Cuma Namazı nedir bilen ehil kişilere soruyorum beni aydınlatın

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Allahın izniyle biraz sonra Cuma Namazımızı kılıp Allah cc yakaracağız şükredeceğiz.

Ama hep aklıma takılır Cemeatle farz olan tek namaz bukonuda beni aydınlatırsanız beni mutlu edersiniz.

Allah a emanet olun.

Cuma gününün bereketi Tüm Müslümanların üzerine olsun.
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Bu yazıda yazılanları okudukça kendimde dini eğitim noksanlığımı gördüm ve aklıma takılan bir soruyu sordum Cuma Namazının bana genişçe anlatılması ama kimse de bir hareket yok.

Bekliyorum Cuma Namazını bana anlatmalarını ve cemeatle neden farz ?
 

Huzeyme

Paylaşımcı
Katılım
4 Kas 2006
Mesajlar
266
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Muhterem Ağbi. Büyüklerim işe el atmayınca iş bana düştü gibi. Eğer kabul buyurursan ben arz edeyim. Alim biri değilim. Bu sözlerimide Alimlerin ruhaniyetlerinden haya ederek, onlardan özür dileyerek yazacağım. En doğrusunu Allah bilir.

Cuma Namazı : Kelime olarak: Toplanma manasına gelir. Ümmetin haftada bir gün bir araya gelmesi, iman ve inanç bağlarının güçlenmesi, Allaha olan bağlılıklarını toplu bir halde ifade etmeleridir cuma namazı.

Cuma namazı; "Ey iman edenler!Cuma günü namaz için çağrıldığınız zaman, Allah'ın zikrine (namaza) koşun. Alış verişi bırakın, Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır" sözü ile Ümmete farz kılınan bir ibadettir.

Cuma Namazı: Ümmetin tek bilek, tek yürek, Alla bir, Kıble bir, Fikir aynı, Zengin fakir ayrımı yapılmadan, sivil-memur, köylü-şehirli, genç-yaşlı, amir-memur, siyah-beyaz herkesin aynı saflarda durup, Aynı kelimeleri terennüm ederek, aynı anda en kıymetli uzuvları olan yüzlerini Sırf Rab için yerlere koydukları mükemmel bir ibadettir.

Cuma namazı: Müslüman ümmet için, Devlet birimlerindeki haftalık personel toplantısı, Askerlikteki Cuma ve pazartesi ictiması mesabesindedir.

Bu müslüman millet, 1400 Yıldır Cuma saati olduğunda ne işi olursa olsun bırakır camilere koşar, toplu şekilde ibadetini yapardır. Cuma saatinde sokakta sadece kadınlar, deliler, gayri müslimler birde hayvanlar kalırdı. Gerisinin hepsi camilerde olurdu.

Halkın yüzde yüzü 5 vakit namaz kılardı.
 

kady

Üye
Katılım
17 Eki 2006
Mesajlar
52
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Cuma günü mü’minlerin bayramıdır. Bu günü özel ve güzel gün haline getiren sadece bayram oluşu değildir. Cuma gününde bir saat-i icabe vardır. İcabe saati, duaların kabul edildiği, reddedilmediği saattir. İsteklerimizin Rabbimiz tarafından yerine getirildiği andır. İşte Cuma gününü farklı bir gün haline getiren bir faktör de budur.Nasıl ki, Kadir Gecesini diğer gecelerden farklı hale getiren bir makbuliyet varsa, Cuma gününü de farklı gün haline getiren bu icabe saatidir. Alimlerimiz bu saatin farklı zamanlar içerisinde olduğu yorumunu yaparken ekserisi, icabe saatinin ezan okunmasıyla namazın bitimine kadar olan müddet içerisinde olduğunu söyler. Yani, icabe saati dış ezanla başlayıp namaz bitimine kadar olan zaman içerisinde bir andır.

Günümüzdeki Cuma tartışmasına istinaden Cuma namazına tarihî olarak bir göz atalım:

Mekke devrinde Cuma namazı yoktu, zaten ibadetler, mükellefiyetler Medine devrinde başlamıştır. Efendimizin Medine’ye hicret edeceği günlerde Medine’de sahabelerden Cuma namazı kılanların olduğunu görüyoruz. Cuma namazı farz olmadan evvel bu Cuma namazı kılma olayı nereden kaynaklanıyor?

