Cengiz Duman / Kur'an Perspektifiden Üç Kral İki Peygamber

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
kuran-kissalarinin-tarihselligi_cengiz-duman_ekin-yayinlari_kapak.jpg




Ekin Yayınları'ndan Yeni Kitap: "Kur’an Kıssalarının Tarihselliği"


Kur’an kıssaları üzerinde yaptığı titiz araştırmalarla tanınan Cengiz Duman’ın ilk kitabı çıktı.

Kur’an kıssaları üzerinde yaptığı titiz araştırmalarla tanınan Cengiz Duman’ın ilk kitabı, “Kur’an Kıssalarının Tarihselliği adıyla Ekin Yayınları tarafından basıldı.
Cengiz Duman, bu eserinde Kur’an kıssalarının vakiîliğini; yaşanmış gerçek olaylar mı yoksa temsilî anlatımlar mı meselesini etraflıca inceleyerek kıssaların yaşanmışlığına yönelik oluşturulmaya çalışılan şüphelere cevap veriyor.
264 sayfadan oluşan kitapta 12 bölüm yer alıyor. Bazı bölüm başlıkları şunlar:
- Kur’an Kıssaları ve Arap Toplumu Arka Plan İlişkisi
-
Halefullah ve Cahiliye Dönemi Arka Planı
- Taha Hüseyin ve Mekke’ye Yerleşim Kıssası Vakiiliği İddiaları
-
Kur’an Kıssalarında Tarihsellik Unsurları
-
Kıssaların Dili Kitabı ve Ashab-ı Kehf Kıssası Orijini
-
Habil-Kabil Kıssası Tarihselliği
-
Zülkarneyn Kıssasında Sembolizim ve Vakiîlik Olgusu
-
Yakup Peygamber Kıssası ve Anakronizm
-
Süleyman Kıssası Üretim ve İstihdam Anlatımlarının Tarihselliği
Kur’an öğrencilerinin Allah’ın mesajını anlama çabasına ciddi katkıları olacağına inandığımız bu değerli eseri okuyucularına kazandıran araştırmacı-yazar Cengiz Duman ve Ekin Yayınları’na teşekkür ederiz.
HAKSÖZ-HABER



Arka Kapak Yazısı
“Kur’an-ı Kerim’in en önemli anlatım metodu olan kıssalar, yarısından fazlasını teşkil etmektedir. Kıssaların, Kur’an içerisindeki bu cesamet ve önemine rağmen, mücmel (kısa-öz) olarak beyan edilmiş olmaları, onların doğru anlaşılmasında çeşitli sorunlar ortaya çıkmasına neden olmuştur. İslam Âlimleri var olan bu mücmelliği aşmada Kur’an perspektifinde gerekli ve yeterli bir metodolojiyi oluşturamadıkları için de bin dört yüz elli yıllık süreçte kıssaların mücmelliğini aşmak adına yaptıkları İsrailiyat ve indi nitelikli rivayetçilik anlayışı ile tefsir ve siyer kitaplarını Kur’an’a aykırı olarak, türlü gaybi ve spekülatif yorumlarla doldurarak, Kur’an kıssalarını mesajlarına ve amaçlarına muhalif mufassal anlatılar haline getirilmişlerdir.
Kur’an kıssaları hususunda oluşan bu olumsuz durum karşısında tepkisel olarak; son yüzyılın Modernist yaklaşımcıları olan Taha Hüseyin ve Halefullah ve bunların yerel takipçileri; kıssalardaki mücmelliği onları edebî, temsilî, mitolojik, v.b çeşitli kategorilere ayrıştırarak algılama gayretine düşmüşlerdir. Bu modernist yazarlar, yaptıkları rasyonel yorumlarla kıssaları tezyif ederek, onları tarihsel/vakii/gerçek olma konumundan çıkarmaktadırlar. Bu gaye ile yaptıkları yorumlarda Cenabı Hakk’ı; Cahiliyye Arap arkaplanından aldığı mitolojik-hurafe, gerçek olmayan şahıs ve olaylardan, dini amaç uğruna modifiye ettiği kıssalar vazettiği iddiasındadırlar. Elinizdeki kitap Kur’an’ın nüzulü ile günümüz arasındaki süreçte oluşan Kur’an kıssaları ile ilgili ifrat ve tefrit nitelikli olduğunu düşündüğümüz bu görüşleri incelemek ve sorgulamak amacındadır.”
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Kur'an Perspektifiden Üç Kral İki Peygamber, Cengiz Duman


385646.jpg


Spesifik olarak günümüz Türkiye’sinde İslami camiada başlatılan; İslam sosyalizmi, insanların ekonomik yönden eşitliği, kenz (servet yığma) gibi siyasal, sosyal ve iktisadi açıdan polemik ve spekülasyon konularında, Süleyman ve Davud kıssaları ve onun mesajları önemli bir örneklik arz etmektedir. Dolayısıyla Türkiye’deki İslami camianın aktüel gündemi açısından bakıldığında, Davud (as) ve Süleyman (as) peygamberlerin kıssaları, daha bir önem arz etmektedir.
Kıssaların doğru anlaşılması konusunda sahih bir metodoloji geliştirilememiş olması, bu alanda keyfi ve İsrailiyyat’a dayalı yorumların yapılmasına, böylece Kuran’ın yarısından fazlasını oluşturan Kuran kıssalarının doğru bir biçimde anlaşılamamasına yol açmıştır.
Biz bu kitapta, geleneksel hale gelmiş bu yanlış yaklaşımları terk ederek, Kuran perspektifinde, önceki ilahi kitapların verilerinden yararlanma yöntemini benimseyerek, Kur’an’da anlatılan Talût, Davud ve Süleyman kıssalarının; Kur’an’ın nüzul yapısı ve derlenmesi gereği oluşan parçalı, dağınık ve mücmel/kısa anlatımlarını, yine Kur’an perspektifinde Tevrat’ın Talût, Davud ve Süleyman kıssalarının tarihsel anlamdaki verileri ile mufassallaştırarak; biyografik, kronolojik ve diğer tarihsel detayları ile yüklü bir biçimde sunduk.
 
Üst