Bu seslerin hepsi K.Maraş'tan ....

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Kahramanmaraş, içinden çıkarttığı şair ve yazarlarıyla her zaman gündeme geliyor.. İşte K.Maraş'tan çıkan ya da K.Maraşlı olan yazar, şair ya da düşünürlerden bazıları..

Necip Fazıl Kısakürek

necip-fazil_kisakurek.jpg


Maraşlı yazarlardan en meşhuru hiç şüphesiz üstad Necip Fazıl Kısakürek'tir. Memleketinde yaşamamış olsa da Maraşlıların her zaman gurur kaynağı olmuştur. İşte Üstad'ın kendi sesinden hayat hikayesi:



Nuri Pakdil

untitled41910d28c4f10b7d01aby.jpg


1934 Maraş doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. İlk çalışmalarını, şiir ve deneme türlerinde Maraş'ta, Demokrasiye Hizmet gazetesinde yayımladı. Lisedeyken Hamle adında bir dergi çıkardı (1954/55). İstanbul'da bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenledi (1964).

Bugünlerde TRT tarafından belgeseli yapılan Nuri Pakdil, Beşir Atalay'ın "Yetişmemizde büyük katkısı vardı" diyerek anlattığı gibi, düşünce dünyamızın en önemli isimlerinden..

Belgesel, 29 Ocak'ta TRT 1'de yayınlanacak, 23.30da..

Nuri Pakdil için bir biyografi denemesi, izleyelim:



-devam edecek..-
 

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
Üstad, İstanbul'la o kadar aynileşmiş ki, Maraş'lı olduğunu bilmiyordum.
 

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
İstanbul eksik olur, Üstad'ı çıkarınca...Yakışıyorlar birbirlerine.
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Cahit Zarifoğlu

0.jpg


1940 yılında Ankara'da doğan Cahit Zarifoğlu aslen Maraşlıdır.
Babasının memuriyeti dolayısıyla ilk ve orta öğrenimini Siverek, Ankara, Kızılcahamam ve Kahramanmaraş'ta tamamladı. 1972'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Öğrencilik yıllarında çeşitli kurumlarda çevirmen olarak çalıştı. Dil kurslarına katılmak için Avrupa'ya gitti. Bu vesile ile belli başlı Avrupa ülkelerini dolaştı. Döndükten sonra özel bir lisede öğretmenlik, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu ve TRT'de çevirmenlik, son olarak İstanbul radyosunda denetçilik görevinde bulundu. Edebiyat çalışmalarına lise yıllarında başlayarak, Maraş gazetelerinde şiir ve hikayeler yazdı. Yine Maraş'ta Açı dergisini çıkardı. Sanat hayatının bir bölümünde şiirleri Papirüs, Türk Dili, Yeni Dergi’de yayımlandı. Daha çok Diriliş, Edebiyat, özellikle de Mavera dergilerinde çıkan şiir, hikaye, günlük ve eleştirileriyle tanındı. Bir süre, kurucularından olduğu Akabe Yayınları ve Mavera Dergisi'ni yönetti. Yeni Devir, Milli Gazete ve Zaman gazetelerinde Ahmet Sağlam, Vedat Can, Abdurrahman Cem imzalarıyla yazdığı köşe yazılarıyla yakın bir dialog içine girdiği geniş bir okuyucu kesimince ilgiyle izlendi. Ayrıca İslam, Kadın ve Aile, Gülçocuk ve bazı çocuk dergilerinde ürünleri çıktı. Son yıllarda çocuk edebiyatına yöneldi. Çocuklar için yazdığı kitaplardan biri olan Yürekdede Ve Padişah adlı eseriyle 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği'nce çocuk edebiyatı dalında yılın yazarı seçildi. Çizgi dışı şiiri ve kendine has şiir diliyle ilk bakışta zor anlaşılır ama son derece orjinal şiirler yazdı. 7 Haziran 1987 yılında İstanbul'da vefat etti. Mezarı İstanbul Beylerbeyi'nde Küplüce Mezarlığı'ndadır. [Kaynak]

Merhum Erdem Bayazıt, Zarifoğlu'nu anlatıyor :

[video=dailymotion;xcu8i8]http://www.dailymotion.com/video/xcu8i8_cahit-zarifoylu-yz-byrakanlar_creation[/video]

-devam edecek..-
 

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
Teşekkür ederiz, rahmetle yad ediyoruz...Hala "Ne çok acı var."
 

aymine

Üye
Katılım
2 Ara 2009
Mesajlar
2
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
ben ustadın maraşlı oldugunu br maraslı olarak bılmıyordm gercekten :( bılmedıgım ıcın uzuldum ama memleketlım oldugu ıcınde gurur duydum hakkm olmadan ..ne dıyım bu saatte öğrenmıs oldum emegıne bereket
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Rasim Özdenören

