Bunları biliyor muyuz?

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
Plastik poşetin geri dönülmez hikayesi






Plastik torba yerine bez torba kullanın. Neden mi? Pervasızca kullandığımız plastik torbalar kuşların, balıkların, kaplumbağaların hayatlarını tehdit ediyor. Toprakta, suda birikiyor. İşte çarpıcı gerçekler…

Amerikan Doğayı Koruma kuruluşlarının araştırmalarına göre dünyada plastik torba kullanım adedi yılda yaklaşık 500 milyon ile 1 trilyon adet arası değişmektedir. (National Geographic News 2 Eylül 2003)
Bu torbaların geri dönüştürülen miktarı ancak yüzde 1’dir. Bir torbanın geri kazanımı, yenisini üretmekten kat kat pahalıdır. (Christian Science Monitor News Paper)
Geri dönüşüm projelerince 1 ton plastik torbanın işlenme ve dönüşümü 4,000 $’a mal olurken, bunların bilahare yeni olarak marketlere satışı sadece 32 $’dır. (Jared Blumenfeld - San Francisco's Çevre İdaresi Yöneticisi)
Öyleyse, bunca torba nereye gidiyor?
1975’teki bir araştırmaya göre, okyanuslarda dolaşan gemiler yılda yaklaşık 3.700.000 kg. plastik torbayı denizlere boşaltırlar... Dünya yüzeyi henüz bir plastik çöplüğüne dönmemişse, bunun nedeni denizlerin dibinin çöplük olarak kullanılmasıdır. (U.S. National Academy of Sciences)
Doğaya bırakılan torbaları rüzgâr uçurarak en ücra noktalara kadar ulaştırır. Izgaralardan sızarak kanalizasyon yolu ile deniz, göl ve nehirlere varır. Bunun içindir ki, Kuzey Kutbunda Spitzbergen yakınlarından, güneyde Falkland adalarına kadar geniş bir çevrede, deniz yüzeyinde sık sık plastik torbalara rastlanır.
Plastik torbalar, Amerikan sahillerinden toplanan atıkların yüzde 10’unu teşkil etmektedir.
Güneş ışığı, plastik torbalarda kimyasal çözümlemelere neden olur. Zaman içinde daha küçük ancak daha zehirli petro-polimerlere bölünürler... Ve bunlar da topraklarımızı ve sularımızı zehirler.
Sonuçta, bu mikroskopik partiküller besin zincirine girer.

İşte o zaman doğal hayatın geleceği enikonu tehlikededir. Balina, yunus, fok, deniz kaplumbağalarından başlayarak yaklaşık 200 farklı deniz canlısı, plastik torbalar nedeni ile hayatını kaybeder. Kuşlar boğulur.

Besin sanarak yuttukları plastiği hazmedemeyen kaplumbağalar ölür.
Öyleyse, çözüm nedir?
Bez torba kullanmakla haftada 6 plastik torbayı kullanımdan çıkartmış oluruz.
Bu da ayda 24 torba,
Yılda 288 torba,
Ortalama bir yaşam süresince de, 22,176 torba eder.
Ülkemizde her 5 kişiden sadece 1’ i bunu yapsa, yaşamımız süresince 31.046.400.000 plastik torba kullanımdan kalkmış olur.
Bangladeş plastik torba kullanımını yasaklamıştır. Çin, kullanımını paralı yapmıştır. İrlanda, Avrupa’da bir ilk olarak, 2002’de plastik torbaları vergilendirdi. Bugüne kadar plastik torba kullanımında %90 azalma kaydedildi. 2005’te Ruanda plastik torba kullanımını yasakladı.
İsrail, Kanada, Batı Hindistan, Botswana, Kenya, Tanzanya, Güney Afrika, Tayvan ve Singapur’da ise yasaklandı ya da yasaklanma yolunda adımlar atıldı. 27 Mart 2007’de San Francisco Amerika’da plastik torba kullanımını ilk yasaklayan şehir oldu. Oakland ve Boston yasaklama yolundalar.
Plastik alışveriş torbaları, petrol türevi bir termoplastik olan polietilen mamulüdür.
Dolayısıyla plastik torba kullanımındaki azalma, bir ülkenin dışa olan bağımlılığında da bir azalma demektir.
Çin, sadece torbaları paralı yapmakla, her yıl 37 milyon varil petrol tasarruf edecek.
Demek ki bir şeyler yapmak mümkün!
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
Dizüstü bilgisayarlara dikkat!

Perşembe, 07 Ekim 2010 06:04




Kucağınıza aldığınız dizüstü bilgisayarla uzun saatler boyunca çalışanlardansanız dikkat! Bu şekilde çalışanların cildinde kalıcı hasarlar meydana gelebiliyor... İsviçreli araştırmacılar açıkladı: Uzun süre dizüstü bilgisayarla çalışanlarda, ısıya maruz kalma sonucu, 'kızarmış cilt sendromu' görülüyor.
Kucağınıza aldığınız dizüstü bilgisayarla uzun saatler boyunca çalışanlardansanız dikkat! Bu şekilde çalışanların cildinde kalıcı hasarlar meydana gelebiliyor... İsviçreli araştırmacılar cihazı uzun süre dizlerin üstünde tutmanın, cildin bu süre boyunca ısıya maruz kalması sonucu lekeli bir görünüm alması anlamına gelen 'kızarmış cilt sendromuna' yol açtığına dair tıbbi bir rapor yayımladı.

