Çayın içine bal koymayı unutmayın

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
43


İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yapılan bir araştırma, Türk insanının vazgeçilmez içeceği olan çayın balla tatlandırılması durumunda antioksidan değerinin arttığını ortaya koydu.


İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çayın içeriğindeki polifenoller sayesinde güçlü bir antioksidan olduğu gerçeğinden yola çıkarak yaptıkları araştırmada, diğer bir antioksidan kaynağı olan bal ile tatlandırıldığında ortaya çıkan etkiyi ölçtüklerini söyledi.
Birçok hastalığın oluşum ve gelişiminde risk azaltıcı etkisi olan antioksidan maddelerle ilgili yapılan araştırmada, Türk insanının çok sık tükettiği çayın içeriğindeki antioksidanların hangi koşullarda, nasıl etkilendiğini incelediklerini anlattı.
Balın bileşiminde de antioksidan özelliğe sahip polifenoller bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Boyacıoğlu, şöyle devam etti:
''Çay ve bal günlük yaşamımızın iki vazgeçilmez gıda maddesi. Araştırmamızda antioksidanca zengin bu iki gıda maddesinin bir arada kullanımının nasıl bir sonuç vereceğini görmek istedik. Çalışmada, sonuçları etkileme açısından fark yaratıp yaratmadığını görebilmek için çam balı, poliflora (karışık bölgelerden toplanmış), yöresel (Şemdinli) ve monoflora (ayçiçeği) olmak üzere 4 çeşit bal kullandık. Bu karışımı farklı sıcaklıklardaki içilmeye hazır çaylara karıştırdık.
Çaya bal ilavesinin yapıldığı farklı sıcaklıkların balın HMF (hidroksimetilfurfural) ve diastaz değerleri (doğal enzimler) üzerine etkileri de analiz edildi. Toplam fenolik madde içeriğinin balın çaya ilave edildiği bütün sıcaklık derecelerinde yükseldiği gözlemlendi. Bu artış yüzde 25-35 aralığında gerçekleşti.''
Benzer şekilde balın çaya ilave edildiği tüm sıcaklık derecelerinde toplam antioksidan kapasitesinde de artış gözlendiğini belirten Boyacıoğlu, ''Bu artış 70-90 derece aralığında ortalama yüzde 50 oranlarında gerçekleşti'' dedi.
Öte yandan Prof. Dr. Boyacıoğlu'nun yönettiği araştırma sonuçlarının İrlanda'da gerçekleştirilen EFFoST Gıda ve Sağlık Kongresi'nde de sunulduğu, katılımcılardan büyük ilgi gördüğü öğrenildi.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
43
Bal, çayın antioksidan değerini arttırıyor


Gıda Mühendislerinin yaptığı araştırma, balla tatlandırılan çayın antioksidan değerinin ortalama yüzde 50 oranında arttığını ortaya koydu.
Araştırmayı, İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü gerçekleştirdi. Çayın, içeriğindeki polifenoller sayesinde güçlü bir antioksidan olduğu gerçeğinden yola çıkıldı ve diğer bir antioksidan kaynağı olan bal ile tatlandırıldığında ortaya çıkan etki ölçüldü.
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, birçok hastalığın oluşum ve gelişiminde risk azaltıcı etkisi olan antioksidan maddelerle ilgili yapılan araştırmada, Türk insanının çok sık tükettiği çayın içeriğindeki antioksidanların hangi koşullarda, nasıl etkilendiğini incelediklerini anlattı.
Balın bileşiminde de antioksidan özelliğe sahip polifenoller bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Boyacıoğlu, araştırma hakkında şunları söyledi:
''Çay ve bal günlük yaşamımızın iki vazgeçilmez gıda maddesi. Araştırmamızda antioksidanca zengin bu iki gıda maddesinin bir arada kullanımının nasıl bir sonuç vereceğini görmek istedik. Çalışmada, sonuçları etkileme açısından fark yaratıp yaratmadığını görebilmek için çam balı, poliflora (karışık bölgelerden toplanmış), yöresel (Şemdinli) ve monoflora (ayçiçeği) olmak üzere 4 çeşit bal kullandık. Bu karışımı farklı sıcaklıklardaki içilmeye hazır çaylara karıştırdık.


