Çin, Japonya'yı solladı, şimdi ABD'nin ensesinde

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
Çin'in uluslararası finans krizi ile başlayan önlenemez yükselişi devam ediyor. Geçen yıl otomotivde ABD'yi, ihracatta ise Almanya'yı tahtından eden ülke, şimdi de ekonomik büyüklükte Uzakdoğu'nun lider ülkesi Japonya'yı geride bıraktı. Çin 5,8 trilyon dolarlık GSYH'ye ulaşarak ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomik gücü haline geldi

Ülkeler 2010 büyüme oranlarını açıklamaya devam ederken, açıklanan veriler "dünyanın büyük güçleri" sıralamasını da değiştiriyor. Son olarak küresel krizle gücünü iyice artıran Çin bu yarışın en büyük favorileri arasında olduğunu gösterdi. Ülke 5,8 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) ile, Japonya'nın 5,74 trilyon dolarlık GSYH'sini geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi oldu. Japonya 1968 yılından bu yana dünyanın ikinci büyük ekonomisi unvanını koruyordu.

ABD'NİN GSYH'SİNE YAKLAŞTI

Mevcut büyüme oranları göz önünde bulundurulduğunda, ilk senaryoya göre gelecek 10 yıl içinde, ikinci senaryoya göre ise 2020-2030 yılları arasında Çin'in ABD ekonomisini de geçerek 'dünyanın en büyük ekonomisi' olması bekleniyor. Çin'in büyümesinin yansıması olarak, Çin şu an dünyanın en büyük otomobil pazarı ve enerji tüketicisi. Japonya'nın en büyük ticaret partneri olan Çin'in önemi, Sony, Honda ve Toyota gibi ihracatçı firmaların gözünde daha da artıyor. Ülke 2009 genelinde ise 1,2 trilyon dolarlık ihracata ulaşarak dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda olan Almanya'nın ihracat liderliği şampiyonluğunu elinden almıştı. Aynı yıl araç satışlarında 10,6 milyona ulaşan ülke bu rakamlarla da dünyanın en büyük otomobil pazarı olan ABD'yi geride bırakmıştı.

EN BÜYÜK SİLAHI PARA BİRİMİ

Japonya Maliye Bakanı Kaoru Yosano, Japonya'nın denizaşırı ekonomilerden ve döviz kurlarından gelen riskleri yakında izlemeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Japon Yeni, diğer para birimleri karşısında güçleniyor. Son olarak dolar karşısında son 15 yılın en yüksek seviyesine kadar çıktı. Yendeki güçlenme, Japonya mallarına olan dış talebe zarar veriyor.

JAPONYA ARTIK YAŞLANIYOR

Japonya'nın bugün karşı karşıya olduğu en büyük sorun yaşlanan nüfusun daha az harcaması, işgücünün görece daha pahalı olması. Bunun tersine Çin'in büyümesinde temel etkeni üretimdeki artış oluşturuyor. Ancak toplam ekonomik büyüme olarak Çin, Japonya'yı geçse de Çin'de kişi başına düşen milli gelir 4 bin 500 dolar, Japonya'da ise yaklaşık 40 bin doları buluyor.

Rekor büyüme oranları

Çin ekonomisinin geçen yıl yüzde 10,3 büyüdü. 2010'un son çeyreğindeki büyüme ise yüzde 9,8 oldu. Çin yönetimi 2010'un başlarında yıllık büyüme hedefini yüzde 8 olarak açıklamıştı. Ülke bu büyüme oranları ile çok hızlı ilerlemekle GSYH'sini en fazla artıran ülkeler arasına girdi.


Kaynak
 
Üst