Beynimizde Doğal Yalan Dedektörü Varmış...

YagmuR

Üye
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
2,504
Tepkime puanı
586
Puanları
0
Yaş
35
Konum
¤´ UnuTuLu§taN `¤
Web sitesi
www.gencislam.com
Bilim insanları, insanların beyinlerinde doğal bir yalan makinesi olduğunu ortaya çıkardı.

Bilim insanları, insanların beyinlerinde doğal bir yalan makinesi olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre, beynimizde birinin bize yalan söyleyip söylemediğini tahmin etmemizi sağlayan bir devre bulunuyor.
Bulguların ayrıca bazı insanların neden paranoyaklaştığını da açıklamaya yardımcı olabileceğini ortaya koyduğu kaydediliyor.
Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları, puan kazanmak amacıyla iki kutudan birini seçmeleri söylenen gönüllülerin beyin faaliyetlerini inceledi.
Deneyde gönüllüler, onlara hangi kutuyu seçmeleri gerektiği konusunda tavsiyede bulunan ve bazen dürüst olmayan ikinci bir oyuncuyla karşı karşıya bulunuyordu.
Gönüllüler kendilerine yalan söylendiğinden şüphelendiklerinde, beyinlerinin ön kısmına yakın bir bölge olan dorsomedial prefrontal cortex'teki faaliyet düzeyi çarpıcı bir şekilde artıyor.
Bir gönüllü oyuncunun kendisine doğru söylediğini düşündüğünde ise bu bölgedeki faaliyet düşük kalıyor.
Şüphelerinin yanlış olduğu kanıtlanırsa, beyin faaliyeti değişiyor ve gönüllüre ikinci oyuncu hakkındaki görüşlerini yeniden gözden geçirme ihtiyacı duyuyor.
Aktivite, verilen tavsiyenin ne kadar güvenilir olduğunu tahmin etmek ve daha sonra tahminin sonuçlarına tepki vermek olarak gerçekleşiyor.
Bu sistemdeki hataların, şizofrenlerin genelde paranoyak olmalarını açıklayabilecekleri belirtiliyor.
 
Üst