Biber, patlıcan kurutmak

efruz

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,168
Puanları
113
Sebze kurutmanın tam zamanı ...Günümüzde sebze ve meyveleri dondurucuda taze saklamak mümkün olsada, kurutulmuş yiyeceklerin ve kuru malzemeyle yapılan yemeklerin tadı bir başka oluyor.
Bamya , patlıcan, dolmalık biber, yeşil fasulye gibi sebzelerin kışın, kurutulmuş halleriyle yapılan yemeklerini daha çok seviyorum. Ağustos ve Eylül sıcaklarını sebze kurutmak için iyi değerlendirmek lazım.
Patlıcan genellikle dilimlenip ipe dizilerek kurutuluyor. Babaannem patlıcanı "karnıyarık " şeklinde kuruturmuş.Patlıcanın ortası kesilir, iç kısmının iyi kuruyabilmesi için sapı fotoğraftaki gibi yerleştirilir, etli kısımları dilimlenir. Çok çabuk kuruyan bir sebze olduğundan , kağıt üzerinde güneşe yerleştirilerek kurutulur. Böylelikle kışın kuru patlıcandan karnıyarık , imam bayıldı gibi yemekler yapılabilir.
Benim gibi patlıcanı dilimleyip ipe dizmeye üşeniyorsanız, alacalı soyduktan sonra , saplarını çıkarmadan boyuna dilimleyin (3 ya da 4 dilim olabilir), sap kısmından çamaşırlığa ya da ipe mandalla tutturun. Çabucak kuruyor.Kullanacağınız zaman sıcak suda bekletip dilediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
Biber kurutmak biraz uğraş gerektiriyor. Sapları düzgünce çıkarılıp yıkanacak ve uç kısımlarından ters çevrilerek ipe dizilecek . Uzun süre güneş gören bir yerde bekletilecek.
 

şirine

Doçent
İhvan Üyesi
Katılım
25 Ara 2009
Mesajlar
543
Puanları
0
hmm annem bunun dolmasını yapıyo. HE bi de Bize URFA dan geliyomuş HEHE :p
 

efruz

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,168
Puanları
113
Dolması çok lezzetli oluyor :)
 

Ahver

Âsî İşgâl Kuvvetleri
İhvan Üyesi
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
2,871
Puanları
0
Akşam da kurutulmuş biber gelmişti aklıma,anneme soruyordum.

Aydın'dayken Fatma teyzem yapardı.Ama dolmalık değil,normal biberi kuruturdular sonra nasıl kızartıyorsa çıtır çıtır olurdu ,yoğurtlardı,şahâne olurdu.Üzerinden 20 küsür yıl geçmiş hâlâ tadı damağımda yani o kadar.:)

Bizde de fasulye kurutulur.Anneannemin orjinal yemekleri vardır;zülbiye,zulfan...: )
Patlıcan dolması olsaydı şimdi çok güzel olurdu.Havada,karada,yaş ,kuru, affetmem patlıcanı.
 

Nur-uL Envâr

Enis ~
İhvan Üyesi
Katılım
20 Ara 2009
Mesajlar
1,885
Puanları
0
Taze olanından daha lezzetli oluyor.

Teşekkür ederiz efruz...
 

_Nihade_

Gafleti eyLe Heba
İhvan Üyesi
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
2,061
Puanları
0
Yaş
36
Bizde de kurutulmuş patlıcan dolmasına halep derler, annem sağolsun benim yerimede hallediyor kurutma işini..:)
 
Üst