Chp'de Kriz Üstüne Kriz

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
ETRO KEMAL, PARTİDEKİ GELİŞMELERDEN HABERSİZ

28 Ekim 2010 08:28

Partinin başına geçtiği günden itibaren 'partinin asıl başkanı' kim sorusuna cevap bulunamadı. Kılıçdaroğlu'nun başkanlığı CHP'liler tarafından pek benimsenemedi...

Yargıtay’dan CHP’ye son gelen ‘yeni tüzüğü uygulayın’ yazısı, partiiçi hesaplaşmaları alevlendirirken, kurultay kavgasına da yol açtı. Sav cephesi yazıya göre kurultaya gerek olmadığı iddiasında bulunurken, Baykalcılar, yazının kurultaya işaret ettiğini öne sürüyor. Gelişmelerden haberi olmayan tek isimse Genel Başkan Kılıçdaroğlu.

YARGITAY: 15 GÜN İÇİNDE BİZE BİLGİ VERİN

CHP’nin son kurultayda yürürlüğe girmesi kararlaştırılan tüzük değişikliğinin verilen önerge ile erteleme kararının hukuksuz olduğu, CHP genel merkezinin yok hükmünde olduğu uyarısı üzerine harekete geçen Yargıtay Başsavcılığı, CHP’yi dün gönderdiği yazıyla son kez uyardı. Başsavcılık yazısında, kurultayda erteleme kararının Siyasi Partiler Yasası’na aykırı olduğuna dikkat çekerek, yeni tüzük doğrultusunda hareket edilmesi uyarısında bulundu. Yargıtay, yazının partiye ulaştığı andan itibaren 15 gün içinde başsavcılığa bilgi vermesini de istedi. Yargıtay’ın yazısındaki “Yapılan tüzük değişikliklerine ilişkin hükümlerin kurultayda seçilecek organların seçimine doğrudan bir etkisinin bulunmadığı anlaşılmıştır” cümlesi de yeni tartışma başlattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, “Kurultaya ihtiyaç yoktur” dedi; ancak Baykalcı kanat kurultay iddiasında ısrarcı.

YARDIM KESİLİR PARTİ KAPATILIR

Konunun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gidebileceğini belirten Baykal’a yakın isimlerden CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, “AYM partinin 8 aydır hukuk dışı bir yönetimle yönetildiği gerekçesiyle partiyi devlet yardımından mahrum bırakabilir, kapatmaya gidebilir. Bir vatandaş ‘ben mağdur oldum, yetkisiz kurulun belirlediği liste geçerli değildir’ dediği anda YSK da listeleri iptal edebilir ki partinin seçime girememesi gibi bir sonuç ortaya çıkar. Harcamalarla ilgili de sorun yaşanabilir” dedi. Kurultay taleplerine karşı çıkan Hakkı Süha Okay ise, “Yazının içeriğini okumadan medya kuruluşlarına bildiriyorlar” dedi.

YAKIN İSİMLERİ SEÇTİRECEK

CHP Parti Meclisi (PM), tüzük değişikliğine gidilmediği için halen 20 kişiden oluşuyor. Güçlü genel sekreterlik makamını sona erdirecek olan yeni tüzük değişikliği ile Sav’ın yetkileri, merkez sağ partilerde olduğu gibi 13 genel başkan yardımcısına bölüştürülecek. Genel sekreterlik ise katiplik düzeyine indirilecek. Sav’ın PM’ye yine kendisine yakın isimleri genel başkan yardımcısı seçtirerek gücü yine elde tutacağı belirtiliyor.

Önce yazıyı göreyim

Konuyla ilgili görüşü sorulan Kılıçdaroğlu’nun Yargıtay’ın gönderdiği yazıdan haberdar olmayışı, gelişmeler hakkında kendisine bilgi verilmediği ihtimalini de gözler önüne serdi. Konu hakkındaki sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, “Eğer yazı böyle ise kurultaya gideriz. Yazı öyle değilse yazının gereği ne ise onu yaparız. Hukuk kuralları içinde gereği ne ise yerine getirilecektir” cevabı verdi. Kılıçdaroğlu, Yargıtay’ın 15 gün içinde tüzüğün yürürlüğe konulmasının istediğinin hatırlatması üzerine de, ‘’Biz de tüzüğü uygulamaya koyarız” dedi. Kılıçdaroğlu, karar verilmeden önce yazıyı görmesi gerektiğini de vurguladı. Gürsel Tekin’e yakınlığıyla bilinen gerçek gündem sitesindeki iddiaya göre de, ilk uyarı yazısını Kılıçdaroğlu’dan gizlediği ortaya çıkan Sav, son yazıyı da üç saat bekletip sonra CHP liderine telefonla bildirdi.

Kaynak: Star
 
Üst