Bazı eserlerdeki ifadeye göre Medine’deki sahabeler bakıyorlar ki, Hıristiyanların bayram günü Pazar günü, Yahudilerin tatil günü Cumartesi günü. Müslümanlar da, “Biz de Cuma gününü seçelim, Biz de Cuma günü toplanalım” diyorlar ve farz kılınmadan önce Medine’de Cuma günü Cuma namazı kılındığı kaydı var. Bazıları, bunlar tavsiye üzerine kılınan namazlardır, bazıları da Yahudi ve Hıristiyanların toplandığını görünce Müslümanlar bizim de bir günümüz olsun diyerek onlara alternatif bir gün olarak toplanarak kılınan namazdır diye yorum yapıyorlar. Her ne olursa olsun, karşımıza çıkan şu: Baştan beri Hıristiyanın Pazar günü, Yahudinin Cumartesi günü, Müslümanın da Cuma günü var.

Hıristiyanın Pazar günü tatildir. Sabahtan akşama kadar çalışmak yasaktır. Yahudinin de Cumartesi günü tatildir, onlarda da çalışmak yasaktır. Hem de öylesine şiddetli bir yasak ki, Başbakan İsrail’e gittiği gün Cumartesi’ne rastlayınca otelin asansör düğmesine basmak bile bir nevi meşguliyet olacağından asansör kullanamıyorlar, düğmeye basmıyorlar ve merdivenden çıkıyorlar. Yahudiler dinî tatil günleri olan Cumartesi günü dünya işi yapmamaya bu kadar dikkat gösteriyorlar.

İslamiyette de Cuma günü. Kur’ân-ı Kerimde başlı başına bir Cuma Suresi vardır. Cuma namazı o kadar mühim, o kadar kuvvetli, o kadar büyüktür ki, Allahu Azimüşşan Kur’ân-ı Keriminde bir sure ile ilan ediyor. Rabbimiz âyet-i kerimede şöyle hitap ediyor: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda alışverişi bırakın ve Allah’ın zikrine koşun. Eğer bilseniz bu sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma Sûresi, 9}

Gerçi çatlak sesler çıkabilir, imanı zayıf olanlar itiraz edebilir. “Bizim dünyevi işe çalışmamız, kazanmamız lazım, niye camiye gidelim” diyenler, sizi aldatmak isteyenler olabilir. Fakat siz aldanmayın, sizin için hayırlı olan ezan okununca camiye koşmaktır.

Camiye koştuk, namazımızı kıldık, sonra o gün akşama kadar tatil mi, işimizi bırakacak mıyız? Çünkü Hıristiyanlarda Pazar günü, Yahudilerde Cumartesi günü tümüyle tatil. Biz de Cuma gününü tümüyle tatil mi edeceğiz? Hayır, öyle buyrulmuyor: “Namaz kılındığında yeryüzüne dağılıp Allah’ın lütfundan rızkınızı arayın. Allah’ı da çokça zikredin ki, kurtuluşa eresiniz.” (Cuma Sûresi, 10)

Herkes işine gücüne koşsun, terketmesin, tatil yapmaya mecbur hissetmesin kendisini. Tatil yapma mecburiyeti yoktur. Tatil mecburiyeti, ezan okunduğu andan itibaren başlar, namazın kılınmasıyla biter. Buradan da görüldüğü gibi, Kur’ân-ı Kerimin emri, bizi bütün gün tatil yapmaya mecbur etmiyor.

Bu konuda teknik bir bilgi daha arzedeyim: Cuma namazının farz kılındığı ilk günlerde, evvela Cuma namazının ilk sünneti kılınıyor, sonra da mescidin kapısında ezan okunuyor ve o ezanla Cuma namazı kılınıyordu. Bu Efendimiz (a.s.m.) zamanında Hz. Ebubekir (r.a.) ve Hz. Ömer (r.a.) zamanında böyle devam etti. Fakat Hz. Osman zamanına gelince cemaat o kadar çoğaldı ki, artık o mescidin kapısında sünnetten sonra okunan ezan, ancak cami içindeki cemaatin duyabileceği bir ezan oldu.

