Bu da mı gaf, bu da mı dil sürçmesi?

Muminaga

Yeni
Katılım
19 Ara 2006
Mesajlar
8,208
Tepkime puanı
989
Puanları
0
CNN Türk'te 28 Mart 2017 gece saatlerinde, CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu ile '16 Nisan'da yapılacak referandum hakkında gerçekleştirilen programda bir soru üzerine Kılıçdaroğlu "Allah millete zeval versin" dedi.

Programda; Kılıçdaroğlu, 1974 Kıbrıs barış harekatında Ecevit'in takındığı tavrı anlatırken, kendisinden bekleneni yaptı ve deyim yerindeyse Millete bela okudu.


CHP genel başkanı Kılıçdaroğlu'nun kullandığı 7'den 70'e insanlarımızın hemen hemen tamamının anlamını bildiği Zeval tanımının sözlükteki tam karşılığını aktaralım.
Soru : Zeval ne demektir.
Cevap :
1- yok edilme, yok olma, ortadan kalkma, sona erme
2- bozulma
Kısacası; chp genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Allah millete zeval versin" sözleri, tövbe estağfurullah "Allah milleti ortadan kaldırsın, Allah milleti yok etsin, Allah milleti bozsun manasına geliyor.

Doğrusu; "Allah, devlete ve millete zeval vermesin" demesi gerekirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun her söylediği -çoğu zaman ağır hakaret ve aşağılayıcı dil ve uslubu- için gaf denilerek -ya görmezden geliniyor ya da hiç dikkate alınmayarak- Kılıçdaroğlu sağcısı-solcusu herkesçe korunuyor.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun son yaptığı küfür ve hakaret kabul edilecek, anlayışla karşılanacak, görmezlikten gelinecek bir durum değildir.
Önemli olan toplumun bu şahsa gerekli dersi verecek erdem ve onurluluğu basireti göstermesidir ve tabi ki bu sözlerinden dolayı acilen bir tepki ortaya koymalarıdır.

Olayı daha da vahim kılan husus muhtemelen yüzbinlerce insanın -aralarında kelli felli dilbilimci, vatan-millet kasan, sözüm ona duyarlı kişinin de - izlediği bu programın üzerinden neredeyse 1 gün geçmesine rağmen tek bir kişinin bu önemli olayı dile getirmemiş olmasıdır.

Toplumun hassasiyetlerinde bir aşınma yoksa, toplumun kendine yönelik ağır hakaret ve sözleri kullanan kişilere kayıtsız kalmama refleksinde bozulma olmamış ise Kılıçdaroğluna ve partisine en sert tepkilerin verilmesi ve ayrıca
-16 Nisan referandumunu da bir fırsat görerek- sandıkta gerekli dersin verilmesi artık zorunlu hale gelmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Başbakan Yıldırım ve hatta MHP genel başkanının yaptığı konuşma ve demeçlerinde kılı kırk yaran, çoğu kelime ve cümleleri saptıran hayırcılar da Kılıçdaroğlu'nun bu iğrenç yakıştırma ve hakareti karşısında duymaz-görmez kesildiler.
 
Son düzenleme:
Üst