Çilek Reçeli

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Malzemeler


  • 4 kilo Çilek
  • 2 kilo Şeker
  • 1 tatlı kaşığı margarin veya tereyağ
  • Yarım limon suyu

  1. Öncelikle Çilekler ayıklanır, yaprakları temizlenir ve güzelce yıkanır.
  2. Tencereye yarısı konulur ve şekerin yarısı eşit şekilde yayılır.
  3. Kalan Çilekler de konulup kalan çilek de eşit yayılır.
  4. Reçele lezzet verecek kendi öz suyunu salması için 1 gece kapağı kapalı serin ortamda bekletilir.
  5. Suyunu salmış Çilekler ocağın üstüne alınır ve orta ateşte kaynamaya bırakılır.
  6. İyice kaynamaya başlayınca en ufak göze alınır ve kısık ateşte yavaş yavaş kaynayıp pişmeye bırakılır.
  7. Ara ara mutlaka karıştırılır.
  8. İlk etapta başından fazla ayrılmamanızı kontrollü olmanızı tavsiye ederim. Reçelin yavaş yavaş uzun süre pişmesi gerekiyor. Pişerken kesinlikle kapağını asla kapatmayın.
  9. Çilekler yumuşayıp yavaş yavaş artık reçel olmaya başladığı zaman köpüğü gidip pişince sıfır köpük olsun diye az miktar katı yağ eklenir, zaten hiç bir şekilde belli olmuyor ama çok fayda ediyor. Koymak istemeyen koymayabilir hiçbir sıkıntı olmaz.
  10. O şekilde de 5-10 dakika kaynayınca yavaş yavaş suyu azalmaya başlayan kıvama gelen reçele limon suyu ilave edilir ve 5-10 dakika daha o şekilde kaynatılır.
  11. Bayağı su bıraktığı için yine de biraz koyu sulu kalacak ama limon suyu da ilave ettiğimiz için sonradan soğuyunca kıvama geleceğini hesap ederek suyunu çok aşırı fazla çektirmemeye dikkat edin. Ama tam kıvama gelmeden de yam pişmeden kapatmayın.
  12. Reçel olduktan sonra sıcak sıcak özellikle kuru temiz kavanozlara doldurulur asla su olmaması gerekir.
  13. Sonra kuru kapak ile iyice sıkılır ve ters çevrilir.
  14. Soğuyunca hazır.
  15. Kapağı tutmuş olan reçelleri Uzun süre muhafaza muhafaza edebilirsiniz. Hemen tüketecekseniz Soğumadan kavanozlara koyup asla ağzını kapatmayın, yoksa küflenme yapar.
  16. İsteğe göre isteyen yarı ölçüsünü yapabilir. Ama zaten yarıdan da aşağıya düşüyor onu da hesap ederek yapmalısınız. Birde ne kadar fazla yaparsanız o kadar su salacağı için hep birlikte topluca pişmesi daha iyi oluyor kıvamı her şeyi ölçüsü tam oluyor.
cilek-receli-tam-kivaminda-aciklamali-1.jpg

cilek-receli-tam-kivaminda-aciklamali-2.jpg

cilek-receli-tam-kivaminda-aciklamali-3.jpg

cilek-receli-tam-kivaminda-aciklamali-4.jpg

cilek-receli-tam-kivaminda-aciklamali-5.jpg

cilek-receli-tam-kivaminda-aciklamali-6.jpg

cilek-receli-tam-kivaminda-aciklamali-7.jpg

cilek-receli-tam-kivaminda-aciklamali-8.jpg

cilek-receli-tam-kivaminda-aciklamali-10.jpg



http://www.nefisyemektarifleri.com/cilek-receli-tam-kivaminda-aciklamali/
 
Üst