Bu defa, sünnetten sonra okunan ezan yerinde öylece ibka edildi, fakat Hz. Osman (r.a.), o zamanki ulemanın da istişaresinden sonra vakit girince önce dışarıda yüksek bir yerde ezan okuttu, tâ etraftaki Müslümanlar duysunlar ve işlerini bırakıp gelsinler. Bundan sonra iki defa ezan okunmaya başlanmış oldu. Şu anda yine biz aynı şeyi tatbik ediyoruz. Namaz vakti girince dışarıdan bir ezan okuyoruz. Bu, işinde gücünde olanların duyup da namaza gelmelerini hatırlatan bir ezandır. Bu ezanla alışveriş terkedilir, daha bir iş yapılmaz, herkes camiye gelir. İkinci ezan ise Peygamberimiz (a.s.m.) zamanından kalan, sünnet olan ezandır.

Demek ki, ezan okununca işi gücü bırakıp camiye gelmek ayetin icabıdır, farzdır. Yahudi ve Hıristiyanlar gibi bütün gün tatil yapıp işi gücü bırakılmaz. Sadece ezandan başlayıp namaz bitinceye kadar iş yapılmaz.

Bu durumda dikkatimizi çeken hususlar şunlardır: İşi gücü olanlar camiye gelecekler de, bir de gelemeyecek olanlar var. Diyelim ki, doktor ameliyat yapacak, nöbette insanlar var veya direksiyon başında, vapurda seferde olanlar var. Onlann durumu ne olacak?

Bir insan birşeyi samimiyetle ele alırsa onun çıkış yollarını bilir ve çaresini de bulur. Ama bir insanın maksadı o işi çıkmaza sürüklemek, içinden çıkılmaz hale getirmek ise, o işi içinden çıkılmaz hale getirebilir.

Şimdi bu konuyu kötü niyetle düşünenler, Yahudiler ve Hıristiyanlar gibi bütün gün tatil yapmaya mecbur olmadığımız halde, dinimizin en güzel emirlerinden biri olan, sadece kırk beş dakikalık bir tatille Cuma namazını kılmamız âyet-i kerimeyle emrolunduğu halde, bu işi çıkmaza sokmak istiyorlar ve diyorlar ki: İşi olan var, nöbette olan var, seferde olan var, bunlar nasıl gelsin?

Onlar hakkında zaten dinimiz hükmünü vermiş. İslamda içinden çıkılamayacak durum yoktur. İslâmda zor şey, izah imkanı olmayan şey yoktur. Yolculukta olanlar, nöbette olanlar, bulunduğu işi terketmesi uygun olmayanlar, işlerinin başında devam ederler. Ezan okunduğu, herkes Cumayı kıldığı halde onlar gelmeyip kılmayabilirler. Sonra Cumanın yerine öğle namazı vardır. İşinin mecburiyetinden dolayı Cumaya gidemeyenler, öğle namazını kılarlar, böylece kılamadığı Cuma namazının yerine öğle namazı kaim olur. Cumaya gitmiş gibi olurlar. Görüyoruz ki, çaresizlik, izahsızlık yok. Dinimizde hüsn-ü niyetle bakıldığı zaman zorluk yoktur.
 

Huzeyme

Paylaşımcı
Katılım
4 Kas 2006
Mesajlar
266
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Sıkıcı olmasın diye 2. mesaj olarak yazıyorum.

5 Vakit namazı %100 kılan bir millet şu anda %10 lara düşmüştür.
Cuma günü namaza az geç kalınca göreceksin ki, millet işinde gücünde. Yani %90 ı cımayada gitmiyor.

Halbuki bu camiler 5 vakit namazda tıklım tıklım dolmalı, CUMA GÜNLERİ İSE KESİNLİKLE İSTANBULDA TRAFİK TIK-KAN-MA-LI-DIR.

Ama nerdeeeeeeeee.

2.Bayezıt dönemi anlatılıyor.
Dönemin şeyhulislam'ı çok değerli bir vazife için namazına sadık bir müslüman arıyor, tabii herkes bu araştırmayı kendine hakaret olarak addediyor, (zira tüm ümmet zaten namazına sadıktır) o zaman diğer bir araştırma yapılıyor belli kriterler verildikten sonra ''İkindi namazını hiç ertelemeyen ve kazaya bırakmayan namaz ehli'' diye aranıyor .
Koca başşehirde kim çıksa beğenirsiniz ;
Cennetmekan Sultan Bayezıd bin Mehmed Han

Biraz daha devam etmemi istermisin Sevgili agbi.
 

