Cep telefonlarına gelen dolandırıcılık vaatleri

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Bakan'a gelen 'kazandınız' SMS'i foyayı çıkardı



Bakanın uyarısı üzerine SMS dolandırıcılarının peşine düşen Reklam Kurulu, yaptığı ilk incelemelerde 'Tebrikler, hediye kol saati kazandınız', 'Elektrik faturanızda yüzde 40'a varan indirimden yararlanın' gibi vaatlerin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Reklam Kurulu, mesajı gönderen şirkete yaklaşık 7 bin lira idari para ve reklam durdurma cezası verdi.


Dolandırıcıların hedefi olan Ergün, "Rahatsız oldum ve takibin yapılması için ilgili arkadaşlara ilettim." dedi. Bilişim teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte sahtekarlık ve dolandırıcılığın yeni bir boyut kazandığına işaret eden Ergün, "Vatandaşlarımızın bilişim teknolojilerini kullanırken son derece dikkatli olması ve bu tür mesajlara itibar etmemesi gerekir. Bu tür mesajlarla karşılaşanlar ilgili yerlere, bakanlığımıza ve Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'müze iletmesi halinde gereken yapılacaktır." dedi.

Vatandaşlara SMS gönderimlerini mercek altına alan Sanayi Bakanlığı bir şirketin 'Tebrikler! Hediye kol saati kazandınız. Hemen ... numarasını arayın. Hem kol saatinizi alın, hem de elektrik faturanızda yüzde 40'a varan indirimlerden yararlanın' mesajlarını incelemeye aldı. Reklam Kurulu, mesajların hangi tarihler arasında kaç kişiye gönderildiği, mesajların gönderildiği telefon numaralarının nerelerden temin edildiği, vaat edilen mal ve hizmetlere sahip olma şartları, elektrik faturalarında yüzde 40'a varan indirimlerin hangi şartlarda ve nasıl gerçekleştirildiği hususlarındaki detaylı açıklamaları ilgili firmadan istedi. İncelemelerde elektrik faturalarını düşürdüğü ileri sürülen cihazın böyle bir etkisinin olmadığı tespit edildi. İnceleme sonucunda Bakan Ergün'e sunulan raporda, "EPDK'nın hazırlamış olduğu Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esasların 8. maddesinde 'Reaktif enerji tarifesinde; mesken aboneleri, aydınlatma aboneleri, tek fazla beslenen aboneler, bağlantı gücü 9 kilovata kadar olan abonelerde reaktif enerji tarifesi uygulanmaz' hükmü gereği bahsi geçen cihazı kullanan abonelerde faturaya yansıyan herhangi bir tasarruf söz konusu olmadığı, dolayısıyla inceleme konusu reklamlarda yer alan 'Elektrik faturanızda yüzde 40'a varan indirimlerden yararlanın' şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı." denildi.
Cep telefonunun artışına paralel SMS dolandırıcılarının sayısındaki artış dikkat çekiyor. Kontör ve kredi dolandırıcılığı oldukça yaygın. Kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerin, telefonla aradıkları vatandaşların kontör ve paralarını dolandırdıkları yolundaki şikayetlerin artması üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü dolandırıcılara karşı gönderdiği SMS ile uyardı.


Cep telefonlarına gelen dolandırıcılık vaatleri
Tebrikler, hediye cep telefonu kazandınız.
Elektrik faturanızı yüzde 40 düşüren cihaz.
Daha az cep telefonu faturası ister misiniz?
Tebrikler kol saati kazandınız, bu mesajı yanıtlamanız yeterli.
Araba çekilişine katılmak için ... numarasına mesaj gönderin.
Hediye kontör kazandınız?
10 bin lira kazandınız.
Yirmi TL yükleyin bir araç kazanın.
X ürünü kapağı altındaki şifreyi gönderin, oturma grubu kazanın.
Kampanyadan kazandığınız 10 bin TL'lik kontör hattına yüklenmiştir.
ZAMAN
 

redyellow

Kıdemli Üye
Katılım
20 Nis 2010
Mesajlar
2,262
Tepkime puanı
875
Puanları
113
Konum
ankara
Web sitesi
redyellow.besaba.com
Aman haaaa... çok dikkatli olun, şurdan hediye kazandınız şurayı arayın vs. diye gelen mesajları hemen silin. Kudurdu bu hırsızlar.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
"Tebrikler, kol saati kazandınız mesajı cezalandırıldı." haberine Tüketiciler Birliği'nden tepki...

Konuyla ilgili gelişmeleri değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek aşağıdaki açıklamayı yaptı.

Sanayi Bakanı Nihat ERGÜN bey'in cep telefonuna saat kazandınız mesajı gidiyor. Gidiyor gitmesine ama bu firma cezalandırılıyor.

Buraya kadar güzel... Peki, şimdiye kadar vatandaşa milyonlarca bu türden mesajlar gitti, ne yaptılar şimdiye kadar!. kocaman bir hiç tabi ki.

Şimdi şu soruları sormak lazım;


  1. Bu veya bu tür işler yapan firmalar vatandaşın cep numaralarını nereden ve nasıl temin ediyorlar?
  2. Numarayı veren firma veya kurumlara ne gibi yaptırım uygulanmıştır?
  3. Bu firmalar hakkında "cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak" ve "nitelikli dolandırıcılık" tan Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuş mudur?
  4. Benzer faaliyetler içinde bulunan diğer firmalara bugüne kadar ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?
  5. Bakanlık bugüne kadar bu tür firmalar tarafından mağdur edilmiş vatandaşların paralarının iadesi için ne gibi bir çalışma yapmıştır.
  6. Mağdur olan vatandaşların Manen tazmin edilmesi için bir yasal çalışma düşünülmekte midir?
  7. Bu firmaların cezalandırılması için aldatmaya yönelik bu mesajların illa ki bir Bakan'ın telefonuna gelmesi mi bekleniyordu?
Bu türden sorular çoğaltılabilir aslında...

Ben aylar önce bu firmanın yetkilisi ile görüşmüştüm ismi de aklımda kaldığı kadarıyla "Murat"tı. Bu adam gayet pişkin bir vaziyette kimseyi zorlamadıklarını söyleyebilecek kadar pervasız, numaraları nasıl temin ettiklerine dair de bilgi vermemekte ketum birisiydi.

İyi de sayın Bakan bunu halka nasıl izah edecektir acaba...



http://haber.gazetevatan.com/bakani-zorda-birakan-hediye-mesaji/347724/1/Gundem
 
Üst