Bu kelimeler, ÖYLE değil BÖYLE yazılır

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Türk Dil Kurumu(TDK) Türkçe'nin doğru kullanılması için önemli bir çalışmaya imza attı. TDK sıkça karıştırılan ve yanlış anlamda kullanılan sözleri anlamlarıyla belirleyerek veri tabanını kullanıma açtı. TDK'nın www.tdk.gov.tr internet adresinden 'Sıkça Karıştırılan Sözler' veri tabanı sanal ortamda kullanıcılara sunuldu.
TDK Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın, sözcüklerin birbiriyle karıştırılması ve yanlış anlamda kullanılmasının da bir anlatım bozukluğu olduğunu söyledi. TDK'nın bu yanlışlardan kaçınmak isteyenlere yardımcı olmak amacıyla birbirleriyle sıkça karıştırılan sözlerden oluşan yeni bir yazılımı kullanıcıların yararına 1 Ekim tarihi itibariyle sunduğunu belirten Akalın, "Arama kutucuğuna birbiriyle karıştırdığınız sözcüklerden birini yazarak arama yapabileceğiniz gibi akan yazıdaki sözlerin üzerine fare ile bir kez tıklayarak da ulaşabilirsiniz. Birbiriyle karıştırılan sözler yazılışlarıyla ve anlamlarıyla birlikte açılacak sayfada sizlere sunulacaktır." dedi.
Bu hizmetten özellikle gazetecilerin yararlanabileceğini ifade eden Akalın, "Ne yazık ki birbirine benzer sözler yanlış anlamda kullanılıyor. Bazen milletvekilleri bile 'yönetmenlik' ile 'yönetmelik' sözlerini birbirine karıştırıyor. Oysa 'yönetmenlik' ve 'yönetmelik' anlam itibariyle çok farklı. Bu hizmetten Türkçeyi doğru kullanmak, yanlışlardan kaçınmak isteyen herkes yararlanabilir." diye konuştu.
İşte en çok birbirine karıştırılan ve anlamları tamamen fraklı olan bazı sözcükler:

-Tezkere,- Teskere (Tezkere: Yapılarda malzeme taşımak için kullanılan, dört kollu ve iki kişinin taşıdığı tahta araç. Teskere: Pusula. Bir için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt. Askerlik görevinin bittiğini bildiren belge.)

-Bilakis- Bilhassa (Bilakis: Tersine olarak, tam tersine, tersine, aksine. Bilhassa: Özellikle)

-Kamelya-Kameriye (Kamelya: Çaygillerden, büyük, beyaz, pembe veya kırmızı renkte çiçekler açan, dayanıklı yapraklı bir bitki. Kameriye: Bahçelerde yazın oturulmak için yapılan, kafes biçiminde, kubbeli, üstü yeşilliklerle sarılan süslü çardak)

-Cefakar-Cefakeş ( Cefakar: Eziyet eden, Cefakeş: Cefa çeken, sıkıntıya katlanan)

-Alaka-İlişki (Alaka: İlgi., gönül bağı. İlişki: İki şey arasında karşılıklı ilgi, bağ, münasebet, temas)

Yönetmenlik-Yönetmelik: (Yönetmenlik: Yönetmen olma durumu, yönetmenin görevi veya yeri. Yönetmelik: Bir kuruluşun çalışma yöntemini belirleyen kuralların tümü. Bu kuralların yazılı olduğu belge, talimatname. Yasa ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak amacıyla hazırlanan, düzenleyici kuralların yazılı olduğu resmî belge)
(CİHAN)
 

Mahpeyker

Kıdemli Üye
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
4,456
Tepkime puanı
742
Puanları
0
teşekkürler bu faydalı yazı için
en zor dillerden biri de türkceymiş bunu daha iyi anlıyorum şimdi :)
 
Üst