Çerkeslerin Hayat Damarlarından Biri Olan 15 Leziz Yiyecek.

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Çerkes düğününe ya da toplantısına denk geldiysen lezzetiyle seni büyüleyecek bu yemeklerden yemeyi sakın ihmal etme. Bu tatlar, yemekle mutluluk arasındaki bağın vücut bulmuş halleridir.

1. Şıpsi pasta, şıpsibasta, şıpsibaste

56839b7e74cb434a5f6f4fd0.webp

Şıpsi pasta. Şıpsi tavuk ya da et olarak söyleyebileceğimiz yemek kısmı, pasta ise mısır ya da buğday unundan yapılan lapadır. Bir şıpsiden bir pastadan alınarak yenir. Tadını almak için başka şeyler yememeniz i tavsiye ederim.

2. Abista, mamursa, mamrise

56839ba64f19d7af61708064.webp


Farklı bölgelerde yine farklı isimler alır. Çerkes peyniriyle servis edilir. Yanına da bolca yoğurtlu ya da sütlü yiyecekler konulur. Ana yemek olmasa da ana yemek görevi görür. Karnınızı doyurabileceğiniz türden mezelerdir.

3. Lepsi

56839bfa4f19d7af61708067.webp


Kuzu ya da dana etlerinin uzun süre pişirilmesiyle ortaya çıkan etli yahni yemeğidir. Kemikli ya da kemiksiz olarak pişirilebilir. Yanına mutlaka abista gerekir. Özellikle kemiklisinin hayranı çoktur.

4. Haluj

56839c164f19d7af6170806b.webp


Haluj, hıngel, hınkal, hambal ya da hampal denilir. Patates, kıyma ya da peynirle hazırlanan Çerkes mantısıdır. Anlatılmaz bir lezzeti vardır.

5. Halvane

56839c3963a835b356113006.webp


İsminden helvayı andırsa da aslında kendisi bol yumurtalı bir açmadır. Üzeri yumurtalanarak fırına atılır ve böyle servis edilir. İnce ve yuvarlak şekilde hazırlanır.

6. Metaz

56839c535eebe48a60313c84.webp


Buğday unundan hazırlanan hamurun içine peynir konulur ve ardından kapatılan hamurlar suda pişirilir. Birazcık mantıyı hatırlatsa da aslında tam olarak değildir.

7. Corme

56839c66771ea70a674301bb.webp


İçi doldurulan bağırsaklar ocaklarda ısıtılarak kurutulur. Ardından kış aylarında farklı zamanlarda kızartılarak yenir. Ana yemeklerin en oturaklılarından bir tanesidir.

8. Velibah

56839c8d4f19d7af61708090.webp


Gözlemelerin sacta hazırlanmış halidir. Üzerinde tereyağ eritebilir, dilediğiniz reçelle yiyebilirsiniz. Kahvaltıların kraliçesi sayılır.

9. Gınnış

56839ca1aec77b2867380b75.webp


Mantı hamuru gibi açılan hamurdan kareler kesilir ve bir tarafından diğer tarafına yuvarlanır. Ardından tavuk suyunda kısa bir süre pişirilir. Didiklenmiş tavuk ve tavuk suyuyla servis edilir.

10. Gubate

56839cb6771ea70a674301bd.webp


Üçgen şeklinde hazırlanan açmalara benzer. İçine patates ya da kıyma konulabilir. Üç tarafından açık, ortalarından kapanacak şekilde yapılır. Arasına tahin, üzerine pekmez sürülür.

11. Ape yeşek

56839ccd4f19d7af61708096.webp


Kendisini lokma gibi düşünebilirsiniz. Kızartılan hamurların üzerine dökülen şerbetle çıkan sesi tarif edemiyoruz. Bunun yanı sıra şerbete bal eklenir.

12. Hurmisa

56839ce24f19d7af61708098.webp


Çerkeslerin en sevdiği bir diğer tatlıdır. Şerbetli bir tatlıdır ve içindeki badem içtiğiniz çayla bütünleşir. Sabah akşam yemek isteyebilirsiniz.

13. Jijig

56839cf7771ea70a674301c1.webp


Kalın bir hamur hazırlanır, üzerine kuşbaşı kesilmiş kuzu ya da dana eti gelir. Fırına verilir ve bekleyiş dolu dakikalar başlar. Çünkü gelen yemek hem doyurucu hem de lezzet deposu olur.

14. Haliva

56839d127a66fcfc57fabd41.webp


Haliva çiğ böreğin neredeyse kankasıdır. Tavada tereyağında pişirilir. Böylece hem lezzet dolu kokar hem de tereyağının tadı hamura geçer.

15. Şelame

56839d28771ea70a674301c3.webp


Yanında dilediğiniz reçel ya da kahvaltılıkla tüketebilirsiniz.
Bonus: Çerkes Tavuğu


56839d45771ea70a674301c5.webp




Listeye baş tacı olabilecek kadar güzel ancak bir o kadar da yanlış bilinen bir yemektir Çerkez tavuğu. İyi bir Çerkez tavuğu ince ince didilir, acıka ve ceviz havanda uzun uzun dövülür. Altın günlerinin en prestijli konuğudur.
 

nefahtü

Kıdemli Üye
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Tepkime puanı
337
Puanları
0
Konum
istanbul
Sayın Ebu Computer leziz görünen bu yemek ve tariflerinden ve de resimlerinden 90 kilo ya gelmeden uzak durun derim...
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
7 9 11 13 haricinde diğerlerini yedim.

7 numara mumbar dolmasına benziyor ama mumbar değil.

İçine sucuk içi gibi bir malzeme dolduruluyor.

Yani bir nevi sucuk.

9 numara yani Gınnışı yedim aslında ama yapan ehli değildi. Aslına uygun mu yaptı bilmiyorum.

O nedenle onuda yemedim sayıyorum.

Bu Gınnış bana hep Arap aşı yemeğini hatırlatıyor.

İkisinde de ortada bir sos var, ikisi de sosa batırılıyor, ikisi de hamur kıvamında.

Gınnış ve Arap aşı ile elbet bir gün bir yerde karşılaşırız.

Selam ve dua ile..
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Bence rejim nedeni ile bu konular fazlası ile dikkatinizi çeker oldu. :laugh:

Selam ve dua ile...
 

kilicarslan

Kıdemli Üye
Katılım
14 Mar 2013
Mesajlar
4,054
Tepkime puanı
41
Puanları
0
1 in adi sipsi mi? Ilk duydum . "Lelebisi" diyoz biz ona .
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Biz derken siz nereden ?

Hangi dil Lelebisi ?
 
Üst