945.jpg


Türk öykü yazarlarının önemli isimlerinden Rasim Özdenören, 1940 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Mezun olduktan sonra Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. Bir ara araştırma amacıyla ABD’nin çeşitli eyaletlerinde, 1970-1971’de iki yıl kadar kaldı. Dört yıl sonra, 1975'de Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi ve aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. [Kaynak]

Rasim Özdenören, Gül yetiştiren adam'dır birçoklarına göre..

gulyetistirenadam.jpg



-devam edecek..-
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Erdem Bayazıt

erdem-bayazit.jpg


1939’da Maraş’ta doğdu. İlkokul ve Lise öğrenimini burada tamamladı. Yüksek öğrenimine 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladı. Geçim zorluğu yüzünden 1961’de öğrenimini devam mecburiyeti olmayan Ankara Hukuk Fakültesine naklederek askere gitti. Askerliğini yedek subay öğretmen olarak Burdur İli, Yeşilova İlçesi, Çuvallı köyünde yaptı. Askerlik dönüşü fakülte değiştirerek yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebıyatı Bölümünde tamamladı. Edebiyat öğretmenliği, kütüphane müdürlüğü yaptı. İstanbul Türk Musikîsi Devlet Konservatuarı’nın kuruluşu sırasında genel sekreter olarak çalıştı. Daha sonra, Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı iken bu görevinden istifa suretiyle ayrılarak Akabe Yayınları’nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlendi. 1984’te Akabe A.Ş.’nin İstanbul’a taşınması kararı ile bu görevini devrederek yeniden memurluğa döndü. DPT’de sözleşmeli personel olarak çalışırken, 1987 Milletvekili seçimlerinde Anavatan Partisi’nden aday oldu. Kahramanmaraş’tan milletvekili seçildi. TBMM’nin 18. Dönem çalışmaları süresince Milli Eğitim ve Çevre Komisyonlarında görev aldı. 1991 seçimlerinde adaylığını koymadı, İstanbul’a yerleşti. Evli ve dört çocuk babasıdır. Tok, kavgacı, destana yatkın bir üslûpta söylenmiş olan şiirlerinde ayrıca ince duyarlılıklar işlenmiştir. İslâmî ton bir “leit-motiv” halinde bütün şiirlerine yayılmıştır. Şiirleri Açı (K. Maraş), Çıkış (Ankara), Yeni İstiklâl, Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat, Mavera ve Yedi İklim dergilerinde yayınlanmıştır.

Aldığı Ödüller: Risaleler; Türkiye Yazarlar Birliği 1988 Şiir Ödülü. İpek Yolundan Afganistan’a; TYB 1983 Gazetecilik Ödülü.

Erdem Bayazıt, 5 Temmuz 2008 tarihinde İstanbul'da vefat etti. [Kaynak]

5889.jpg


“Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm
Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm”




-devam edecek...-
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Abdurrahim Karakoç

4112.gif


Abdürrahim Karakoç (d. 1932, Ekinözü), tanınmış Türk şairlerdendir.
1932 yılının Nisan ayında Kahramanmaraş ili, Ekinözü ilçesinde dünyaya geldi. Dedesi, babası ve kardeşleri de şair olduğu için küçük yaşlarda şiire merak sardı. İlk yazdığı şiirleri 2 kitap olacak hacimde iken beğenmeyip yaktı ve 1958 yılından itibaren yazdıklarını 'Hasan'a Mektuplar' ismi altında 1964 yılında 10.000 adet bastırdı. Fedai Yayınları arasında çıkan bu eser kısa zamanda tükendi ve 2. baskısını yine 10.000 adet bastırdı.
1958 yılında bulunduğu kasabada belediye mesul muhasibi olarak memuriyete girdi. 1981 yılı Mart ayında emekli oldu.
Mücadeleci şiirlerinin çokluğu şartlardan kaynaklanmaktadır. 27 Mayıs Darbesi, zinde güçler, demokrasi maskaralığı ve haksızlıklar hiciv şiirlerini besledi. 30'a yakın mahkemeye verildi, hepsinden beraat etti. Avukat tutmadı, hep kendi kendini savundu. Hiçbir iktidarla barışık olmadı.
Şiirlerinde esas unsur insandır. Serdengeçti, Töre-Devlet, Ocak, Yeni Düşünce, Yenisey, Alperen yayınları olarak şimdiye kadar 12 şiir kitabı, bir tane de makalelerinden derlenen nesir kitabı çıktı.
1985 yılından beri gazetecilik yapmaktadır. Bir ara politikaya girdi ve ayrıldı. Niçin girip, niçin ayrıldığını bir röportajda şöyle cevaplandırdı: 'Allah rızası için girmiştim, Allah rızası için ayrıldım'
30 yılı aşkın bir zaman içinde kitapları baskı üstüne baskı yenilemektedir. Bilhassa "Vur Emri" adlı kitap. [Kaynak]

Mihriban

Sarı saçlarını deli gönlüme
Bağlamışlar çözülmüyor Mihriban
Ayrılıktan zor belleme ölümü
Görmeyince sezilmiyor Mihriban