Isındığını fark etmiş ama...

Bilim insanlarının incelediği vakaların birinde, birkaç aydır günde birkaç saat dizüstü bilgisayarda oyun oynayan 12 yaşındaki bir çocuğun sol kalçasında bu tür lekelerin oluştuğu görülmüş. Çocuk sağ tarafının dizüstü bilgisayar nedeniyle ısındığını fark ettiğini ama buna aldırmadığını söylüyor.
'Pediatri' dergisinde yayımlanan bir diğer vakadaysa lekeler ABD, Virginia'dan bir hukuk öğrencisinin bacağında oluşmuş. Genç kadını tedavi eden Dr. Kimberley Salkey, öğrencinin günde altı saat dizüstü bilgisayarla çalıştığını öğrenene dek sorunun kaynağını bulamadığını anlatıyor.
Son 10 yılda dizüstü bilgisayarlarla ilgili 10 vaka rapor edilmiş. Basel Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Andreas Arnold'la Dr. Peter Itin bu tür lekelerin kalıcı olabileceğini belirtirken, nadir olarak cilt kanserine neden olabileceği uyarısını da yapıyor.
Uzmanlar ayrıca bu kızarmaların diğer ısıtma kaynaklarının uzun süreler kullanımı esnasında da görülebileceği konusunda ikaz ediyor. Dizüstü bilgisayardan kaynaklanan aşırı ısınmayla ilgili olarak, eğer ille de bu bilgisayarlarda çalışılması gerekiyorsa bir bilgisayar sehpası kullanılması tavsiye ediliyor.
Üreticiler de uyarıyor
ABD'deki Doğu Virginia Tıp Fakültesi'nden dermatoloji uzmanı Dr. Kimberley Salkey, kullanıcıların anlayabilmesi için zarar görmüş cildin, mikroskop altında uzun süre güneş ışınına maruz kalmış cilde benzediğini söylüyor. Apple, Hewlett Packard ve Dell gibi önde gelen dizüstü bilgisayar üreticileri de kullanıcı kılavuzlarında, cihazın uzun süre ciltle temas halinde olması durumunda yanık riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Birkaç yıl önce yayımlanan bir raporda da dizüstü bilgisayarı kucağında uzun süre kullanan erkeklerin sperm üretiminde düşüş olabildiği belirtilmişti.


itibarhaber
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla

bos.gif
bos.gif
bos.gif
c1.png

c3.png

75s5sLgO.jpg

c6.png

c8.png

Kaç Saat Uyuyorsunuz?

13 Ekim 2010 Çarşamba 01:15

Bilimadamlarına göre, günde 5 ila 6 buçuk saat uyumak yeterli oluyor.



Günde kaç saat uykuya ihtiyacınız var. Şimdiye kadar bilimadamları bunu 7-8 saat olarak cevaplandırıyordu. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan yeni araştırma, günde 5 ila 6 buçuk saatin yeterli olduğunu gösteriyor. Amerikan California Üniversitesi’nden bir grup bilimadamının 14 yıldır yürüttüğü bir araştırmada, yaşları 50 ile 81 arasında değişen 459 kadın denek kullanıldı.
1995-99 yılları arasında kadın deneklere uyku alışkanlıklarıyla ilgili sorular yöneltildi, uykularında bu kişilerin kalp ritmleri izlendi. 14 yıl sonra bu kadınların hangilerinin yaşadığı incelendi.
Araştırmanın sonunda şaşırtıcı veriler elde eden bilimadamları, 5 ila 6 buçuk saat uyuyan kadınların büyük oranda daha uzun ömürlü olduğunu gözlemledi.
Daha önce yapılan bir araştırmada, en ideal uyku süresinin 7 saat olduğu belirtilerek, bundan fazla ya da az uyumanın kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırdığı ve yaşam süresini kısalttığı öne sürülmüştü.

TRT
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
İki kere evlendi, sirklerde çalıştı!




ANNIE JONES Annie Jones en güzel ve trajik sakallı bayanlardan biri. 19 yaşındayken çekilen yandaki fotoğrafta görülen Annie Jones, 14 Temmuz 1865'te Virjinya'nın Marion kentinde doğdu. Doğduğunda başından ayak parmağına kadar ince, koyu renkli tüy tabakası ile kaplıydı. 9 aylıkken bolca sakala sahipti. Bu sakalları bir şovmenin ilgisini çekti. Ailesi diğer 11 kardeşine para gerektiği için Annie'nin şovmenle birlikte tura gitmesine izin verdi. 9 yaşına kadar annesi de yanında kaldı. Daha 1 yaşındayken bu yolla haftada 150$ kazanıyordu. 15 yaşında sirkte çalışan Richard Elliot'la evlenen ve 5 yıl evli kalan Annie'nin evliliği kocası çok soğuk davrandığı için bitti. İkinci evliliğini yine sirkte çalışan William Donovan'la yapan Annie eşi ile birlikte Avrupa'ya gitti. Avrupa'da eşi ölünce sirke geri döndü ve haftada 500$ kazanmaya başladı. 22 Ekim 1902'de ölen en güzel sakallı kadın Annie sakalları kesilmeden gömüldü.
 
Üst