Bediüzzaman said nursi (eserlerinden tanıdığım kadarıyla)

Risale-i Nur Talebesi

Diyar-ı Bekirli
Katılım
30 Haz 2006
Mesajlar
1,460
Tepkime puanı
11
Puanları
0
Evet, mektubattan yola çıkıyoruz. Bismillah

Derya gibi ilmi var. Ama önce bir damlacık bilgiyle halledilen bir soru soruluyor. O soruyu ilim deryasına katar. Ve birçok müşkülü halleder.’H.z.Hızır hayatta mıdır diye sorulur? Diğer kitapları açarsak eski hikâyeleri okuyacağız. Kapatacağız. Ve ufak bir şüpheye yenilebileceğiz. Ama üstat inkâr çağında ispat metodunu kullanıyor. Ona bir soruluyor. Belki de sorulmuyor. Dikkat çekmek için bu yöntemi kullanıyor. Ama o birçok müşkülü hallediyor. Bilmezse ört pas edecek. Aslında bilmediği zamanda ‘bilmiyorum’diyecek kadar mütevazı bir insan. Ve soruyu genişletip cevaplandırıyor.’hayattadır’ diyor. Ve hayat tabaklarının beş tane olduğunu ve her hayat tabakasında kimlerin bulunduğunu ve hayat tabakalarının özelliklerini anlatıyor. Evet, birinci tabaka olan biz dünyalılar. İkici tabakada Sorulan sorunun cevabı ve yine merak edilen H.z.İlyas 3.tabakai hayat h.z. İsa ve h.z. idris. Evet, 3. tabakaihayat önemli bizim inancımıza göre zaten h.z. İsa öldürülmüş değil. Ruhu göğe yükseltilmiş. Ve Allah’ın izniyle İsevilik dini tasaffi bulacak ve İslamiyet inkılâp edecek. H.z. İsa deccalı öldürecek ve inkârı ulûhiyet fikrini öldürecek inaşallahu teala…

4.tabakai hayat hayatların en güzeli şehitlerin mekânı. Kendini ölmüş bilmeyen şehitlerin mekânı. Sair ehli kubur onların aldığı lezzete ulaşamaz.

5,tabakaihayat: Diğer ehli kabirdekiler. Aslında şahsına değinmek istediğim için uzatmıyorum.

İnşallah 1. tabakadan 4. tabakaya geçeceğiz.

Evet, birçok müşkülü bir soruyla halleden bir insan. İlmini göstermek için biraz uzattım. Bazen de bir çağrışımla başka bir konuya atlar. Ve hiç beklenmedik anda kafamızdaki bir soru işaretini yok eder. Evet, Dokuzuncu mektupta dünyadan bahseder ve’ şu münasebetle bir nokta hatıra gelmiş ‘ der aşkın tarifini yapar. Dünya ve aşk birbirini çağrıştırır. Evet, aşk şiddetli bir muhabbettir. Derken şiddetli olabilecek hissiyatlara bir ölçü tayin eder. Endişei istikbal, mal ve koltuk sevgisi ve inat konusunu açıklar.









 

Risale-i Nur Talebesi

Diyar-ı Bekirli
Katılım
30 Haz 2006
Mesajlar
1,460
Tepkime puanı
11
Puanları
0
ilmi geçim kaynağı yapıyor diyenlere tokat gibi cevap

İLMİ GEÇİM KAYNAĞI YAPIYOR DİYENLERE TOKAT GİBİ CEVAP

İhlâsı tammı doruğunda yaşayan bediüzzaman said nursi’nin bu müthiş fıkrası ilmi geçim kaynağı yapıyor diyenlere tokat gibi cevap. Ve hediye kabul etmediğinin sebebini

Faziletine vermiyor. İstiğnadan olmadığını söyleyip nedenlerini açıklıyor.

1-Ehli dalaleti tekzip

2-Ücreti sadece Allah veriri ayetinin nehyine yanaşmama(Takvası)

3-Allah namına alıp vermenin az olduğu bir dönemde almamanın daha iyi olacağı düşüncesi

4-tevekkül kanaat ve iktisat hazinesini birkaç kuruşla değişmemesi

5-Ve ‘dokunuyor’ deyip almayıp hakka teslim olması

6-Ve Salihlik niyetiyle verilen bir şeyi Salih değilken almak haram. Eğer kendini Salih bilmezse alamaz. Salih bilse Salih değildir. Allah aşkına şu muhteşem yoruma bakın…(2.mektup)

 
Üst