Bir bilgisayar efsanesinin sonu geldi

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45

Kral ölüm döşeğinde, yeni kral şimdiden çok yaşasın. PC'lerimizin değişmez yapısı BIOS'un günleri sınırlı. Peki yerine ne gelecek ve hangi avantajları sunacak?


Eski göz ağrımız, modern bilgisayarların ilk günlerinden beri yanımızda olan BIOS'un günleri artık sınırlı. UEFI (The Unified Extensible Firmware Interface-Birleşik Genişletilebilir Aygıt Yazılımı Arayüzü), üstün özellikleriyle, yeni nesil bilgisayarlarda BIOS'un yerini alacak. UEFI, günümüzün donanımlarında, BIOS'a oranla çok daha uyumlu olacak ve donanımların gerçek güçlerini ortaya çıkarmasına tanıyacak.
Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net, dijital dünyaya veda eden bu teknolojinin nasıl değişeceğini bir yazısında anlattı.
En Büyükler UEFI'ın Arkasında
Aslında UEFI, piyasaya yeni sürülmüş bir yapı değil. Intel, 2003 yılında, Itanium IA64'de, BIOS'un altında UEFI'dan faydalanmıştı. UEFI'ın arkası da epey sağlam: AMD, AMI, Apple, Dell, HP, IBM, Insyde, Intel, Lenovo, Microsoft ve Phoenix, bu yeni yapıdan faydalanmaya kararlı.
BIOS Neden Tarih Oluyor?
BIOS, 25 yıl önce kullanıcılarla tanışmıştı. O zaman işi son derece kolaydı. Floppy disket desteği ve bir iki bellek ayarlaması yapıyor ve arkasına yaslanıp, bilgisayarın çalışmasını izliyordu. Şimdi ise dahili ve harici optik diskler, Terabyte'larla ölçülen sabit diskler, gelişmiş ekran kartları, onlarca farkılı düzenleme seçeneği bulunan ekran kartları ve overclock (hız aşırtması) yapılmak istenen işlemciler, dört bir yanı sardı.

21291822085.jpg

BIOS'un diğer önemli sorunu, hâlâ modası geçmiş 16 bitlik veriyolu ile çalışması. Gelişmiş aksesuarlara karşı yetersiz. 64 bitlik işletim sistemleriyle sorun yaşıyor. Güncellenmesi pek kolay değil ve bazı donanımlarla sorun yaşayabiliyor.

SDN - ShiftDelete.Net
 
Üst