Bayramda ete ve tuza dikkat uyarısı

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45



Hastalığı, hipertansiyonu ve çarpıntısı olanların Kurban Bayramı'nda fazla et tüketmekten kaçınmaları gerektiğini söyledi.


Emrah Yaşar'ın haberi

Avrupa Kardiyoloji Derneği Acil Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Kalp Ritmi Birliği Eğitim Komite Üyesi de olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, günümüzde yanlış beslenme alışkanlıkları sebebiyle artmış tuz tüketiminin önemli bir sorun haline geldiğini kaydetti.
Kalp hastalarında fazla tuz alımının ölümleri arttırdığının bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Görenek, şöyle konuştu:
''Maalesef pek çok hasta bu gerçeğin farkında bile değildir. Hastalarımıza 'tuz kullanımını azalt' dediğimizde çoğu zaman sadece yemeğe sofrada ekilen tuzun azaltılması gerektiğini anlıyorlar. Ancak, kalp ve tansiyon hastalarının yemeklerine pişirilme sırasında da tuz çok az ilave edilmeli, hatta mümkünse hiç tuz ilave edilmemelidir. Çünkü zaten yemek için kullanılan besinler ve malzemelerin kendisi azımsanamayacak ölçüde tuz içermektedir. Bunun yanı sıra hazır ya da pişirilmiş olarak alınan pek çok yiyecekte de belli oranlarda tuz vardır. Ancak, bu gerçek çoğu zaman dikkatimizden kaçar. Örneğin ekmeğin bile hazırlanışı sırasında hamuruna tuz katılır. İşte kalp hastaları bu tür gıdaları tüketirken de çok dikkatli olmalıdırlar.''


-''BAYRAMDA TUZ TÜKETİMİ ARTIYOR''-
Prof. Dr. Görenek, yaklaşan Kurban Bayramı'nda kalp hastalığı, hipertansiyonu ve çarpıntısı olanların mutlaka fazla et tüketmekten kaçınmaları gerektiğini belirterek, ''Özellikle kavurma gibi fazla miktarda tuz ilavesiyle hazırlanan etli yemekler çarpıntıları artırabiliyor, tansiyonu yükseltebiliyor'' dedi.
Bu durumun özellikle evvelce kalp krizi geçirmiş ya da kalp yetersizliği yani nefes darlığı olan hastalarda daha tehlikeli sonuçlar doğurabildiğine işaret eden Prof. Dr. Görenek, şunları söyledi:
''Kurban Bayramı sırasında ya da hemen sonrasında sağlık durumlarında bozulma nedeniyle hastanelere başvuran hastaların önemli bir kısmında bayramda tuz tüketiminin arttığını gözlemlemekteyiz. Bu bakımdan zaten kolesterol içeriği fazla olan kırmızı etten hazırlanan yemeklere bir de tuz ilavesi yapılırsa hastalarımız için sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilmektedir.''
 

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
37
Konum
forvet arkası
insanlar yılda 1 kez et yiyor,sen de yeme diyosun abi.
Gaddar sessizlik.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
iyi işte 1 yıl boyunca yemeyince insan tadını unutuyor
et bu muymuş diyorsun
her zaman yiyenler için bir anlamı olmadığından kurbandada tuzlu yiyelim biraz farklılık olsun diyorlar
sonuç senin,benim için değişen bir şey yok Erdem
Kurbanı gitmiş bayramın eti kalmış
tıpkı ramazanı gidip şekeri kaldığı gibi
 

türkü

Kıdemli Üye
Katılım
18 Tem 2007
Mesajlar
4,973
Tepkime puanı
975
Puanları
0
erdem'in yazdıklarının aynısının tıpkısı aklımdan geçti sonra bakınca sessizlik abinin yorumuna sesimi çıkarmayayım bari dedim :p
sadece çocuklar açıkyüreklilikle et yiyeceklerini düşünebilir ve söyleyebilirler. fakir'in bile dile getirmesi ayıplanır da oysaki kurban ibadetinin gerekliligi konuşulunca paylaşmaktan, yemeyenlere yedirmekten mevzu bahis edilir. fakirlere de çocuklar kadar özgürlük diliyorum :)
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
kurban edilmedik
kurban edemedik
kurban olamadık
kurbanlıklarımız beynimizde,yüreğimizde semizlendikçe semizlendi

Madem kurbanla bağı kopardık bari eti yiyelim ya hu
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Erkeği sakinleştirmenin kolay yolu bulundu!

Kanada'nın McGill Üniversitesi'nden bilimadamlarının yaptığı araştırma, kadınların, yoğun ve stresli bir gün geçiren eşlerini pişmiş bir parça et ikram ederek sakinleştirebileceğini gösterdi. Araştırmaya katılan 82 erkeğe, aralarında et fotoğraflarının da bulunduğu bazı fotoğraflar gösterildi. Bu sırada, katılımcılara bir metin okurken hata yapan yardımcılarını sesli olarak cezalandırabilecekleri söylendi.


