Bu Öğrenciler Ülkemizin Gururu

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
İşlemci firması Intel'in her yıl düzenlediği Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda bu yıl 6 Türk öğrencisi de projeleriyle yer alacak. İşte o projeler ve öğrenciler.

Intel'in Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlediği geleneksel Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda (ISEF) bu yıl Türkiye'yi temsil edecek proje ve ekipler açıklandı. Bu yıl 60.'si Türkiye düzenlenen ISEF'te 3'ü Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 3'ü de INEPO tarafından seçilen toplam 6 proje ile temsil edilecek.

Türkiye'nin genç dahileri, 9-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında ABD'nin California eyaletinde San Jose kentinde düzenlenecek fuarda, dünyanın dört bir yanından gelen akranları ile buluşacak, birbirinden ilginç ve işlevsel projeleriyle Türkiye'ye ödül getirmek için mücadele edecek.

4-9-10-intel48corescc6001270897785.jpg

Dünyanın en büyük üniversite öncesi bilim yarışması olan ISEF her yıl, 50'den fazla ülkeden 1.500'ün üzerinde öğrenciyi ağırlıyor. Öğrenciler fikirlerini paylaşmak, son teknolojilere dayanan projelerini sergilemek ve 4 milyon dolarlık burs ve ödüllere sahip olmak için bir araya geliyor.


İşte o projeler;


Ankara Fen Lisesi

Bayram Safa Çiçek yarışmaya Matematik dalında katılıyor. Bayram Safa Çiçek, cebirsel yollardan çözümü uzun ve zor olan soruların Barizantrik Koordinatlar'la kolay yollardan çözülebileceği gerçeğinden hareketle gerçekleştirdiği çalışma ile Barizantrik Koordinatlar yardımıyla bilinen teoremlerin yeni ve kolay ispatlarını yaptı ve üçgen geometrisinde bilinmeyen yeni özellikler elde etti.

intel_idf_20101271229810.jpg

Yine Ankara Fen Lisesi öğrencisi Bilge Zeren Aksu da ISEF'te Biyoloji dalındaki projesiyle mücadele edecek. Günümüzde kullanılan sterilizasyon metod ve materyallerinin avantajlarının yanında dezavantajları da bulunduğu gerçeğinden yola çıkan Aksu, mevcut sterilizasyon yöntemlerinin dezavantajlarını giderecek alternatif bir yöntem önermek amacıyla oksijenin soğuk plazma ortamında mikroorganizmalar üzerindeki etkileri ile bunlara ait parametreleri araştırdı.


Edirne K.T.S.O Bilişim Anadolu Lisesi

Emel Ezerce ve Esen Duhan'ın ISEF'te biyoloji dalında yarışacak olan projesi de çağımızın en önemli sağlık sorunlarından baş ağrısı ve migrene çare olacak bir proje.

11268037347.jpg

Öğrenciler çok şiddetli geçen bir migreni ilaç kullanmadan 30 dakikalık bir süre içinde yüzde 99 başarı oranı ile tedavi edip ağrıyı geçiren ve hiçbir yan etkisi olmayan Siber arı feromon maskesi geliştirdi.


İzmir Nevvar Salih İşgören Meslek Lisesi

Aytekin Güçlü ve Tuğberk Vural, serada yetiştirilen bitkilerin büyümeleri için ihtiyaç duydukları tüm gereksinimleri insansız olarak tam otomatik sağlayarak bitkinin daha kısa sürede, daha verimli ve sağlıklı bir şekilde GDO, tarım ilaçları ve hormonlara gerek kalmadan daha az enerji harcayarak yetiştirilmesini sağlayan bir sistem tasarladı.


Ankara MEV Özel Ankara Fen Lisesi

Efe Gülerci ve Ekrem Gündoğdu, bağımlılık yapan maddelerden kokainin vücut sıvılarından tayin edilmesini sağlamak amacıyla kuartz kristal mikroterazi temelli nano sensörler hazırladılar.


İzmir Özel Fatih Fen Lisesi

İdil Özdamar çevreci maddelerle yeni nesil güneş pillerinde kullanılmak üzere uygun kompozisyonların sentezlenmesi ve bu kompozisyonların elektriksel özellikleri değerlendirilerek güneş pillerinde (panellerinde) kullanılma potansiyelinin belirlenmesi amacıyla bir proje gerçekleştirdi.

Çalışmada çevre dostu düşük toksik etkili ve yüksek verimli güneş pilleri elde etmek için CuInSe2, CuGaSe2, Cu(InGa)Se2 yarıiletken nanokristaller sentezlendi, bu maddelerin elektriksel özellikleri ve test sonuçları incelendi.

61268037306.jpg

Sonuçlar karşılaştırıldığında güneş pillerinde materyal olarak kullanılması en uygun olan maddenin CuInSe2 olduğu belirlendi, bu maddenin yeni nesil güneş pillerinde umut vaat ettiği kanıtlandı.

Türkiye geçtiğimiz yıllarda da ISEF'ten ödüllerle döndü. Son olarak 2009 yılında yarışan beş Türk ekibinden ikisi, Takım Projeleri Büyük Ödülü ve Özel Ödül olmak üzere iki farklı ödüle layık görülmüştü.


Kaynak
 

m-angel

Nam-ı diğer TÜRBEDAR
Katılım
20 Eyl 2007
Mesajlar
1,629
Tepkime puanı
260
Puanları
0
Yaş
55
Öğrenciler çok şiddetli geçen bir migreni ilaç kullanmadan 30 dakikalık bir süre içinde yüzde 99 başarı oranı ile tedavi edip ağrıyı geçiren ve hiçbir yan etkisi olmayan Siber arı feromon maskesi geliştirdi.


işte bu maske tam benlikmiş.
 
Üst