BADUH

Asistan
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
506
Tepkime puanı
1
Puanları
0
SA,

Türkiyede cuma namazına yaklaşık 15 milyon kişi iştirak ediyor. Bu diyanet işleri eski başkanlarından birisinin açıklaması. Yani resmi mahiyette bir açıklama. Zaten camilerin (bilhassa İstanbul'da) hiçbiri yeterli olmuyor ve hemen hepsinde cami dışında cemaat oluşuyor. Bu rakam çocukları ve bayanları düştüğünüzde aslında küçümsenecek bir rakam değil.

Genelde camiler çok fazla şeklinde dine taarruz edenlerin ahmaklıklarının en temel göstergesi oluyor bu konu. Adam sallıyor: "Gidin bakın sabah namazına imamın arkasında 3-4 kişi. Öğlen de hemen hemen aynı. Bütün camiler öyle. Ama hala cami yapmaya çalışıyorlar. Onun yerine okul yapın...". Ahmak herifin hafsalasında cuma namazı diye bir kavram olmadığı için sallıyor. Ölçü nasıl hristiyanlarda kiliseler için pazar ayini ise bizim için de cuma namazıdır.

Bunu da bilgi mahiyetinde bir anekdot olarak belirtmek istedim.

İyi çalışmalar.
 

müttaki

Profesör
Katılım
20 Kas 2006
Mesajlar
2,775
Tepkime puanı
75
Puanları
48
Konum
istanbul
agbi abi...

cuma toplanmaktır... Aklın gönle nüzulu ayaklar altında ki nefsimizin gönlümüzde bir olmasıdır... akıl ve nefis bir olur gönülde cem olur.. işte bu makam Benliğin kurban edildiği Allahın kulun gönlünde Cem olduğu İbrahim makamıdır..

Allah gönülde Cem olunca onunla beraber Resülü ve cemaati de Cem olur.. kişi artık Kulluğu ile cemaattendir İmamı ise ResülAllahdır...

bu yüzden Yunus şöyle der.. Aşk imamdır bize gönül cemaat

hutbe.. İmamın anlattıklarıdır gönülden gönüle... cemaatinde kulağı açıkdır gönülden dinlemezse cuması olmaz...
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Huzeyme Kardeş açarmısın............... Cuma Namazı : Kelime olarak: Toplanma manasına gelir. Ümmetin haftada bir gün bir araya gelmesi, iman ve inanç bağlarının güçlenmesi, Allaha olan bağlılıklarını toplu bir halde ifade etmeleridir cuma namazı.

Evet kardeşim açarmısın daha geniş ve ana fikir olarak


Yeğen kardeşim açarmısın........Allah gönülde Cem olunca onunla beraber Resülü ve cemaati de Cem olur.. kişi artık Kulluğu ile cemaattendir İmamı ise ResülAllahdır.

Evet yeğen kardeşim daha geniş olarak ve ana fikir olarak açarmısın.

Birde bir sorum olacak şuan kıldığımız Cuma Namazlar Allah cc istediği ruhtamı şeklen sormıyorum
 

müttaki

Profesör
Katılım
20 Kas 2006
Mesajlar
2,775
Tepkime puanı
75
Puanları
48
Konum
istanbul
agbi abi... Bizde pek ehli değiliz... açtıkça karıştırmayalım kafamızı :)

Namaz vakitleri... Cuma... Kurban.. vb.. şart ve şeriatler hep Hakikatin temsilleridir... ama Hakikat değillerdir bu yüzden de temsilde hata olmasın denir... bu yüzden bizim temsillerimizde de hata olmasın :)

mesela Benliğin Allaha adanması... Kurban olmaktır... Kurbandan akan Kan Benliğin kurban edilmesinden sonra ki İmanı tarif eder.. bu iman Lafta değil Halde La ilahe illallah demek Şahit olmaktır...

kimse Kurban kestiğinde benliğini Kurban etmiş olmaz ama bu Kurbanda sebepsiz yere kesilmez vardır temsil ettiği bir Hakikat...

Cuma Namazının hakikatide yukarda yazdığımız gibi Kurban olduğun zaman Allahın senin gönlünde toplanmasıdır... bu yüzden Bayram günüdür Cuma...
benliğinden ölüp Allaha KUL olanların Birliğini ifade eder...

buda Kuranda İbrahimin makamından Ev edinin diye geçer.. İlk Benliğini Kurban eden kişi Hz. İbrahimdir...