ANTİOKSİDAN KAPASİTESİNDE YÜZDE 50 ARTIŞ
Çaya bal ilavesinin yapıldığı farklı sıcaklıkların balın HMF (hidroksimetilfurfural) ve diastaz değerleri (doğal enzimler) üzerine etkileri de analiz edildi. Toplam fenolik madde içeriğinin balın çaya ilave edildiği bütün sıcaklık derecelerinde yükseldiği gözlemlendi. Bu artış yüzde 25-35 aralığında gerçekleşti.''
Benzer şekilde balın çaya ilave edildiği tüm sıcaklık derecelerinde toplam antioksidan kapasitesinde de artış gözlendiğini belirten Boyacıoğlu, ''Bu artış 70-90 derece aralığında ortalama yüzde 50 oranlarında gerçekleşti'' dedi.
Öte yandan Prof. Dr. Boyacıoğlu'nun yönettiği araştırma sonuçlarının İrlanda'da gerçekleştirilen EFFoST Gıda ve Sağlık Kongresi'nde de sunulduğu, katılımcılardan büyük ilgi gördüğü belirtildi.
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Çayı şekersiz içenler ne yapacak peki :)
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
cay cayiktan cikar ozaman ...ben katmam
 

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
36
Konum
forvet arkası
Osmanlı çayıydı sanırım tarihi bursa hamamında içmeye kalktığımız.Orada şeker yerine bal veriyorlar değişik bir tat.
 

türkü

Kıdemli Üye
Katılım
18 Tem 2007
Mesajlar
4,973
Tepkime puanı
975
Puanları
0
kahvaltıda ısrar ve inatla çay içmek isteyen kızımın çayına da ben bal katıp veriyorum..meyve suyu, süt içmeme tercihine binaen işe yarar bişey geçsin bogazından deyu :D
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
sogutacaksiniz cocuklari sütten caydan ve o bali her neye katiyorsaniz artik...:)
annem bende uygulamis simdi icemiyorum sütü ...ama bünye saglam onu söylim yani :D
 

türkü

Kıdemli Üye
Katılım
18 Tem 2007
Mesajlar
4,973
Tepkime puanı
975
Puanları
0
senin kadar kendini bilecegi yaşa gelsin söz tercihlerine saygı gösterecegim..ama şimdi benim sözüm geçer kusura bakmasın küçük hanım :D
 

Hamra_

Profesör
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
950
Tepkime puanı
229
Puanları
0
Bal ve pekmez...Allah şifa niyetine, muhtaç etmesin dediğim iki nimet...
Bir türlü sevemedim...
 

Mahpeyker

Kıdemli Üye
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
4,456
Tepkime puanı
742
Puanları
0
damak alışkanlığına bağlı bence birazda
insan isterse alışır ve zamanla balsız yapamaz :)
anneciğim sağ olsun her sabah ballı ,zencefilli bitki çayı yapar
herkese tavsiye ederim bende ,balı her türlü çaya koymak lazım ,çok güzel oluyor :)
 

Hamra_

Profesör
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
950
Tepkime puanı
229
Puanları
0
damak alışkanlığına bağlı bence birazda
insan isterse alışır ve zamanla balsız yapamaz :)

Sanırım ben istisnayım o zaman : )
Amcamlar arıcıkla ilgileniyo ve evimizden taze bal hiç eksik olmaz(her çeşitiyle) hamdolsun...
Yine de benim sevemediğim bir nimet : )
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
sizde bali ekmek üzerine sürün :) tereyagli yada krem peynirli ....valla misss gibi :)
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
dermisim deme denee pisman olmazsin :)
 

cicek demeti

Sükut
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
11,683
Tepkime puanı
3,778
Puanları
0
c o kkkkk bak begendigimden harfleri bile yazamiyorum :) ooohh yaa aaa nefisssssss :)
 

cicek demeti

Sükut
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
11,683
Tepkime puanı
3,778
Puanları
0
sagolasin can doktorum bende cok paniktim bir sakinlestiren yok idi iyiki varsin...can kardes tesekkurler :)
 
Üst