Biber, patlıcan kurutmak

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
Sebze kurutmanın tam zamanı ...Günümüzde sebze ve meyveleri dondurucuda taze saklamak mümkün olsada, kurutulmuş yiyeceklerin ve kuru malzemeyle yapılan yemeklerin tadı bir başka oluyor.
Bamya , patlıcan, dolmalık biber, yeşil fasulye gibi sebzelerin kışın, kurutulmuş halleriyle yapılan yemeklerini daha çok seviyorum. Ağustos ve Eylül sıcaklarını sebze kurutmak için iyi değerlendirmek lazım.
Patlıcan genellikle dilimlenip ipe dizilerek kurutuluyor. Babaannem patlıcanı "karnıyarık " şeklinde kuruturmuş.Patlıcanın ortası kesilir, iç kısmının iyi kuruyabilmesi için sapı fotoğraftaki gibi yerleştirilir, etli kısımları dilimlenir. Çok çabuk kuruyan bir sebze olduğundan , kağıt üzerinde güneşe yerleştirilerek kurutulur. Böylelikle kışın kuru patlıcandan karnıyarık , imam bayıldı gibi yemekler yapılabilir.
Benim gibi patlıcanı dilimleyip ipe dizmeye üşeniyorsanız, alacalı soyduktan sonra , saplarını çıkarmadan boyuna dilimleyin (3 ya da 4 dilim olabilir), sap kısmından çamaşırlığa ya da ipe mandalla tutturun. Çabucak kuruyor.Kullanacağınız zaman sıcak suda bekletip dilediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
Biber kurutmak biraz uğraş gerektiriyor. Sapları düzgünce çıkarılıp yıkanacak ve uç kısımlarından ters çevrilerek ipe dizilecek . Uzun süre güneş gören bir yerde bekletilecek.
 

şirine

Doçent
Katılım
25 Ara 2009
Mesajlar
543
Tepkime puanı
114
Puanları
0
Konum
İstanbuL
hmm annem bunun dolmasını yapıyo. HE bi de Bize URFA dan geliyomuş HEHE :p
 

Ahver

Âsî İşgâl Kuvvetleri
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
2,871
Tepkime puanı
701
Puanları
0
Akşam da kurutulmuş biber gelmişti aklıma,anneme soruyordum.

Aydın'dayken Fatma teyzem yapardı.Ama dolmalık değil,normal biberi kuruturdular sonra nasıl kızartıyorsa çıtır çıtır olurdu ,yoğurtlardı,şahâne olurdu.Üzerinden 20 küsür yıl geçmiş hâlâ tadı damağımda yani o kadar.:)

Bizde de fasulye kurutulur.Anneannemin orjinal yemekleri vardır;zülbiye,zulfan...: )
Patlıcan dolması olsaydı şimdi çok güzel olurdu.Havada,karada,yaş ,kuru, affetmem patlıcanı.
 

_Nihade_

Gafleti eyLe Heba
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
2,061
Tepkime puanı
581
Puanları
0
Yaş
40
Konum
Ankara
Bizde de kurutulmuş patlıcan dolmasına halep derler, annem sağolsun benim yerimede hallediyor kurutma işini..:)
 
Üst