Benzinde İndirim Formülü Bulundu

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN başkanlığında bugün Hazine Müsteşarlığında gerçekleştirilen toplantıda, akaryakıt fiyatlarının indirilmesine dönük marjlar ele alındı. Toplantıda, Maliye'nin vergi indirimine karşı olduğu belirtilirken top yine özel sektöre atıldı!

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık üç saat süren toplantıya, Babacan'ın yanısıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Enerji ve Maliye Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı ve DPT'nin üst düzey bürokratları katıldı.

İNDİRİM YOLLARI ARANIYOR

Toplantıda, ilgili kuruluşlar, tek tek durum tespiti yaparak, akaryakıt fiyatlarının oluşumuna etki eden unsurlar hakkında bilgi verdi. Bu çerçevede, fiyatları aşağı çekebilecek marjlarla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili çalışmalarda, daha çok vergi dışı bir çözüm arayışına gidildiği öğrenildi. Vergi indiriminin masada olmadığı belirten bir yetkili, ''Sektör, akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin indirilmesi için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Ancak gerek 2011 yılı Bütçesi ve Programı, gerekse mali disiplin açısından vergi indirimi gündemde bulunmuyor. Maliye Bakanlığı ve Hazine de vergi indirimine sıcak bakmıyor'' dedi.Toplantıda, sadece mevcut durum ve ilgili kuruluşların fiyatlarla ilgili marjları ortaya konulurken nihai bir karar alınmadı.

"DEVLET DEĞİL ÖZEL SEKTÖR İNDİRSİN"

Yetkililer, bu şartlarda, dağıtıcı firmalar ve bayiler için brüt kar marjının aşağı çekilmesi ve rafineri çıkış fiyatlarının değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini ifade etti. Bu nedenle EPDK'da rafineri ve ithalatçıları temsilen TÜPRAŞ, dağıtıcı firma ve bayileri temsilen de PETDER ve ADER yöneticilerinin katılacağı bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. Bu toplantıda da EPDK, akaryakıt sektörünü dinleyecek ve fiyatlar bu kez de sektörle masaya yatırılacak.

"BAKAN YILDIZ: AKARYAKITTA İNDİRİM GELEBİLİR"

Bu arada Enerji Bakanı Taner Yıldız, Banu Güven'le Artı'da akaryakıt fiyatlarını değerlendirdi. Babacan'ın da katıldığı bir toplantıyla konunun enine boyuna tartışıldığını söyleyen Bakan Yıldız, akaryakıt satış fiyatlarına müdahalelerinin söz konusu olmadığını kaydetti. Akaryakıt zincirinde bazı aksaklıkların olabileceğine işaret eden Yıldız, konunun medya tarafından fazlasıyla abartıldığını da iddia etti. Yıldız'ın açıklamaları şöyle:

"Topladığımız vergilerin GSMH'ye oranı batılı ülkelerin çok altında. Bu ülkeyi idare eden irade hangi kalemden vergi alacağına karar veriyor. Verginin aleyhine enerji bakanı olarak konuşamam. İthalat da serbest. Dağıtım lisansı almış firma gelip satabilir. Ham petrol ve vergi yanı fiyatın yüzde 90'ını alıyor. Herhangi bir enerji düzenlemesine gerek kalmaksızın rafine ve dağıtıcı arasındaki düzenlemenin tabii olarak çözüleceğine inanıyorum. Rafine merkezi ve dağıtıcılarından bir indirim geleceği kanaatine sahibim. Sekiz yılda ham petrolü 22 dolarla aldık, şu anda 4.38 katına çıktı fiyat. Rafine edilmiş benzin fiyatı ise 2.95 kat arttı.

Direkt toplanan vergi miktarı AB ülkeleriyle karşılaştırılamayacak kadar düşük. Babacan önemli bir açıklama yaptı. 2010 ve 2011'de akaryakıtın, petrol ürünlerinin ÖTV'sinin sabit kalacağını söyledi. Büyüme hızını ve enflasyonu katarsanız iki yıla karşılık gelen ÖTV rakamı yüzde 17 geri gidecek demektir. Bu vergi artırılmayacak haberini vermiş oldu. Ben inanıyorum benzin fiyatlarını rafine merkezi ve dağıtıcılar geriye doğru çekecektir."

nazım alpman


 
K

Kaçak

Guest
Hadi bakalım ...
Söz Yunanistanla aynı fiyata olsun , sesim çıkmayacak ...
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Sessin çıksa noluyo ki :))))))))))))))))
 
K

Kaçak

Guest
Sesimiz çıkmasa neden indirim kararı alsınlar yahu ...
Ayıp ettin ama şindik ...
 

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
EPDK, akaryakıtta promosyonu kaldırdı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, dün yaptığı toplantıda 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, akaryakıt ve madeni yağ satışlarında istasyonlarda hediye, eşantiyon ve kampanya adları altında oyuncak, deterjan, ev eşyası, bilet gibi tüm mal promosyonlarının yapılmasını yasakladı.

Kurul akaryakıt satışları sonucu bankaların kredi kartlarından puan yüklenmesi gibi finansal promosyonlar ile istasyonlarda verilen araç yıkama, ücretsiz yağ değişimi gibi hizmet promosyonlarına yönelik herhangi bir sınırlama getirmedi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, yaptığı yazılı açıklamada, akaryakıt piyasasında rekabetin hediye çanak çömlekte, deterjanda, Çin malı oyuncakta değil fiyat üzerinden yapılmasını istediklerini belirterek, akaryakıt maliyetine bu tür unsurların etki etmesini istemediklerini söyledi.

Köktaş, bu nedenle gelecek ayın sonundan itibaren akaryakıt sektöründeki tüm mal promosyonlarını yasakladıklarını bildirdi.

Akaryakıt piyasasında operasyonel maliyetlerin azaltılması ve tüketici lehine, rekabetin arttırılması çalışmaları kapsamında promosyonlar konusunu belli bir süreden bu yana değerlendirdiklerini kaydeden Köktaş, mal promosyonlarının çoğunun kalitesiz mallarla israfa sebebiyet verdiğini ve fiyatlar üzerinde de bir baskı oluşturduğunu kaydetti.

Köktaş, bayilerin, dağıtıcıların birbirleri ile akaryakıtın yanında tüketiciye hangi mali vereyim diye değil, fiyat rekabetini nasıl sağlarım diye yarışması gerektiğine dikkat çekerek, tüketicinin alacağı hediyenin değil fiyat panosunun peşine düşmesi gerektiğini vurguladı.

-''HEDEF UCUZLUK''-

EPDK Başkanı, promosyonlara yönelik buna benzer bir sınırlamanın daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından gazetelerin mal promosyonlarına yapıldığını ve başarı kazandığını belirterek, yeni karar sonrası fiyatların nasıl değişeceğini de yakından izleyeceklerini ifade etti.

Kanunda bayilerin bu promosyon kampanyalarına katılımlarının isteğe bağlı olduğunun tanımlandığı halde bazı zorlamalar uygulandığını da belirten Köktaş, ''Bu durumda dağıtıcılar ile bayiler sık sık karşı karşıya geliyordu. Bu kararımız bu konudaki sıkıntıları da ortadan kaldırıyor'' dedi.
AA
 
Üst