'Cola'daki alkol haram mı?' tartışması!

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


125 yıllık sırrının deşifre edildiği ve içinde belirli oranda alkol olduğu iddia edilen cola içmek haram mı değil mi tartışması çıktı. Cübbeli Ahmet Hoca, Saim Yeprem ve Tayyar Altunkulaç farklı farklı fetvalar verdi.



Coca-Cola'nın formülü açıklandı. İçinde alkol bulunan kolanın haram olup olmadığı tartışmanın fitilini ateşledi

Dünyanın en popüler içeceği olan Coca-Cola'nın içinde ne olduğu yıllarca saklandı, türlü türlü efsanelere konu oldu içeriği. Coca- Cola'nın 125 yıllık sırrını ilk kez 1886 yılında kimyager John Pamberton buldu. Ancak önceki gün büyük sır açığa çıktı. Coca-Cola'nın içerisinde 226.4 gram alkol olduğu deşifre edildi.
HELAL Mİ HARAM MI

Hal böyle olunca, kola içmek helal mi haram mı tartışması alevlendi. Kimi uzmanlara göre kesinlikle içilmemesi gerekirken, kimileri ise daha uzlaşmacıydı. Hemen herkesin severek içtiği kolanın haram olup olmadığı yönünde görüşler de farklı çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinde alkollü içeceklerle ilgili bölümünde tavrını net olarak gösterdi: "Zararlı maddeler kullanıldığında nefis tehlikeye atılmakta, nesil de maalesef manen ve maddeten bozulmaktadır. Yüce dinimiz alkollü içkiler gibi, diğer zararlı maddelerin de, kullanılmasını, imalâtını ve satışını da yasaklamıştır." Öte yandan Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise yaptıkları incelemelerde tüm gazozlarda da alkol tespit ettiklerini söyledi. Kaya, "1 litre gazozda 1.4 gram alkol var" dedi. Bu arada Coca- Cola ise açıklanan formülün sahte olduğunu belirtti.
SARHOŞ ETMEZ Kİ...
CÜPPELİ AHMET HOCA:
Kola içmeye haram diyemeyiz. Birşeyin içindeki alkolün fazlası insana sarhoş ediyorsa bunun azı da haramdır. Kolanın içindeki alkol ne kadar çok içilirse içilsin sarhoş etmeyeceği için haram diyemeyiz.
SAKINCASI YOK...
PROF. DR. M. SAİM YEPREM:
İçeceklerde kosantre aromayı azaltmak için alkol kullanılıyor. Az miktarda kullanılan alkol, o içeceği alkollü içicek yapmaz. Kola alkollü içecekler grubuna dahil değil. Eğer öyle olsaydı devlet alkollü içecekler grubuna dahil ederdi. Kola içilebilir.
İÇİLMEMESİ GEREK
ESKİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANI DR. TAYYAR ALTIKULAÇ:
Alkollü içecekler İslam dininde yasaklanmıştır. İslam'a göre sarhoşluk veren herşey yasaklanmıştır. Alkolün azı da çoğu da haramdır. İçilmemesi gerekir.

Takvim
 

YagmuR

Üye
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
2,504
Tepkime puanı
586
Puanları
0
Yaş
35
Konum
¤´ UnuTuLu§taN `¤
Web sitesi
www.gencislam.com
" Helal haram bellidir. Bu ikisi arasında şüpheli şeyler vardır. İnsanların çoğu bunları bilmez. Şüphelilerden sakınan şerefini ve dinini korumuş olur. Şüphelilere giren harama düşer. Bu, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibidir. Her an o koruya dalabilir. Her sultanın bir koruluğu vardır. Allah’ın yeryüzündeki koruluğu da haram kıldığı şeylerdir. " [Kütüb-i sitte]

" Helal haram bellidir. Öyleyse şüphelilerden sakının, şüpheli olmayanları yapın. "[Taberani]

Allah razı olsun abi..
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Niye kendisini yorar ki bu bizim Müslümanlar yav.
Mesele çok basit.

Coca Cola içmek;
Farz mı,
Vacip mi,
Sünnet mi,
Müstehap mı?

İlaç mı bu zıkkım?

Yani içmeseniz şunu neyiniz eksilir?

Bi de önemli bi şeymiş gibi koca koca adamların uğraştığı şeye bak yav!..
 

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
Hocam cola şuan yüz binlerce evde su gibi tüketilen bir içecek, akıl mı ararsın mantık mı? İçiyor işte millet... İnsanların şuurlandırılması lazım, yoksa bu koca koca adamların colayı bir halt bilip de içilebilir mi içilemez mi diye ciddiye alıp uğraştıklarını sanmıyorum.
 

edepyolu

Fe Eyne Tezhebun
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
1,550
Tepkime puanı
324
Puanları
0
Konum
Gaziantep, Turk
Bağımlılık yapan bir içecek,bırakmak pek kolay olmuyor açıkcası, ama azmin elinden hiçbirşey kurtulmaz.
Bir zamanlar aşırı derece de bende içerdim, ama çok şükür artık ağzıma bile sürmüyorum.
 

forumdayim

Profesör
Katılım
7 Eyl 2009
Mesajlar
1,156
Tepkime puanı
29
Puanları
0
Konum
almanya
CÜPPELİ AHMET HOCA:
Kola içmeye haram diyemeyiz. Birşeyin içindeki alkolün fazlası insana sarhoş ediyorsa bunun azı da haramdır. Kolanın içindeki alkol ne kadar çok içilirse içilsin sarhoş etmeyeceği için haram diyemeyiz.


bu konuyu dikkate alirsak paketlenmis hic bir meyve suyu asitli veya asitsiz icilmemesi gerekir...
 
Katılım
19 Ocak 2011
Mesajlar
440
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Yaş
35
sanamı sorcak 73 milyon kişi cola içerken.ilaç gibi geliyor bana sıcak havalarda içtikçe içesim geliyor.valla haramsa bile icerim gavur yapmıs iste.bence sende iç.bosver icende ölüo içmeyende.hem ne demisler hayatın tadı coca colaaaa
Bende içiyorum da sizene milletin içip içmemesinden, burası kahvehane değil bayanlarda okuyor bu yazıları...
 
Üst