nefahtü
Kıdemli Üye
Osmanlı mutfağından meşhur bir yemek. Henüz bende yapmadım ancak en yakın zamanda denemeyi düşünüyorum..Alltaki tarifde eğer bütün tavuk yapmazsanız 3 parça tavuk but kemiksiz ile 3 parça göğüsü karıştırarak yapın.
BALLI MAHMUDİYE
MALZEMESİ: 5 kişilik
1,5 kilogram köy Tavuğu
1 adet havuç, “soyulup dörde bölünmüş”
1 adet soğan “soyulup dörde bölünmüş”
1 ad defneyaprağı
1 adet küçük çubuk tarçın
5–6 dal maydanoz yaprağı
Dörtte bir limon dilimi
5 adet iri kuru kayısı
15 adet kuru rezaki üzümü
20 adet kabuğu soyulup acık Pembe kavrulmuş badem
2 kaşık çiçek balı
½ adet limonun suyu
1 yk Buğday nişastası
1 yk Tereyağı
Yapılışı:
İlk sıradaki malzemeleri bir tencereye koyup tavuğu haşlayınız ve köpüğünü çıktıkça kevgirle üzerinden alınız. Tavuk haşlanınca tavuğu haşlama suyundan çıkartıp soğutun ve kemiksiz olarak iri parçalar halinde ayıklayınız.
Tavuğun suyunu atmayınız ve suyun yarısıyla bol arpa şehriyeli pilav yapınız.
Tavuğun kalan suyunu süzdürerek baksa bir tencerede ocağa koyunuz, içerisine kayısı, üzüm ve bademleri ekleyip kısık ateşte kayısılar yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Bal, limon suyu ve nişastayı çok az suda ezip karıştırın ve kaynayan tavuk suyuna ekleyip bağlayın ve tadını tuzunu ayarlayın. Bu terbiyeli ve kayısılı tavuk suyu 2 bardağı geçmemeli, parça tavukları bu suya ekleyin ve kısık ateşte bir tasım kaynatıp ocağın altını kapatın ve 20 dakika demlendirin yemeği, sevis etmeden önce irice kıyılmış maydanoz yaprağını ve 1 kaşık tereyağını ekleyin ve yanında arpa şehriyeli pilavla servis ediniz.
BALLI MAHMUDİYE
MALZEMESİ: 5 kişilik
1,5 kilogram köy Tavuğu
1 adet havuç, “soyulup dörde bölünmüş”
1 adet soğan “soyulup dörde bölünmüş”
1 ad defneyaprağı
1 adet küçük çubuk tarçın
5–6 dal maydanoz yaprağı
Dörtte bir limon dilimi
5 adet iri kuru kayısı
15 adet kuru rezaki üzümü
20 adet kabuğu soyulup acık Pembe kavrulmuş badem
2 kaşık çiçek balı
½ adet limonun suyu
1 yk Buğday nişastası
1 yk Tereyağı
Yapılışı:
İlk sıradaki malzemeleri bir tencereye koyup tavuğu haşlayınız ve köpüğünü çıktıkça kevgirle üzerinden alınız. Tavuk haşlanınca tavuğu haşlama suyundan çıkartıp soğutun ve kemiksiz olarak iri parçalar halinde ayıklayınız.
Tavuğun suyunu atmayınız ve suyun yarısıyla bol arpa şehriyeli pilav yapınız.
Tavuğun kalan suyunu süzdürerek baksa bir tencerede ocağa koyunuz, içerisine kayısı, üzüm ve bademleri ekleyip kısık ateşte kayısılar yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Bal, limon suyu ve nişastayı çok az suda ezip karıştırın ve kaynayan tavuk suyuna ekleyip bağlayın ve tadını tuzunu ayarlayın. Bu terbiyeli ve kayısılı tavuk suyu 2 bardağı geçmemeli, parça tavukları bu suya ekleyin ve kısık ateşte bir tasım kaynatıp ocağın altını kapatın ve 20 dakika demlendirin yemeği, sevis etmeden önce irice kıyılmış maydanoz yaprağını ve 1 kaşık tereyağını ekleyin ve yanında arpa şehriyeli pilavla servis ediniz.