Bardakoğlu: Başörtü ön şart değil

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Bardakoğlu başörtüsünün bir özgürlük sorunu olduğunu belirtti ve pozitivist bir laikliğin kendisine zarar vereceğini savundu.


Bardakoğlu'nun konuşmasında öne çıkan satırbaşları şöyle;
"Başörtüsü sorusunun din ile irtibatını görmemek için dini bilmemek ve Türkiye’de yaşamıyor olmak gerek. 14 asırdır kadınlar dini vecibe gördükleri için başlarını örtmüşlerdir. Kurumumuz da her dönemde 'başörtüsü örtülmeli' demiştir.
Para veya baskı ile başörtüsü takılıyor demek yanlıştır. Bu tür yorumlar bizi üzmektedir. Tüm dünyada milyonlarca kadın başörtüsü takmaktayken bunun baskı ya da para ile yapıldığı söylenmemeli.


'BAŞÖRTÜSÜ ÖN ŞART DEĞİLDİR'
Başörtüsü dini bir vecibedir, bir kadının başörtüsünü takması Müslümanlığın ön şartı değildir. Bir kadın başını örtse de örtmese de kendisinin Müslüman olduğunu söylüyorsa Müslümandır.
Başörtüsü konusunu ve kadınların başlarını açmasını, Türk kadınlarının modernleşmesi olarak görmemek lazım. Bu görüş son derece yanlıştır.
Başörtüsü laiklikle karşı karşıya getirilmemelidir. Pozitivist bir laiklik Türkiye için yanlıştır. Bunun en büyük zararı laiklik kavramına olmuştur. Sınırlayıcı laiklik ile başörtüsünü engellemeye çalışırsak, laikliğe haksızlık yapmış oluruz.
Başörtüsünün dini konusunu açıklamaya yetkili kurum Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. Bu sorun laiklik ve modernite olarak ele almak son derece yanlıştır.
Geçmişte kimse kimsenin dindarlığına karışmazdı. Artık daha iyi bir noktadayız zira sorun özgürlük olarak algılanıyor. Özgürlükten korkmamak ve birbirimizin özgürlüklerine saygı duymamız gerek.


29 EKİM VE KAMUSAL ALAN SORUNU
Özgürlükler konusunda tarihimize ve bugünkü Batı’ya bakmak gerek. Alman Cumhurbaşkanı, 'Müslümanlar bizim parçamızdır' dedi. Bir insanın farklı dinleri onaylaması için o dinden olması gerekmez, iyi bir insan olması yeterlidir.
Bu topluma başörtüsü gökten gelmedi. Bizim insanlarımız yıllardır başlarını örter. Birbirimizin dindarlık kimliklerini sorgulamamak lazım. Toplumsal hayatta özgürlüklerin yayılması lazım.
İçkinin haram olduğunu söylesek de Türkiye’de her yerde içki satılır. Diyanet Başkanlığı totonun, lotonun, bahis oyunlarının günah olduğunu söylese de herkes oynuyor. Başörtüsü bizim toplumumuzun bir gerçeğidir. Bir Alevi kardeşimizin talebini karşılamak için Alevi olmamız da şart değildir.


İMAMLAR KANAAT ÖNDERİ OLSUN
Herkesin topluma yol göstermesine razıyken, imamların olmasını istememek yanlıştır. İmamın görevi sadece caminin dört duvarı arasında değil, her yerdedir. İmam herkes ile ilgilenmeli. Biz 24 saat din görevlisi bulunabilsin istiyoruz.


KURBAN KESİLECEK KADAR STOK VAR
Kurban bir ibadettir, her ibadet kendince sevaptır. Kurban rezervi şu an yeterli olduğu için kurban kesilmeli. Bugün Türkiye’nin stokları kurban kesimi için uygundur. Türkiye’de her yıl kesilen hayvanların çok küçük bir bölümü kurban için kesilir. Kurban ibadetine engel olmayalım.
Kurban sayesinde yılda bir kez et göreb aileler var, onların rızkını kesmeyelim. Vekalet ile kurban olmaz. Dinen doğru değildir. Ama dişi ve hamile hayvanlar kesilmemelidir.


ALEVİLERİN TEMSİLİ VE DİN DERSLERİ
Din işleri ayrım yapmaz. Bu tartışmaları yaptıkça ayrımlar derinleşiyor.
Din Kültürü dersi zorunlu olmaya devam etmelidir. Çağdaş insanın din konusunda bilgi sahbi olması günün gereğidir."
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
A.Ü İlahiyat Fakültesi yayınlarından Neşet Çağataya ait Türkiyede Gerici Eylemler diye bir kitapcık (!) var orada da sudi arabistansan başörtüsü pardesü ve para yardımı yaptırılarak giydirilenlerden bahsediyordu....

Öğrenciyken çok aradımdı bi pardesü de ben alsam diye bulamadımdı :p
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
sizi gidi beleşçi sizi:)

bende İrandan gelen sarıklardan aramış bulamamıştım
 
Üst