Cemil İpekçiye Kötü Haber : Artık Medresede Defile Yapamıyacak.

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
MARDİN'de, bazı kesimlerin tepkilerine rağmen, modacı Cemil İpekçi'nin defile düzenlediği Kasımiye Medresesi'nin müzeye dönüştürülmesi kararlaştırıldı.

Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, medresinin müzeye dönüştürülmesi fikrine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da destek verdiğini belirterek, "Burada fiilen kullanılan bir cami var. Buna da saygı göstermek gerekir" dedi.

Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Beşir Ayanoğlu, muhafazakar kesimlerin tepkisini çeken moda tasarımcısı Cemil İpekçi'nin 'Bir Doğu Masalı Dört Mevsim' defilesi ile gündeme gelen tarihi Kasımiye Medresesi'nin, sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilim adamı ünvanını taşıyan Ebul-iz El Ceziri'nin eserlerini sergileceği müzeye dönüştürüleceğini açıkladı. Ayanoğlu, Cemil İpekçi'nin defilesini kastederek, medresede bu tür etkinliklerin önüne geçmek için medreseyi müze haline getireceklerini söyledi. Ayanoğlu, şöyle dedi:

"Kasımiye Medresesi'ni ünlü İslam alimi ve dünyada ilk robotu yapan Ebul-iz El Ceziri'nin otomatlarının sergileneceği müzeye dönüştürme kararı aldık. Medresenin konsepti ile ilgili önümüzdeki hafta yapılacak kent konseyinde konuyu gündeme getireceğiz."

Belediye Başkanı olması nedeniyle Mardin'de oluşan tepki ve şikayetler sonrası hassasiyetleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la görüştüğünü anlatan Ayanoğlu şöyle dedi:

"Kasımiye Medresesi'ni konumunu kendisine anlattıktan sonra burasının müze olarak kullanılması için karar verdik. Burada fiilen kullanılan bir cami var. Buna da saygı göstermek gerekir. Bu çok önemlidir. İnsanları kutuplaştırıcı eleştirilerden müzakereci yöntem kullanılmalıdır. Diyalog olmadan demokrasi olmaz. Farklı düşünceler arasında dialog olmadan hakikate ulaşamayız. Defile öncesi ve sonras yaşanan tartışmalar medresenin müze dönüşmesi ile son bulacağına inanıyorum. El-Cezeri, tarihte sibernetiğin kurucusudur. Sibernetik; haberleşme, denge kurma ve ayarlama bilimidir. İnsanlarda ve makinelerde bilgi alışverişi, kontrolü ve denge durumunu inceler.

aktifhaber
 
Üst