Çayı çok tüketmek susuz bırakıyor

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
Çayı çok tüketmek susuz bırakıyor
16 Ağustos 2010 Pazartesi 17:43

Sahurda çok çay tüketerek vücudunuzu susuz bırakmayın.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Aliye Özenoğlu, “Çok çay içilmesi vücudun susuz kalmasına neden olur. Bu nedenle, sahurda çay içmek isteyenler açık ve limonlu 1-2 bardak ile yetinmelidir. İftarda çay tüketmek isteyenlerin yemekten en az 1 saat sonra çay içmeye dikkat etmeleri yararlı olur” dedi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd.Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, Ramazan ayında oruç tutan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ramazan ayıyla birlikte yorulan vücuttaki tüm sistemlerin dinlendiği ve metabolizmanın da yeniden düzenlendiğini belirten Özenoğlu, beslenme saatlerinin değişmesine rağmen, günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranlarının aynı kaldığını belirtti. Sahurda aşırı çay içilmemesi gerektiğini açıklayan Yrd.Doç.Dr. Aliye Özenoğlu, şöyle dedi:

“Çayın içerdiği teofilin maddesi idrarla su atımını artırır, vücudun susuz kalmasına ve sodyum-potasyum dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle, sahurda çay içmek isteyenler açık ve limonlu 1-2 bardak ile yetinmelidir. İftarda çay tüketmek isteyenlerin ise yemekten en az 1 saat sonra çay içmeye dikkat etmeleri yararlı olur.”

Yrd.Doç.Dr. Özenoğlu, öğünleri 2 ana öğün yerine, iftar, akşam yemeği, yemek sonrası ara ve sahur olmak üzere 4 öğüne bölünmesinin daha yararlı olacağını bildirirken şöyle konuştu:

“İftarı çorba ve kahvaltılıklarla hafif geçirmeli, yarım saat kadar sonra akşam yemeği ve bundan 2 saat sonra da ara öğün yapılması daha doğru olur. Yemekte kızartılmış, kavrulmuş, yağ içeriği yüksek besinler yerine haşlama, ızgara ve fırında pişirilmiş sebzeler, et yemekleri ve salataların tercih edilmesi gerekir.”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Özenoğlu oruç sebebiyle kabızlık, sindirim güçlüğü ve şişkinlik, halsizlik ve yorgunluk, şeker düşmesi ve kas krampları gibi çeşitli sağlık sorunlarının da ortaya çıkabileceğini söyledi.

http://www.haber5.com/cayi-cok-tuketmek-susuz-birakiyor-haberi-94048.aw
 

umeyme

...'SessizLik'...
Katılım
31 Eki 2007
Mesajlar
1,833
Tepkime puanı
883
Puanları
0
Evet öylemiş,ondan sebep fazla tüketmemeye dikkat ediyoruz :)

Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
doktorları severim ama bu kadarı da gaddarlık...
günde bir iki bardak limonlu açık çay...
yok daha neler:)
ramazanda beş, diğer günlerde on bardak demli çaydan aşağısı bizi teselli etmez...
 

Nihle

Profesör
Katılım
5 Ara 2009
Mesajlar
1,981
Tepkime puanı
468
Puanları
0
Ne olursa olsun sahurda hep çay içerim iftarımı yapınca da çay içerim :) içerim işte :)
 

Azimli

Ordinaryus
Katılım
6 Nis 2008
Mesajlar
2,408
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Konum
bursa
her ramazan bu doktorlar durmadan açıklama yapar
millet bildiğini okur :D
 

reis

Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
10,901
Tepkime puanı
414
Puanları
0
Konum
Karadeniz
Doktor bizden iyi mi bilecek yav.
Bak bu sahurda 3 fincan çay içtim ama vücudum gayet sulu şuan itibariyle.. :)
 
Katılım
29 Tem 2010
Mesajlar
39
Tepkime puanı
12
Puanları
0
Çayın faydaları yanında zararları olduğu bir gerçektir, özellikle yemekle birlikte içilen çayın...Sahurda çay içmenin susamaya iyi geldiği ve susuzluğu önlediğine dair halk arasında yanlış bir kanı var bu arada.. Çay, tam tersine susuzluğu tetikler, diğer zararlarının yanında..

Peki oruçlu iken susamamak (ya da az susamak) için ne yapmak lazım diye sorulursa cevap kısa ve basit: ÇÖREKOTU

Efendimiz (aleyhissalatü vesselam)'ın mübarek Hadis-i Şerif'lerinde, "(mevtten) ölümden başka her hastalığa devadır" şeklinde övülmüş bulunan çörekotunun bir faydası da vücuttaki suyun vücutta daha fazla kalmasını, başka bir tabirle vücudun suyu daha uzun süre tutmasını temin etmektir...
Çeşit olarak hayvansal ve bitkisel 15 civarında protein vardır, bunlar fayda derecelerine göre değerlenir. Çörekotunda bulunan protein en değerli protein grubuna dahil olanlardandır..O sebeple her gün mutlaka sabah ve akşam birer çay kaşığı (tadına katlanıp) ağızda iyice çiğnemek suretiyle tüketmek gerekir..
Böylelikle ne hastalanırız ne de erken yaşlanırız inşaallah..
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
Uzmanlardan hayati `ÇAY` uyarısı.
17-08-2010 12:10