Yar deyince kalem elden düşüyor
Gözlerim görmüyor aklım şaşıyor
Lambada titreyen alev üşüyor
Aşk kağıda yazılmıyor Mihriban

Önce naz sonra söz ve sonra hile
Sevilen seveni düşürür dile
Seneler asırlar değişse bile
Eski töre bozulmuyor Mihriban

Tabiplerde ilaç yoktur yarama
Aşk deyince ötesini arama
Her nesnenin bir bitimi var ama
Aşka hudut çizilmiyor Mihriban

Boşa bağlanmamış bülbül gülüne
Kar koysam köz olur aşkın külüne
Şaştım kara bahtın tahammülüne
Taşa çalsam ezilmiyor Mihriban

Tarife sığmıyor aşkın anlamı
Ancak çeken bilir bu derdi gamı
Bir kördüğüm baştan sona tamamı
Çözemedim çözülmüyor Mihriban

Abdurrahim Karakoç


-devam edecek...-
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Maraş.... Hasbi sanatın damarı

Necip Fazıl, Sezai Karakoç Nuri Pakdil haksız mı?..

EDEBİYAT KIRAATHANESİ’NDE TÜRK EDEBİYATINDA MARAŞ

Geçen yıldan beri Duran Boz’un özverileriyle devam eden Kıraathane programları bu sene de Maraş’a ışık saçmaya devam ediyor. Kıraathane Söyleşileri 01/02/2012 Çarşamba günü eğitimci-yazar Ramazan Avcı’nın konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleşti.

Maraş’ta edebiyat dergicilik ekseninde gelişim göstermektedir. Bu dergiler arasında en önemlisi Türk Edebiyatına yön veren isimlerden biri olan Nuri Pakdil’in Hamle dergisidir. İkindi Yazıları, Yalnız Ardıç, Gülbang, İnsan Saati, Kelam, Kırağı, Kuşluk Vakti… gibi dergilerde Maraş kültür hayatına çeşni katmaktadır.

Necip Fazıl’ın ruh kökünü Maraş’a bağlaması, Sezai Karakoç’un çocukluk ruhunun ateş aldığı yer olarak Maraş’ı göstermesi, Nuri Pakdil’in Hamle’yle Maraşlıya ruh aşısı yapmayı başlatarak Edebiyat’a hazırlanması, Halide Nusret Zorlutuna ve Mehmet Akif İnan’ın kaderin bir cilvesi olarak yolunun buradan geçmesi gibi unsurlar Maraş’taki sanat edebiyat damarını besleyen önemli etkenlerdendir. Sünbülzade Vehbi, Mar’aşîzade Ahmet Kuddusî, Kurrazade Hasan Nadirî, Karacoğlan, Dadaloğlu gibi söz ustalarının Maraş ve çevresinde yaşamış olmalarının da buradaki düşünce hayatına yön vermiştir.

Necip Fazıl’la başlayan bu çizgi; Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Alâeddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu, İbrahim Sarı, Osman Sarı, Ömer Erinç, Mevlâna İdris Zengin, Âtıf Bedir, Ali Karaçalı, Necip Evlice, Mustafa Aydoğan, H. Salih Zengin, Nedim Ali Zengin, Ahmet Taşgetiren, Vehbi Vakkasoğlu, Kadir Tanır gibi şair ve yazarların da halkaya eklenmesiyle alanını genişletmiştir.

Diğer yandansa halk şiiri geleneğine bağlı kalarak; Şâzi, Şirâzi, Âşık Behlül Ali, Hilmi Şahballı, Âşık Yener, Âşık Mahzuni Şerif, Hayati Vasfi Taşyürek, Durdu Yoksul, Mustafa Zülkadiroğlu, Âşık Mısdılı, Âşık Kul Ahmet gibi şairler ürünlerini vermişlerdir.

Eğitimci/Yazar Ramazan Avcı da ‘Türk Edebiyatında Maraş’ başlıklı konuşmasında; Maraşlı yazarların yazı, hikâye ve şiirlerine yansıyan Maraş’a dair duygu ve düşünceleri eserlerden örneklerle aktardı. Maraş’a ilişkin çalışmaları da bir bir zikreden Ramazan Avcı; Şevket Bulut, Bahattin Karakoç, Dilaver Cebeci, Şevket Yücel, Gülten Akın, Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Necip Fazıl Kısakürek, Nuri Pakdil, Karacaoğlan gibi yazar ve şairlerin metinlerinden örnekler vererek konuşmasını bitirdi.

Ramazan Avcı’nın konuşmasından sonra söz alan Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan da Maraş’ı besleyen kültürel etkinliklerin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan’ın program konuğu olan Ramazan Avcı’ya Kıraathane geleneği olarak kitap hediye etmesiyle program sona erdi.


Şeyma Boz/Maraş

HaberKültür.Net
 
Üst