Cep telefonunuzu konuşarak şarj edin

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
Telefon başında uzun sohbetler yapanlar sadece konuşarak pillerini şarj edebilecek



Haber, Advanced Materials adlı bilim dergisinde makaleleri yayınlanan Young Jun Park ve Sang-Woo Kim adlı Koreli iki bilim adamı cep telefonlarını sadece konuşarak şarj edebilmenin mümkün olduğunu kanıtladı.

Aslında sistem oldukça basit bir mantığa dayanıyor. Bildiğiniz gibi hepimizin kullandığı hoparlörler elektriksel sinyali sese dönüştürüyorlar. Bu süreci tersine çevirecek bir mekanizma kurduğunuzda ses dalgalarının elektriğe dönüştürülmesi de fiziksel olarak gayet mümkün.

Bu teknolojinin başka alanlara da uygulanması için çalışmalar yapılıyor. Örneğin, büyük şehirlerde ve otoyolardaki trafik gürültüsünden, trenlerin çıkardığı gürültüden uygun mekanizmalar kurularak elektrik elde edilebiliyor.

Bu iş için piezo elektrik özelliği olan maddelerle oluşturulmuş düzeneklere ihtiyaç duyuluyor. Çevremizde bu özelliğe sahip oldukça bol miktarda madde olduğu için üretim maliyeti de çok yüksek olmuyor.

Bilim adamları yapılan son denemelerde 100 desibel yüksekliğindeki gürültüden 50 milivolt elektrik üretmeyi başarmışlar. Şimdi çok daha az bir gürültüyle daha yüksek elektrik enerjisi üretmek için çalışmalar yapılıyor.

 

m-angel

Nam-ı diğer TÜRBEDAR
Katılım
20 Eyl 2007
Mesajlar
1,629
Tepkime puanı
260
Puanları
0
Yaş
55
Tam eşime göre. Böylece sürekli sarj aletim nerde demesinden kurtuluruz. :)
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
teknoloji almis basini ucmus ben baya geri kalmisim :)
 
Üst