Çin geleneği , Küçük Ayaklar ...

  • Konbuyu başlatan Kaçak
  • Başlangıç tarihi
K

Kaçak

Guest
Küçük Ayak Geleneğinin kökeni 10. yüzyılın ikinci yarısında Çin’de hüküm süren Tang hanedanına dayanıyor.
İmparator Li Yu’nun gözdesi bir cariyenin küçük ayaklarıyla, altından yapılmış lotus şeklinde bir platformun üzerine serpiştirilmiş inciler ve değerli taşlar arasında yaptığı dans Çin’de müthiş bir moda başlattı.
Saray içindeki ve dışındaki kadınlar bu güzel cariyenin, imparatorun gözüne giriş sebebini ayaklarının küçüklüğüne bağlayıp kızlarının ayaklarının büyümemesi için bir çare aramaya başladılar.
Nihayet 3-5 yaş arasındaki kızların ayak parmaklarının kırılıp ipekten sargılarla iyice bağlanması şeklinde bir metot geliştirildi ve yüzlerce yıl boyunca milyonlarca aristokrat Çinli kadın bu operasyona tabi tutuldu. Bu şekilde ayakların 7.62 santimetrede sınırlı kalmasıyla birlikte, tabandaki eğimin de ortadan kalkması sağlanıyordu.

Küçük-Ayak-Modası.jpg


Aslında sebep Çin kentlerinde kadınların sokaklarda dolaşmaları, erkeklerle aynı ortamlarda bulunmaları hoş karşılanmadığı için uygulanan bir yöntemmiş.
“Ayak dondurma işlemi kadının tek başına yürümesini engellediğinden, onun kente çıkmadığının, dolayısıyla iffetine halel gelmediğinin garantisi olarak kabul ediliyordu”

Bu akımın kurucusu Zhu Xi’nin öğretisinde `akıllı beden’ (acı çekerek olgunlaşmış beden) çok önemli bir yer işgal ediyor ve küçük ayak erdemli kadının işareti olarak kabul ediliyordu. Hatta bir Çin atasözü `Bir anne aynı zamanda hem kızını hem de kızının ayaklarını sevemez’ diyordu. Çünkü küçük ayak, iyi bir evliliğe atılan ilk adımdı.
Küçük ayaklı kız çocuklarına, operasyonun gerçekleşmesi anından itibaren bir de köle veriliyordu.


Küçük-Ayaklı-Kız.jpg

Köle ve kadın bütün hayatlarını birlikte geçiriyor, bir tür bağımlılık ilişkisi kuruyorlardı. Dondurulmuş ayaklı kızların evliliklerinden sonra sorumlulukları kayınvalidelerine geçiyor, ona bir şey olursa da kocalarının kız kardeşlerinin (görümcelerinin) denetim ve bakımı altına giriyorlardı.
Birçoğu, Konfüçyanizmin ve toplumsal estetik yargılarının verdiği güçle bundan şikâyet de etmiyordu. Sonuçta çektikleri acının karşılığı yüksek toplumsal mevki, zenginlik, saygınlık ve tabii iyi bir evlilikti. Bir kız çocuğunun ayaklarının dondurulması demek, onun imparatorun karısı olmaya aday olması demekti çünkü.



Bu geleneğe karşı 17. yüzyılın başlarından itibaren muhalefet başladı.
Qing hanedanı 1645′te ayak dondurmayı yasakladıysa da başarılı olamadı. 1911′de Çinli ve Batılı misyonerlerin de yardımıyla bu işlem suç sayılmaya başlandı. Bazı kadınların bu yasağı delmeye çalışmaları ilgi çekici bir durumdu. Bunun üzerine genç Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti, üç aşamalı bir program başlattı. Programın ilk basamağı tüm yaygın eğitim kurumlarında bu işlemin kötü sonuçları hakkında bilgi verilmesiydi. Ayrıca eğitim kurumları dışında kalanlar için de iki kampanya vardı. İlk kampanya çeşitli yollarla halkın bu konuda bilgilendirilmesini, ikincisi ise küçük ayaklı kadınlarla evlenmenin men edilmesini içeriyordu. Kısacası küçük ayaklı kadınları bu defa da `evde kalma’ tehlikesi bekliyordu.
Tüm bunlar işe yaradı ve kısa zamanda Çin’in çok büyük bir kısmında gelenek sona erdi. Çin’den kaçan aileler arasında ise devam etti. Özellikle ABD’de bu geleneğin göçmen bürolarının bütün çabalarına karşı 1950′lere kadar devam ettiği biliniyor.

Ayak-Küçültme.jpg
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
vallahi sasirdim...bu ne tip ayak böyle:swoon:...ne yapmislar ya igrenc.
bakip bakip ALLAH ALLAH deyip duruyorum deminden beri.ayaga iskence bu
 

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
Giydikleri ayakkabının bir adı var mı bilmiyorum; ama onu çıkarmadıkları sürece estetik görünüyorlar sanki : )
 
K

Kaçak

Guest
İnanmıyorum neresi estetik ...
Toynak gibi yahu ...
töbe töbe ...
 
Üst