Resim_1282040027.jpg




Yazın bu sıcak günlerinde oruç tutuyorsanız bu uyarıları mutlaka dikkate alın. Diyetisyen Deniz Şafak, iftar yemeğinin hemen ardından çay içilip tatlı yenmemesi gerektiği uyarısında bulunarak iftarla sahur arasında da en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Bağcılar Belediyesi Ramazan çadırında konferans veren ünlü diyetisyen Deniz Şafak, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiğine dair önemli bilgiler verdi. Yemeğin hemen ardından çay içilip tatlı yenmemesi gerektiği uyarısında bulunan Şafak, iftarla sahur arasında da en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Sağlıklı beslenmede ilk önceliğin doğru kaynaklardan bilgi almak olduğunu ifade eden Şafak, "Sağlıklı beslenme vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri almaktır" dedi. Pek çok hastalığın en önemli sebebinin susuzluk olduğunu ifade eden Şafak, Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesiyle vücudun su ihtiyacının fazla olduğuna dikkat çekti. Dr. Şafak, hastalıklardan korunmak için iftarla sahur arasında en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi. Çay, meyve suyu, ayran gibi diğer içeceklerin suyun yerini tutmadığını anlatan Şafak, mutlaka su içilmesi gerektiğini vurguladı.
"ÇAY VE TATLIYI YEMEKTEN HEMEN SONRA ALMAYIN"
İftarın yapılmasının hemen ardından çay içilmemesi uyarısında bulunan Şafak, yemeğin hemen ardından içilen çayın vitaminleri öldürdüğünü söyledi. Yine tatlının da yemekle birlikte tüketilmemesi uyarısında bulunan Şafak, çay içmek veya tatlı yemek için yemeğin üzerinden 2 saat geçmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Şafak, tatlılardan da şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini gerektiğini vurguladı.
Sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu ifade eden Deniz Şafak, "Kilo problemi için 3 yaşında çocuklarla çalışıyorum. 3 yaşında çocuklar geliyorsa ne oluyor diye oturup düşünmemiz gerekiyor. Onun için bol meyve yemeli, sebzeli yemekleri tercih etmeliyiz. Et tüketimini ise ölçülü yapmalıyız. 2 kap sıcak yemek beslenme için yeterli" diye konuştu.

bugün
 

Nihle

Profesör
Katılım
5 Ara 2009
Mesajlar
1,981
Tepkime puanı
468
Puanları
0
Zaten tatlı, yemeğe başlamadan önce biraz yenilmesi gerekiyormuş sünnet imiş ..
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Biliyoz ama genede içiyoz... çaysız olmaaaz :)
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
Sıcak çayda kanser riski!

5c92388777.jpg
10.08.2010
Dumanı üstünde tutan çayı ne kadar sürede tuketmek gerek. Bilim adamları bunu da araştırdı. İşte sonucu:

Bir araştırmaya göre dumanı halen tüten, sıcak içeceği 2 dakika içinde tüketenlerin diğer kişilere göre gırtlak kanserine yakalanma riski 5 kat daha fazla.



İran'da yapılan ve Amerika'da da kabul görüp yayınlanan bir araştırmaya göre dumanı halen tüten, sıcak içeceği 2 dakika içinde tüketenlerin diğer kişilere göre gırtlak kanserine yakalanma riski 5 kat daha fazla.



Uzmanlar kanser riskini kendinizden uzak tutmak için 4 dakaika kadar içeceğinizin ılık hale gelmesini beklemenizi tavsiye ediyor.




Sıcak çayı sağlıklı hale getirmenin bir diğer yolu da bazılarımızın zaten tercih ettiği, limon sıkmak.



Bir parça limon suyu ihtiyacımız olan günlük C vitamini takviyesine katkıda bulunur ve çayın içindeki antioksidanların alımını arttırır.



Sanıldığının aksine İngilizlerin tercih ettiği çayın içine süt koymna yöntemi ise çayın kalbe yönelik olan tüm faydalarını yok eder
http://medya5.org/index.php?id=hoku&_id=3031&haber=Sıcak%20çayda%20kanser%20riski!.html
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
Çay bazı hastalıklardan koruyor ama...

Havaların soğumasıyla birlikte fazla tüketilen çay ve kahvenin aşırı tüketimine karşı uzmanlar u...



Tarih: 22.10.2010 14:57:09


http://www.addthis.com/bookmark.php...0540439074NXC&pre=http://www.ajans5.com/&tt=0 http://www.addthis.com/bookmark.php...0540439074NXC&pre=http://www.ajans5.com/&tt=0 http://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&username=xa-4bf22bbc4e818500

129359_tr.jpg





Ayrıca Aydemir, kahve tüketimine karşı dikkatli olunmasına dikkat çekerken çayın ise kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterdiğini belirtti.