Kabe temsilidir Hakiki Beytullah Gönüldür... yere göğe sığmadım mümin kulumun gönlüne sığdım hadisi hakikattendir..

kabenin temellerini hz. İbrahim atmış Onun duvarlarını da ResülAllah yükseltmiş..
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Yeğen kardeşim demişki......mesela Benliğin Allaha adanması... Kurban olmaktır... Kurbandan akan Kan Benliğin kurban edilmesinden sonra ki İmanı tarif eder.. bu iman Lafta değil Halde La ilahe illallah demek Şahit olmaktır...

Kurban deyince aklıma ispatlanan bir şey geldi Allah cc ismini zikrederek yapılan kesimlerde Hayvan ile İnsan arasında Pozitif enerji oluşuyor ve fotorafı çekildi ayrıca kesilen etin bozulma süresi uzuyor.

İnanarak sadak verdinmi Kalpte bir damar açılıyor

Bunlar konu ile alakalı değil özür dilerim ama Kurban deyince aklıma geldi konu dışına çıktığımdan dolayı özür dilerim
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Ben hala Cuma Namazının neden cemeatle farz olduğu konusunda aydınlatılmayı bekliyorum.

Ve soruyorum.Şuan kıldığımız Cuma Namazları Allah cc istediği gibimi ?
 

dayi

Profesör
Katılım
15 Kas 2006
Mesajlar
1,918
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
69
Usulü soruyorsan..üç aşşa beş yukarı doğrudur..yani şeklen yapılanlar..edilenler için söylüyoruz..Allah kabul etsin..usulen kılınıyor..

Fakat ..temsil nedir acaba..yani CUMA neyi anlatıyor..neyin temsilidir..

Cuma.. cem olmak..olmakta..bi bakalım olunuyormu..

Cami dolu..bahçeside dolu..kimse kimseyle tık yok..konuşmak yok..kafalar ayrı ayrı düşünce lerde..başka alemlerde herkez..cem olmak şöyle dursun..birlikte namaz kılmanın verdiği şevk bile yok..hutbe okunur..kağıttan..yerli malı..yada hac haftası..yada camiye yardım sağlanması..kimsenin kimseye nasılsın varmı bi sıkıntın diye sorası yok..dertlerini paylaşmayan..sevinçlerini ortaya dökemeyen bi Cemaat..nasıl CEM olmuşta CUMA kılıyormuş..dışarıdan bakan bir İsevi için tamam CUMA..haftanın en önemli ibadet..vay be Müslümanlar bak nasılda önem veriyorlar..falan..detirtecek kadar oluyor..Usuller uygulanıyor..manası..olması gerekenler..oluyorsa CUMA,da oluyordur..Allahın istediği gibi..

Cuma hakikatte 4. derstir..yani CEM Meratibidir..:eek:fftp:burası ilgililerine..
HU..
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Dayi demişki iyiki demiş Allah razı olsun...............Cami dolu..bahçeside dolu..kimse kimseyle tık yok..konuşmak yok..kafalar ayrı ayrı düşünce lerde..başka alemlerde herkez..cem olmak şöyle dursun..birlikte namaz kılmanın verdiği şevk bile yok..hutbe okunur..kağıttan..yerli malı..yada hac haftası..yada camiye yardım sağlanması..kimsenin kimseye nasılsın varmı bi sıkıntın diye sorası yok..dertlerini paylaşmayan..sevinçlerini ortaya dökemeyen bi Cemaat..nasıl CEM olmuşta CUMA kılıyormuş..dışarıdan bakan bir İsevi için tamam CUMA.

Evet Cuma Namazı sonrası ve öncesi İstişare zamanıdır.Cami mütevellisi toplanır Dayi nin bu sorunu var Okuyucu ne dersin halledebilirmisin Agbinin bu sorunu var Genç saadet ne yapabilirsin.İslam sahifesi & Yorgun demekrat & Konevi sizler bu arkadaşa kar ı asen yapabilirmisin ? Acz şukişinin bir hastası var Hastanede tanıdığın varmı vb.vb.vb.Dertler paylaşılır ve çözümler üretilir.

