Bir tomografi yüz akciğer filmine bedel

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Tomografi çektirenler dikkat! Uzmanlar, tomografi çekiminde alınan radyasyonun yüz akciğer filmine bedel olduğuna söylüyor. Peki tomografiye alternatif olabilecek başka yöntemler kullanılamaz mı?

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, "Bir karın tomografisi beş yüz akciğer filmi çektirmiş gibi radyasyon alır" diyerek, "Şu anda zararlı olmadığı düşünülen ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinin tomografiye alternatif olarak devreye konulmalıdır" önerisinde bulundu.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, tomografinin zararlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Vücudumuzun iç kısımlarındaki hastalıkları araştırmak amacıyla incelenecek bölgenin tomografisi çekilir. Tomografi, X-ışını ile incelenecek bölgenin kesit kesit görüntüsünün kaydedilmesidir. X-ışını kullanıldığı için gebelerde tomografi çekilmesi önerilmez. Tomografi ile vücudun iç kısımlarıyla ilgili çok değerli bilgiler elde edilirken, diğer taraftan incelenen hasta radyasyona maruz kalmaktadır" ifadelerini kullandı.
Tomografi çekilen kişinin ne kadar radyasyona maruz kaldığıyla ilgili olarak da, "Bu sorunun cevabı şöyledir. Bir beyin tomografisi çektiren 115 akciğer filmi, bir akciğer tomografisi çektiren 400 akciğer filmi, bir karın tomografisi çektiren 500 akciğer filmi çektirmiş kadar radyasyon alır" diyen Prof.Dr. Yakıncı, daha sonra şunları belirtti: "Bu durumda ne yapmalı? En başında tomografi isteyen doktor ve tomografi çekilecek kişi yukarıda belirttiğim bilgilerden haberdar olması gereklidir.
Tomografinin kullanılma alanlarının tekrar gözden geçirilmesi ve gerekli sınırlamaların yapılması lazım. Uygun koşullarda, benzer amaçla kullanılan ve şu anda zararlı olmadığı düşünülen ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinin tomografiye alternatif olarak devreye konulmalıdır.
Tomografi çekilen mekanlarda hastaların göreceği şekilde, bir tomografi çekilmekle ne kadar radyasyon alındığıyla ilgili bilgilendirme bulunmalıdır. Radyoloji bölümü yetkililerinin bu uyarıyı dikkate almaları, ilerideki oluşacak hukuki sorunların önüne geçecektir. Tomografinin bu zararını görünce insanın aklına şu söz geliyor: "Dünyada mutlak iyi ve mutlak kötü yoktur, her şeyin hem iyi hem de kötü tarafları vardır."
 
Üst