Et fotoğrafını görünce daha saldırgan olacağı düşünülen katılımcıların, aksine sakinleştiği belirlendi.
Araştırmaya imza atanlardan Frank Kachanoff, sonuçların kendisini de şaşırttığını belirterek, kırmızı etin sakinleştirici etkisinin, yemek vakti arkadaşlarıyla ve ailesiyle birlikte olan atalarımızın bundan hoşnut olması ve sakinleşmesinden kaynaklanıyor olabileceğini ifade etti.
Kachanoff, bu deneyi "av fotoğrafları" kullanarak tekrarlamak istediğini de belirtti.
Araştırma, Fransız "Le Figaro" gazetesinin internet sitesinde yayımlandı.
 
K

Kaçak

Guest
Sonunda benide psikopata bağlatacaksınız ama ...
Dayanamacagım yiyecegim et ala ala ...
İnsaf yahu ...
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Kırmızı et tüketirken bunlara dikkat



Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kunt etlerde kanserojen maddelerin oluşmaması için, kararmış veya çok pişmiş etleri yememek olduğunu söyledi.
Kurban Bayramı’nda yapılan en büyük yanlışlardan biri kesilen hayvanın etinin hemen pişirilerek yenmesi olduğunu söyleyen BSK Konya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kunt, "Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlikten dolayı hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yarattır bu etleri mutlaka buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmek gerekir.
Bu bayramda tatlı ve şekerin yanı sıra kurban eti de yenecek. Ancak kurban eti tüketirken dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Birçok kişi kurban kesilir kesilmez hemen et tüketiyor. Bu durum midede hazımsızlık, şişkinlik gibi istenmeyen sonuçlara neden oluyor. Özellikle dikkatsiz ve aşırı beslenme gaz, mide bulantısı, tansiyon yükselmeleri ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açıyor. Tüm bu yanlışları ortadan kaldırmak ve bayramın zehir olmaması için yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.
ET PİŞERKEN OLUŞAN SU VE YAĞI YEMEYİ AKLINIZDAN GEÇİYMEYİN

Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kunt bayramda sağlıklı beslenme için önerilerde de bulundu. Kunt, "Tükettiğiniz etlerde kanserojen maddelerin oluşmaması için en kesin çözümlerden birinin yanmış, kararmış veya çok pişmiş etleri yememek gerekiyor. Eti önce mikrodalga fırında bir, iki dakika pişirip tabağa akan suyunu boşaltırsanız kimyasal değişimin yüzde 90’ını engelleyebilirsiniz. Sıvı içerisinde pişirilen (kaynatmak, buharda pişirmek gibi) etlerin kanserojen etkileri ortadan kalkar. Eti pişirirken düzenli olarak çevirin. Böylece bir yüzeyde sıcaklık çok yükselmeden diğer yüzeye geçebilirsiniz. Izgara ya da mangal yerine fırında pişirirseniz kanserojen oranını büyük oranda düşürürsünüz. Eti pişirdikten sonra oluşan su ve yağ karışımına yemeyi aklınızdan bile geçirmeyin. En çok kanserojen madde birikimi olan bu kısmı direkt çöpe atın’’ diye belirtti.

BAYRAM ZEHİR OLMASIN
Ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riskinin artacağını ve bu nedenle sağlıklı beslenmek gerektiğini vurgulayan Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kunt ‘‘Bazı kurallara uyulursa bayram sevinci zehir olmaz. En sağlıklısının kırmızı eti en fazla haftada iki kez tüketmek hatırlatan Kunt ‘Sağlıksız pişirme tekniğiyle pişirilen kırmızı et tüketen bireylerde kolon ve mide kanseri görülmüştür. Buna ek olarak yağlı et tüketimiyle birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğu bilinmekte. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık azaltılıp haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha güvenlidir’’ diye konuştu.

ETLE BİRLİKTE SEBZE VE MEYVE
Kunt bayram süresince dikkat edilmesi gereken noktaları da şöyle sıraladı; "Mutlaka üç öğün yemek yiyin. Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin. Ziyaretlerde açık çay tercih edin ve günde bir fincan kahveyi geçmeyin. Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun. Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane, maydanoz tüketin. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durun. Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin. Günde altı, yedi su bardağı ılık su tüketin. Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapın. Etlerin yanına ayran, yoğurt, cacık tercih edin. Etleri bol taze sebzeyle yemeğe özen gösterin.’’
ZEDHABER/KONYA
 
K

Kaçak

Guest
Ya hocam yiyecegimiz bir et ...
Mundar oldu inan hevesim ...
Tamam yaaa yemiyom işte ...
Karpuz kesicem ben ...
Angus cinsi karpuzu nereden bulabilirim ki ...
 
Üst