Bu ilçede camiye giden esnaflar işyerini kapatma gereği duymuyor. Bu ilçede bugüne ka

arşivist

Profesör
Katılım
17 Ocak 2007
Mesajlar
1,361
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Web sitesi
www.smf123.net
Bu ilçede camiye giden esnaflar işyerini kapatma gereği duymuyor. Bu ilçede bugüne ka

Türkiye'de şiddet olayları köylere kadar yayılırken, Sakarya'nın 10 bin nüfusa sahip Taraklı ilçesinde bugüne kadar hiçbir vurgun ve cinayet olayı görülmedi.

Tarihi evleri ile tanınan Taraklı'da dükkânlar, Osmanlı döneminden beri gündüz vakti kilitlenmiyor. Herhangi bir hırsızlık vaka'sı da yaşanmıyor. Huzurun hakim olduğu ilçede emniyet teşkilatı yok. Jandarma karakoluna da herhangi bir iş düşmüyor.
1299 yılında Osmanlı Devleti topraklarına katılan Taraklı, sadece tarihi eserleriyle değil, örnek sosyal yaşantısıyla da varlığını sürdürüyor. Taraklı Belediye Başkan Vekili Alaattin Yılmaz, bunun sebebini "Osmanlı ruhunun yaşatılması" olarak açıkladı. Yılmaz, şunları söyledi: "Burası hâlâ bir Osmanlı kasabası. Herkes birbirine saygılı ve hoşgörülü. Burada hiçbir şey için kavga edilmez. Meseleler büyüklerin araya girmesi ve istişare ile çözülür. Ben büyüklerimden buranın halkının bir cinayet işlediğini hiç duymadım. 55 yaşındayım ve bu hayatım boyunca hiçbir cinayet ve vurguna şahit olmadım. Ayrıca büyük bir hırsızlık ve gasp olayı da vuku bulmuş değildir."

Sakarya'da Geyve'ye bağlı bir bucak iken 19 Haziran 1987'de 3392 sayılı kanunla ilçe olan Taraklı'da emniyet teşkilatı ya da polis karakolu bulunmuyor. Alaattin Yılmaz, bununla ilgili de şu bilgiyi veriyor: "Asayiş berkemal olunca polise burada gerek kalmıyor. Bu bakımdan ilçe olmasına rağmen burada emniyet amirliği bulunmuyor. Ancak jandarmamız var. İlçenin bütün güvenliğini jandarma sağlıyor. Zaten onlara da iş düşmüyor."

Bu arada Taraklı'da bir yere giden esnaf gündüz vakti dükkanını kilitlemiyor. Aynı zamanda tuhafiye dükkanı işleten Alaattin Yılmaz, bugün bile gündüz vakti bir yere giden esnafın Osmanlı geleneğini sürdürerek dükkanını kilitlemediğini söyledi. Osmanlı döneminde gece bile dükkanların hiç kilitlenmediğini ve kilit mefhumunun bulunmadığını kaydeden Alaattin Yılmaz, "Halen bu gelenek kısmen sürüyor. Esnaflar gün bitiminde evlerine giderken bazı eşyaları dışarıda bırakıyor, hiçbir şey olmuyor. İlçemizde büyük bir huzur hakim. Belki bu, ilçenin hiç göç almamasına bağlı olabilir. Yörenin yerleşik insanları da Osmanlı terbiyesi aldığından ilçemiz inşallah bu şekilde hep huzurlu olacak." temennisinde bulundu.

Tarihi İpek Yolu üzerinde kurulu ilçede dükkanını açık bırakan esnaflardan züccaciye dükkanı sahibi Yaşar Koç, Orhangazi Çarşısı'nda 20'ye yakın dükkan bulunduğunu belirtti. Koç, şunları söyledi: "Bu dükkanlar her gün açık olan iş yerleridir. İlçemiz aynı zamanda Osmanlı'ya şahitlik etmiş tarihi bir yerleşim merkezi. Esnaflarımız da muhafazakar insanlar.

Özellikle öğle namazında ve ikindi namazında camiye giderken dükkanlarını kapatma gereği duymazlar. Mutlaka çarşıya göz kulak olan bir esnaf vardır. Namaz vakitlerinde bütün dükkanları kontrol eder. Bu, yıllardan beri böyle devam etmektedir. Bugüne kadar herhangi bir olay meydana gelmedi, olacağını pek sanmıyoruz. Çünkü ilçemiz küçük ve herkes birbirini iyi tanır. İnşallah bundan sonra da olmaz. Bu geleneği yaşatmak vazifemiz." Ayakkabı dükkanı sahibi Saim İbiş ise Taraklı'nın sakin bir yer olduğunu belirterek, "Gündüz, dükkanımızı açmış olmak için açıyoruz. Çarşımız birbiriyle dayanışma içinde. Herhangi birimiz bir yere gitse dükkana bir başka esnaf arkadaşımız bakar. Namaz vakitlerinde de pek çoğumuz kapatmaz. Bu bir alışkanlıktır. Şahsen ben kapıyı bile çekmeden namaza giderim. Gelen olduğunda mutlaka dükkanda beni bekliyordur." diye konuştu.




Zaman
 

SeNoL

MUEYABYA
Katılım
16 Kas 2006
Mesajlar
4,867
Tepkime puanı
224
Puanları
0
Yaş
42
Konum
Kocaeli
<----------
Maide 99 - Peygamberin üzerine düşen sadece tebliğdir. Açıkladığınız ve gizlediğiniz şeylerin hepsini bilecek olan ise, ancak Allah'tır.
-------------->

Maşallah,subhanallah...ALLAH böyle beldelerin sayısını arttırır inş.
 
Üst