Çocuklara Kurbanı Nasıl Anlatmalıyız?

  • Konbuyu başlatan .BeYzA.
  • Başlangıç tarihi
B

.BeYzA.

Guest
Kurbanı anlatırken nelere dikkat edilmelidir?



“Kurban” kavramı çocuk sormadığı sürece detaylandırılmamalıdır. 7 yaşından sonra Hz. İbrahim kıssası da eklenerek kurbanın anlamı aktarılabilir. Fakat 7 yaşından önceki çocuklara kurbanın Allah’ın (cc) bir hediyesi olduğu söylenmeli, kıssa aynen aktarılmamalıdır.



Hangi yaşta olursa olsun çocuklara kurbanın sosyal boyutu anlatılmalıdır.



Kurban ile birlikte insanların birbirleri ile yardımlaştıkları, ekonomik seviyesi düşük ailelerin ve bu ailelerin çocuklarının “et” besininden yıl içinde yararlanamadıkları; ama bu bayram vesilesi ile “et” yiyebilip daha da sağlıklı olabildikleri üzerinde durulmalıdır.



Kesim işlemi konusunda çocuklar soru soracak olurlarsa “bunun kasapların işi olduğu ve bu işlemi kasapların bilebileceği; ama kasapların hayvanları çok iyi tanıdığından canlarını yakmadığı” söylenebilir.



Bu konuşmalar esnasında ebeveynin mimiklerinin ve ses tonunun oldukça rahat olması gerekir.



Bunların dışında çocukların merakları karşısında ebeveyn şu açıklamalarda bulunabilir: Kainattaki bütün canlılar birbirlerine yardım ederler. Ve bunu yapmaktan çok zevk alır, mutlu olurlar. Mesela bitkiler, insanların ve hayvanların kendilerini yiyip beslenmelerini ister, böylece yardımlaşmış olurlar. Hayvanlar da insanları kendilerinin etlerini yemelerini, sütlerinden, yumurtalarından ve yünlerinden yararlanmalarını çok isterler. Böyle olunca hem çok mutlu olurlar hem de yardımlaşmış olurlar. İnsanlar da Allah’ın verdiği nimetleri birbirleri ile paylaşırlar. İşte bu nedenlerle kurbanların kesilirken canları yanmadığı gibi çok mutlu olurlar.



Kaynak :Ailem
 

DaLokay

уüяєкℓєя∂є
Katılım
13 Tem 2006
Mesajlar
6,392
Tepkime puanı
89
Puanları
0
Konum
Göçebe
Web sitesi
www.youtube.com
yukarıdakiler için sağol....

bir soru sorucam??

kurbanlık hayvanların yada şu arenalarda ki boğaların kırmızı ile olan ilişkileri ne ve nasıl olabilir...neden kırmızıya tepki gösterirler.??

selametle....
 
B

.BeYzA.

Guest
yukarıdakiler için sağol....

bir soru sorucam??

kurbanlık hayvanların yada şu arenalarda ki boğaların kırmızı ile olan ilişkileri ne ve nasıl olabilir...neden kırmızıya tepki gösterirler.??

selametle....


:thinking:
neden tepki gösterirler bilmiyorum ama boğalar galiba (hatırladığım kadarıyla) renk körü. dolayısıyla onlar kırmızıya değil hareketli cisime, sallanan kumaşa tepki gösterirlermiş (yalnız emin değilim bu bilgiden)
 
Üst