Bu hafta yerli malı haftası ama artık önemi yok

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Kaya: "İthal ürüne rağbetin artmasıyla birlikte, yerli malı kullanımı düşmüş, dolayısıyla yatırımcılık azalarak ithal mallara yönelme çoğalmıştır"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, ithal ürüne rağbetin artmasıyla birlikte, yerli malı kullanımının düştüğünü, dolayısıyla yatırımcılık azalarak ithal mallara yönelmenin çoğaldığını belirterek, ''Yerli malı kullanımının önemsizleştirilmesi sürerse fabrikalarımızın yerini, pazarda sergilenen ithal mal tezgahları alacaktır'' dedi. Kaya, 12-18 Aralık'ta ''Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası''nın kutlandığını belirterek, son yıllarda bu haftanın fazla bir öneminin kalmadığının görüldüğünü söyledi.
Bu haftada, okullarda hamur ve meyve yemekten öteye geçilemeyen etkinlikler yapıldığını dile getiren Kaya, şöyle konuştu:
''Haftanın anlamı kaybedilmiş, haftanın verdiği mesajların tersine uygulamalar hızla devam etmektedir. İthal ürüne rağbetin artmasıyla birlikte, yerli malı kullanımı azalmış, dolayısıyla yatırımcılık azalarak ithal mallara yönelme çoğalmıştır. Özellikle kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin cazip hale getirilmesi ile birlikte tutumluluk ortadan kaldırılmış, günü kurtaran yaşam biçimi yerini almıştır. Kredi kartının kullanımının reklamlarla birlikte özendirilmesi, tüketici kredilerinin cazip hale getirilmesi sonucu tüketiciler gereğinden fazla harcama yapmış, tasarruf yapabileceği kazancını yüksek faiz giderlerine ve biriken borçlarına yönlendirmiştir.''
Kaya, yerli malı kullanımının önemsizleştirilmesi ve cari açığın her geçen yıl artarak devamına karşın, piyasaya sunulan özellikle Çin menşeli gıda, elektronik, oyuncak, giyim gibi ürünlerin sağlık açısından ciddi tehlikeler arz etmesinin ise kalıcı ve artan bir sorun olarak devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Tüketiciler Birliği, yerli malı kullanımını ve yurtiçi istihdamı teşvik amacı ile 'Yüzde 100 Türkiye' kampanyası başlatmış, tüketicilerin yerli malı kullanmalarını özendirmiştir. Yerli malı haftası, ziyafet sofralarına dönüştürülmeksizin, kamu otoritesinin ve sanayicilerimizin bir önceki yılın muhasebesini yapmaları için iyi bir fırsat olarak kullanılmalıdır. Yerli malı kullanımının önemsizleştirilmesi sürerse fabrikalarımızın yerini, pazarda sergilenen ithal mal tezgahları alacaktır.''
Türkiye'nin ''ithal ürünler cenneti haline geldiğini'' ileri süren Kaya, ülkede tercih edilen her ithal ürünün milli ekonomiye, istihdama olumsuz etki yarattığını bildirdi.
Kaya, ithal ürün tercih edildikçe yerli üreticinin gelecekte daha az iş yapacağını ve az sayıda işçi çalıştıracağını ifade ederek, ''Yeri malı haftasının önemini iyi kavramak zorundayız. Kapısına kilit vurulan her iş yerinin ardında ithal malların etkisi olduğunu unutmayalım. Yabancılara değil kendi üreticimize, kendi sanayicimize, kendi işsizimize destek olmak için her ülke vatandaşını yerli malı kullanmaya çağırıyorum'' diye konuştu.
AKŞAM
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
"Yerli Malı Yurdun Malı Herkes Onu Kullanmalı "
 

-Muhammed-

Profesör
Katılım
18 Kas 2010
Mesajlar
1,740
Tepkime puanı
234
Puanları
63
ilkokulda yerli malı haftasında herkes sınıfa yemek getirirdi. hepimiz yemek yerdik. annem koca tepsi zeytinyağlı dolma yapardı herkes parmaklarını yer 5 dkda biterdi. çoçukluk ne güzeldi ..
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Ne yerli kaldı nede yerli malı herşey yabancı herşey
çocukluğum geldi aklıma
portakal,mandalin gibi sık görme imkanımız olmayan meyvelerin kabuklarını saklar koklardık
zaten meyve olarak birde elma vardı gerisi yenebilen herşey
kimi mısır patlatır,kimi nohut kavurur getirirdi,çörek,patates közleme
çok çeşitli değildi masalarımız ama yüzlerimiz güler neşeden sekerek giderdik okula
hey gidi yıllar hey
ya biz çok ihtiyarladık ya zaman çok çabuk geçti herşey birden bire değişiverdi
 

agbi

Yasaklı
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
25
Tepkime puanı
382
Puanları
0
Konum
İzmir
Şunuda unutmayalım.

YERLİ MALI YURDUN MALI diye bizleri uyutarak.

Teknolojisi geçmiş , Sahip oldukları vasıfları geçmiş leri MONTAJ la bizlere sattıklarını UNUTMAMAK gerek.
 
Üst