve Mars’la kıyaslanacak derecede ‘canlı yaşama elverişsiz bir ortam’ olarak tanımlıyor. Karideslerin tabandan çıkan 80 santigrat derece suya nasıl dayandığı ise soru işareti.

Keşifler, 2010 yılında tamamlanacak olan Birleşmiş Milletler ve birçok doğa vakfının destek verdiği tüm okyanuslardaki canlı türlerinin bir ‘nüfus sayımı’ olarak tanımlanan geniş araştırmanın parçası. Bu araştırmaya 80 ülkeden 2000 bilim insanı katılıyor. Tahminlere göre 86.000 olan deniz canlılarının arasında bu araştırmayla birkaç bin yeni canlı türü daha katılmış oldu.

Bilim insanları 2006 yılı içinde 128 ayrı deniz noktasında yerinde dalış ve uydu teknolojilerini kullanarak yüzlerce inceleme yaptı. Kimi incelemelerde bazı hayvanlara çip takılarak takip edildi ve avladıkları küçük hayvanlar ortaya çıkarıldı.

Araştırma ekibinin başkanı İngiltere’deki Southampton Okyanusbilim Merkezi uzmanı Chris German, okyanusların derinliklerindeki yaşam şartlarını Jüpiter’in Europa uydusuna benzeterek şunları söyledi: “Denizlerin derinliklerinde bilinmeyen bir dünya var, keşifler devri bitmedi, yeni keşifler yapılıyor.”

DÜNYANIN SIRLARI BİTMİYOR

Araştırmacıların keşfettiği yeni türlerden bazıları şöyle:

Atlas Okyanusu’nda aşırı yüksek sıcaklık farkları arasında yaşayan karidesler.

Antarktika’da 500 metre derinliğindeki buzulların altında tamamiyle karanlık içinde yaşayan yeni türler.

ABD’nin New Jersey eyaleti kıyılarında, bir balık türünün sadece dar bir bölgeye sıkışarak yaşaması.

Soyunun 50 milyon yıl önce tükendiği sanılan Neoglyphea neocaledonica türü karides.

Yılda 70.000 km yol kateden gri yelkovan kuşlarının yeni bir türü bulundu. Yeni Zelanda’dan yola çıkan bu kuşlar, Japonya üzerinden Alaska’ya sonra da California’ya ve oradandan da yeniden Yeni Zelanda’ya uçuyorlar, günde 350 km yol alabiliyor.

Madagaskar’da 2 kilogram’a yakın ağırlıktaki kaya ıstakozu.

Portekiz’de 4200 metre derinlikte yaşayan ve görülebilecek kadar büyük tek hücreli bir deniz canlısı.

Pasifik Okyanusu’ndaki Paskalya Adası’nda tüylü yengeç.

Kaynak: NTVMSNBC
 
Üst