Darende somuncu baba ziyaretim

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
DARENDE SOMUNCU BABA ZİYARETİM

Bismillah.Elhamdulillah.Allahu Teala ve Tekaddes Hazretlerine Hamdu senalar olsun.Resulu ve Habibi, Muhammed Mustafasına da Sallallahu aleyhi vessellem sonsuz salatu selamlar, Ehli Beytine,ashabına ve bu ümmetin alimlerine de selamlar olsun.

İnsanoğlunu boşuna yaratmayan,Ona bir ödev ve sorumluluk yükleyen sonra da vazifesini yapıp yapmadığına göre de hesabını kesen bir Rabbımız var, Elhamdülillah.Ne mutlu iyi kimselere ki, insanlar için faydalı olmaya çalışır.Karınca kararınca bir şeyler öğretmeye çabalar.

Bir Çin atasözünde denildiği gibi, " Balık tutup balık vereceğine, oltayla balık tutmayı öğret" Allah dostları da teşbihte hata olmasın aynı bu misal gibi, bizleri doğruya götüren yollara sevk ediyorlar.Kendilerinin bildiği ilimlerden insanlara da lüzumlu olanını öğretiyorlar.

Bu alimlerden biriside, Malatya ilimizin, Darende ilçesinde bulunan Somuncu Babadır.Somuncu baba ile ilgili biraz bilgi vereyim istiyorum.Asıl adı Hamid Hamidüddin'dir. Somuncu Baba olarak da bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşamıştır.

Miladi 1331 tarihinde Kayseri'nin Akçakaya köyünde doğmuştur. Anadolu'yu manevi fetih için gelen Horasan erenlerinden Şemseddin Musa Kayseri'nin oğludur. Soyu Peygamber Efendimiz Sallallahu aleyhi vesselleme ulaşır, 24. kuşaktan torunudur, Seyyiddir. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri ilk tahsilini babası Şemseddin Musa Kayseri'den almıştır. Bilge kişiliği olan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, ilim alanındaki çalışmalarını Şam, Tebriz ve Erdebil'de sürdürmüştür. Alaaddin Erdebili'den ve Bayezid-i Bistami'nin ruhaniyetinden manevi terbiye almıştır.

Dini ve dünyevi ilimlerle ilgili icazet alarak, irşad vazifesi için Anadolu'ya dönmüş Bursa'ya yerleşmiştir. Bursa'da çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırınında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak "Somunlar Müminler" nidasıyla insanlara ekmek dağıtmıştır. Bu sebeple Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Somuncu Baba ve Ekmekçi Koca olarak da tanınmıştır. Zamanın Padişahı Yıldırım Beyazıd Han Niğbolu zaferini kazanınca Allah'a şükür nişanesi olarak Bursa Ulu Camiini yaptırmıştır.

Ulu Cami’nin açılış hutbesini Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri okumuş, hutbede Fatiha Suresini yedi farklı şekilde yorumlamıştır. Bu olağanüstü hutbeyi dinleyen cemaat Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerine büyük bir teveccüh ve tazim göstermiştir. Manevi kişiliği ve bilgelik yönü ortaya çıkan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri şöhretten korktuğu için talebeleriyle birlikte Bursa'dan ayrılarak Aksaray'a gelmiştir. Aksaray'da Hacı Bayramı Veli Hazretlerini dünyaya ve ahirete ait ilimlerde eğiterek yetiştirmiş, irşad vazifesi için Ankara'ya görevlendirmiştir.Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, 1412 (h. 815) tarihinde Darende’de ebedi âleme göç etmiştir.

Darende gezilecek yerlerden biridir.Vadi arasında bulunan somuncu baba camisi,müzesi vs gidip görülecek yerlerdendir.Ramazanı şerif ayından sonra şevval ayında böyle bir mekanı ziyaret etmek ,hakikaten insanı rahatlatıyor.Gerçi burası kış mevsiminde soğuk olduğundan , yaz mevsiminde ziyaret etmeniz daha fazla işinize yarayacaktır.Yani işinize yarayacak dememin nedeni şu ki; caminin yanında dere bulunmakta.O derenin etrafına da çardaklar konulmuş.Böylelikle hem ailecek somuncu babayı ziyaret ediyor hem de piknik yapma fırsatı buluyorsunuz.

Dağların heybeti yer yer insanı ürpertiyor.Koca dağların nasıl yaratıldığını, nasıl o şekli aldığını düşünmek insanı tefekküre daldırıyor.Allah buraları görmeyi tekrar tekrar nasip eylesin.Şükürler olsun ki böyle mübarek zatların ziyaretlerini nasip eyliyor.

Darendeye kadar gidip de elbistan yolu üzerinde bulunan şelaleyi görmeden dönmek olmaz.Ailecek gezilecek ve oturup şelalenin şırıl şırıl sesi altında piknik yapılacak bir yer.Bildiğiniz turistik bir yer.ismi de günpınar

Bir de en son bahsetmek istediğim, Sivas’ın gürün ilçesinde ki gökpınar gölüdür.Masmavi bir görünüşü olan bu göl yine kafa dinlemek isteyenler için bire birdir.Allah vatanımızı ,vatanımızın doğal harikalarını bozulmaktan ve bölünmekten muhafaza eylesin.Allah ruhunu iman selametiyle teslim edenlere ve bizlere rahmet eylesin...


12 Ekim 2009
23 Şevval 1430
Pazartesi
Alper...
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Ben de bir kaç hafta önce oradaydım..
Bayram ziyareti bir başka oluyor..
 

Süveydam

Aşk-ı Gül
Katılım
22 Ocak 2010
Mesajlar
287
Tepkime puanı
71
Puanları
0
Yaş
38
Geçtiğimiz ayda Malatyaya gittim Somuncu Baba'ya çok niyetlendim ancak nasib olmadı
ama içimde ukde olarak kaldı :(
 

iffet ikbal

Asistan
Katılım
1 Tem 2007
Mesajlar
239
Tepkime puanı
26
Puanları
0
Kara ikliminin hakim olduğu bölgede böylesine bir atmosfer tahayyül etmiyordum. Rabbimiz sihirli bir değnek le dokunur gibi kudret eliyle dokunmuş , Rahmeti ile ta.şların arasından akarsu dilemiş ..

''Çünkü taşlardan öylesi var ki
virgul.gif
içinden ırmaklar kaynar. Öylesi de var ki
virgul.gif
çatlar da ondan su fışkırır''.bakara suresinde ki bu ayeti hatırlatmıştı bana...Çölü cennet bahçesine çevirebileceğini ispatlayan kudret nişanesi. gördüm

uzun uzun kanyonda yürümek ,su değirmenininihtişamı, çilehanesiii...
büyüleyici idi ... kısaca...
 
Üst