O Caminin imamı o muhitin sorun merkezi olmalı gerekirse Cuma hutbesinde kimseyi rencide etmeden sorunlara çözüm için çağrı yapar.
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
SA,

Türkiyede cuma namazına yaklaşık 15 milyon kişi iştirak ediyor. Bu diyanet işleri eski başkanlarından birisinin açıklaması. Yani resmi mahiyette bir açıklama. Zaten camilerin (bilhassa İstanbul'da) hiçbiri yeterli olmuyor ve hemen hepsinde cami dışında cemaat oluşuyor. Bu rakam çocukları ve bayanları düştüğünüzde aslında küçümsenecek bir rakam değil.

Genelde camiler çok fazla şeklinde dine taarruz edenlerin ahmaklıklarının en temel göstergesi oluyor bu konu. Adam sallıyor: "Gidin bakın sabah namazına imamın arkasında 3-4 kişi. Öğlen de hemen hemen aynı. Bütün camiler öyle. Ama hala cami yapmaya çalışıyorlar. Onun yerine okul yapın...". Ahmak herifin hafsalasında cuma namazı diye bir kavram olmadığı için sallıyor. Ölçü nasıl hristiyanlarda kiliseler için pazar ayini ise bizim için de cuma namazıdır.

Bunu da bilgi mahiyetinde bir anekdot olarak belirtmek istedim.

İyi çalışmalar.

Ne İlginç değilmi Yahudilerin Kutsal günü C.Tesi tatil Hiristiyanların Kutsal günü Pazar tatil Cuma Müslümanların Kutsal günü demekki Memurlarda ve engellenenlerde Cuma Namazına gitse Bazıları için ürkütücü olur.

Aslında suç bende Beş Vakit namaz Camilere gitsem Cemeatle kılsam o zman kimse Cami sayısı fazla deme cesaretini gösteremez.
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Evet Baduh kardeşim Allah cc nekadar şükür etsek bizleri bu Ataların torunları olarak yarattığı için bu nimete şükür ü yerine getiremeyiz.

Şuanda da Tüm Dünya Müslümanları Bizlerden itihadı İslam ı bekliyor ama malesef İslamiyet düşmanlarının aralarımıza soktuğu fitnelerden dolayı Aynı tariakatı kabul etmiş ama ayrı cemeatlerde bulunan insanlar birbirine düşman.


Bizlerin birbirine faydası bulunmuyorken Dünya Müslümanlarına nasıl Bayraktarlık yapacağız ?
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Ben Cuma Namazını ve gününü Allah cc istediği gibi kılamıyan ve yaşamayan biriyim.

Tavsiyeleriniz ?
 

Bedrin_Aslanı

Profesör
Katılım
20 Haz 2006
Mesajlar
1,792
Tepkime puanı
3
Puanları
0
cumadan sonra inşa'Allah bişeyler yazarız. Hayırlı cumalar...
 

arşivist

Profesör
Katılım
17 Ocak 2007
Mesajlar
1,361
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.smf123.net
Allah Resulü (aleyhi ekmelü't-tehâyâ) bir defasında ashab-ı kirama "Allah'ın, hatalarınızı silip temizlemeye ve sizi derece derece yükseltmeye vesile kıldığı şeyleri söyleyeyim mi?" diye sormuş

ve ardından şunları saymıştır:

(Şartların alabildiğine ağırlaştığı ve) abdestin zorlaştığı durumlarda, zahmetine rağmen eksiksiz abdest almak,

mescidle (ev arasında gelip) gidip çok yol yürümek ve bir namazdan sonra diğer bir namazı beklemeye koyulmak..

Peygamber Efendimiz, bunları saydıktan sonra da şu ilavede bulunmuştur:

"İşte (ribat) sınır boylarında nöbet tutma seviyesinde kendini Hakk'la irtibatlandırma budur." (Müslim, Taharet 41) Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem),

bu hadis-i şerifte abdest almayı "isbağ" kelimesiyle ifade etmiştir ki, bu kelime, abdestin gereklerini eksiksiz ve tastamam yerine getirmek, ağıza ve buruna dolu dolu su vermek, elleri ve ayakları iyice yıkamak demektir. Hadiste kullanılan diğer bir ifade de "ale'l-mekârih" sözüdür; bu da, bütün zorluklarına rağmen, soğuk-sıcak demeden suyun başına koşup tastamam abdest almak manasını ihtiva etmektedir.
kursu.jpg
 
Üst