Bedirde düşen müşrikler

kilicarslan

Kıdemli Üye
Katılım
14 Mar 2013
Mesajlar
4,054
Tepkime puanı
41
Puanları
0
İslam tarihi konusundaki bilgilerimiz, genelde Asrı Saadetten öteye gitmez.
Bildiğimiz bir yerden başalayalım okumamıza..


Bedirde düşen müşriklerin torunları nasıl olduysa islam ümmetine halife oldular.

Birileri bu durumu bir şekilde yadırgamış olacakki.. " biz sizin kaderiniz", deme gereği duydu iktidarı gasp edenler.
Onlar üstelik dedelerinin müşrik olmalarını " Allah'ın ezelde kuranda(yaratılmamış, daim olan) yazdığı şeyler olduklarını" söyleyerek hem dedelerini bir nevi temize çıkartıyor hemde kendi zulumlerini meşrulaştırma yolunu tuttuyorlardı.

Onlar böylece , halifeliği gayri meşru şekilde gasp etmelerini ezelde yazılmış bir kader olduğunu söyleyerek kendilerini meşrulaştırmakla kalmadılar aynı zamanda Rasulün soyundan gelenlere ertikleri eziyetleri , cinayetleride meşrulaştırdılar.

Yezid Hz. Zeyneb 'e " onu ben değil Allah katletti " diyerek bütün kendi günahını adeta Allah' a yüklüyordu, kendinide aklınca temize çıkarıyordu.

Bazı alimler bu slogana karşı çıkarak, Kuran' ın mahluk olduğunu savunmaya başladılar. Onların amacı aslında emevielrin yaptıkları zulmlerden sorumlu olduklarını , Allah'a iftira ettiklerini belirtmekti.


İşte ümmetin başına ileride daha farklı fitnelere sebebiyet verecek " kuranın mahluk olup olmadığı tartışması" böyle başlamıştı. O döneme kadar böyle bir soru kimsenin aklına gelmemişken, birileri siyasi amaçlar uğruna fitne ateşini böyle yakmıştı.


Emevilerin, yaptıkları bunlarla kalmadı, kendi ideolojilerini halka empoze etmek adına kendilerine yakın bir okumuş takımı oluşturmayı ihmal etmediler. Bu oluşum daha sonraları "şam ekolü" olarak isim yampış olup emevileri meşrulaştıran ,onların iddialarını destekleyen ve ayrıca arap milliyetçiliğini empoze eden rivayetler üretmekten geri durmadılar.
 

kilicarslan

Kıdemli Üye
Katılım
14 Mar 2013
Mesajlar
4,054
Tepkime puanı
41
Puanları
0
Emevilerin Yildizi alias 5. Rasid Halife:

Ömer bin Abdulaziz


Rivayetlerin toplanmasi ve tasnifi icin emir veren Ömer bin Abdulaziz olmustur. Kendinden önceki dönemde iktidarin nasil rivayet ürettigini iyi bildiginden bu isi iktidara yakin "sam ekolü " yerine "hicaz mektebine" vermistir. Halife Ömer ancak 3 yil hüküm sürebilmis ve büyük bir ihtimalle zehirlenerek, 10. Subat 720 yilinda, 40 yasinda ölmüstür.

Ömr bin Abdulaziz , kendinden öncekilerin yaptiklari zulumlere son vererek adil bir yönetim kurmasiyla ün salmis olup, ehli beyte teveccüh göstermis hatta iktidari onlara devretmeyi dahi düsünmüstür. Ancak 3 yil hüküm sürebilmesinin de en önemli sebebide bu olsa gerektir. Hadislerin tasnifi onun döneminde baslamis olup daha sonra Abbasi dönemindede devam etmistir.
 
Üst