Parkmed Tıp Merkezi doktorlarından Diyetisyen Afife Aydemir, ANKA’ya yaptığı açıklama ile vatandaşları günlük hayatımızın vazgeçilmezleri olan çay ve kahve tüketimi ve etkileri hakkında bilgi verdi.

-ÇAY VE KAHVE BAŞLICA KAFEİN KAYNAĞI-

Diyetisyen Afife Aydemir, başlıca kafein kaynağının çay ve kahve olduğuna dikkat çekerek “Kahvenin yaklaşık yüzde 1,2’si kafeindir. Bazen içilmeden dökülse de hepimiz gün içinde kim bilir ne miktar kafein almaktayız? Başlıca kafein kaynağı çay ve kahvedir. Kafein kola gibi gazlı içecekler tat vermesi için de eklenmektedir. Ayrıca çikolata’da keyifli bir kafein kaynağıdır. Genel kural bir fincan kahve için 7 gram kavrulmuş ve çekilmiş kahve kullanmaktır. Kahvenin yaklaşık yüzde 1,2’si kafeindir, bu hesaptan yola çıkarsak 84 mg kafein yapar” dedi.

Kafeinin bağımlılık yaratacağını kaydeden Diyetisyen Aydemir, kafeinin vücuda etkilerine yönelik ise şöyle konuştu:

“Kafein merkezi sinir sistemine etki ederek beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırıp stimulan(uyarıcı) etki yapar. Bu uyarıcı etki bizi uyanık tutar, 6 saat olan yarılanma süreci ile tekrar içme ihtiyacı doğar. İşte bağımlılık bununla başlar. Neyse ki sigara, içki bağımlılığından bahsetmiyoruz, çok daha masum ve hatta birçok durumda faydalı olarak değerlendirilebilecek bir bağımlılık. Kafeinin vücutta kalma süresi oldukça uzundur. Saat 18.00'de 200 mg kahve içseniz saat 24.00’de kafein miktarı 100 mg etkisini devam ettirir. Kahve çok fazla alınırsa çarpıntı, tansiyonda yükselme ve uykusuzluk yapar. Özellikle günde çok fazla kahve içenler bu olumsuz etkiyi yok etmek ve kahve keyfine varabilmek için kafeinsiz kahveyi tercih ederler.”

-ÇAY DİŞ ÇÜRÜMESİNİ ENGELLİYOR-

Diyetisyen Aydemir, çayın sudan sonra en çok tüketilen içecek olduğuna vurgu yaparak çayın kalp ve damar hastalıklarından ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterdiğini belirtti. Aydemir, çayın faydalarını ise “Çay; sebze, meyve, pekmez ve kırmızı şarapta bulunan flavanoidler bakımından zengin bir içecek olması nedeni ile kalp damar hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki göstermektedir. Yapılan çalışmalarda çay flavonoidlerinin güçlü antioksidan özelliğinden dolayı hücre ve dokuları serbest radikallere karşı koruyabileceğini göstermiştir. Çayın etken maddelerinde epigallokateşingallat (EGCG) metabolizmayı hızlandıran bir moleküldür. Özellikle yeşil çay bu özelliğinden dolayı fiziksel aktivite ile birlikte metabolizmayı hızlandırır” sözleriyle ifade etti.

Çayın yemekte tüketilmesinin demir emilimini olumsuz etkileyeceğini kaydeden Aydemir, çay içenlerde diş çürüklerinin ve böbrek taşının daha az görüldüğünü belirtti. Aydemir çayın risklerine karşı ise “Sağlıklı yetişkin bireylerde alınan kafeinin yüzde 99’u emilir ve alındıktan 5dk sonra tüm dokularda görülmeye başlar. Gebe ve emziklilerin 300mg (3 fincan) üzerinde kafein almaları düşük tehlikesine ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna neden olur. Sindirim sistemi hastalıklarında çayın ve kahvenin kontrollü tüketilmesi gerekir. Günde en fazla iki fincan kahve içilebilir. Kahve idrar söktürücü olduğu için kahveden sonra bol su içilmelidir. Kahvenin 3 fincandan fazla içilmesi osteoporoz denen kemik erimesini artırır.

Sonuç olarak sağlıklı yetişkin bireylerde günde 1–2 adet kahve, 5–6 fincan çay tüketilmesi vücut için yararlıdır” dedi.

Çay ve kahvelerdeki kafein miktarları:

Kafein İçecekler miktarı (mg)

Türk kahvesi(1 fincan) 57

Filtre Kahve(1 fincan) 135-200

Dekafein Kahve(1 fincan) 5

Demleme çay(1 fincan) 30-110

Cola(1 kutu) 30-56

Çikolata(60.gr) 10-55
ajans5
 

semih_TEK

Doçent
Katılım
2 Ocak 2007
Mesajlar
598
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Ben susayınca çay içiyom kardeş
susuzluğumu bile onla giderıyom
 
Üst