Böbrek Hastası Oruç Tutmasa Olur mu?

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Soru

İki kızım var, ikisi de doğuştan böbrek hastası. Bu sene büyük kızım buluğ çağına girdi. Oruç tutması yasak, su kaybından dolayı. Şimdi ben kızım için fidye vermem gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne kadar vermem lazım?

Tarih 31.07.2012

Cevap (Mehmet Talu hoca)

Bismillahirrahmanirrahim

Yılın bütün mevsimlerinde oruç tutmaktan aciz olan, sürekli hasta kimselerin oruç tutmamaları icma ile caizdir. Bu kimselerin oruçlarını kaza etme imkânları da bulunmamaktadır. Çünkü oruç tutabilecek durumda değillerdir. Bunların tutamadıkları her günün orucuna bedel bir fidye (fitre) vermeleri gerekir. ALLAH Teâlâ:

"Oruç tutmaya gücü yetmeyenlerin bir yoksulu doyuracak kadar fidye vermeleri gerekir."1 buyurmaktadır.

2012 senesi için açıklanan en düşük fitre bedeli 8,5 TL'dir.

Ramazan orucunun fidyesi verilirken fakirlerin müteaddit, yani birden fazla olması şart değildir. Binaenaleyh, otuz günün fidyesi müteaddit fakirlere verilebileceği gibi, bir fakire bir defada da verilebilir.

Oruç tutamayıp fidye veren hastanın; ölünceye kadar iyileşmemesi gerekir. Sürekli hasta olup fidye vermiş olan kimse, daha sonraları iyileşse ve oruç tutmaya gücü yetse, oruç tutması, geçmiş günleri kaza etmesi gerekir. Verdiği fidyenin bir hükmü kalmaz, nafile sadaka olur.2

Fidye ödeyecek maddi gücü olmayan kızınızın adına babası olarak siz fidye verebilirsiniz.

Fidye vermesi gerekli olan böyle bir kimse, fidye veremeyecek kadar fakir ise: "Rabbim! Hastayım, gücüm, takatim yok ki oruç tutayım, param yok ki fidye vereyim. O halde beni affeyle, mağfiret eyle" diye Cenab-ı Hakka yalvarması, yakarması ve bağışlanmasını istemesi gerekir.

dipnot
(1) Bakara suresi: 184
(2) Alemgir, el-Fetava'1-Hamdiyye, 1/207

Selam Ve Dua ile
 

Dut_agaci

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
7,219
Tepkime puanı
330
Puanları
0
Web sitesi
www.Menzil.Net
Bu yıl en asgarî 10 TL.

Ancak kişi kendisi 25 TL ile doyuyorsa, doyuracağı kimseye de 25 TL.lik yiyecek yada para yardımı yapmalı denilmektedir.
 
Üst